Türk tarihinin en eski geleneği ile Manisa’nın en eski geleneğinin coşkusu aynı günde yaşanacak. Türklerin destanlarına göre demirden dağın eritilişinin günü olan Nevruz Bayramı, Manisa Mesir Festivali hazırlıkları kapsamında yapılacak Mesir Karma Töreni ile birlikte kutlanacak.

Yarın saat 12.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak program, daha sonra Sultan Camii Bimarhanesi’nde devam edecek. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirilecek. Daha sonra şiirler okunacak, folklor gösterileri yapılacak. Nevruz ateşinin yakılmasıyla birlikte protokol örste demir dövecek. Ardından Nevruz yumurtası dağıtılacak, ateşin üzerinden atlanacak. Fidan dağıtımının ardından meydandaki tören sona erecek.

Saat 12.40’ta Valilik önünden kortej eşliğinde Sultan Camii içerisinde bulunan Ayşe Hafsa Sultan Bimarhanesi’ne yürünecek.  Bimarhane’deki törenler de Mevlid-i, Şerif ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak. Mesir ilahisinin okunmasının ardından protokol konuşmaları yapılacak. Son olarak Mesir duası okunacak ve protokol temsili olarak Mesir karacak.

“NEVRUZ BİRLİĞİMİZİ VE BERABERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN”

Öte yandan Manisa protokolü de yayınladığı yazılı mesajlarla Manisalıların Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Türk milletinin asırlarca bir, beraber ve hür bir şekilde yaşadığını vurgulayan Başkan Ergün, Nevruz’un bu birlik ve beraberliği pekiştirmesine vesile olmasını diledi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında şunlara yer verdi: “Güneşin Koç burcuna girdiği ve 21 Mart’a tekabül eden, baharın müjdeleyicisi, toprağın uyanışının habercisi Nevruz’a ulaşmış olmanın hep birlikte heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Büyük Türk Milleti, binlerce yıllık tarihi boyunca bir, beraber, hür ve bütün olarak bir arada kardeşçe yaşamış ve bugünlere de aynı şekilde gelmiştir. Bu birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi noktasında toylar düzenlemiş, ortak geleneklerle birliğini diri tutmuştur. Nevruz da bu birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi noktasında önemli bir etkinliktir. El ele tutuşularak nifak tohumları bertaraf edilmiş, yakılan ateşlerin üzerinden atlanarak kötülüklerin son bulması dilenmiştir. Bu kutlu bayramın Türk-İslam coğrafyasına ve milletimize hayırlar getirmesi en büyük temennimizdir. Nevruz’un, binlerce yıldır devam eden birliğimizin ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olmasını diliyor, tüm hemşehrilerimin Nevruz Bayramı’nı kutluyorum.”

Editör: TE Bilişim