RUSYA Devlet Başkanı Viladimir Putin'in, Türkiye ile ticari ve ekonomik alandaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için hükümetine müzakerelere başlanması talimatını vermesi, Manisa'daki yaş üzüm üreticilerini sevindirdi. Üzümün önemli bir bölümünün Rusya'ya satıldığını söyleyen Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, "Üreticimiz yasaktan sonra kara kara düşünmeye başlamıştı. Bu gelişme üreticiye çifte bayram gibi oldu" dedi.

Rusya ile uçak düşürme krizinden sonra gerilen ilişkilerin yeniden normalleşme sürecine girmesi en çok Rusya'ya üzüm ihracatı yapan Manisa çiftçisini sevindirdi. 24 Kasım'daki uçak düşürme krizinden sonra yasaklanan Türk sebze ve meyvesine yeniden Rusya yolunun açılmasından çok mutlu olduklarını söyleyen Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, şunları söyledi:

"Rusya Devlet Başkanı'nın Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için hükümete talimat vermesi bizleri çok sevindirdi. Üreticimiz yasaktan sonra kara kara düşünmeye başlamıştı. Çok tedirgindik. Çünkü Manisa olarak ürettiğimiz 240 bin ton yaş üzümün 180 bin tonunu Rusya'ya gönderiyorduk. Sezon yaklaştıkça endişelerimiz artıyordu. Şimdi çiftçiye çifte bayram gibi oldu. Sürecin hızlı ilerlemesini ve ağustos ayında başlayan yaş üzüm hasadına yetişmesini istiyoruz."

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise, "Rusya ilk etapta Antalya'daki seralardan ürün alımını durdurmuştu. Biz kriz olduğu zaman sofralık yaş üzümün hasadını bitirmiştik. Fakat bu yıl hasatta ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirdik. Çünkü önemli bir yaş üzüm sevkiyatımız var. Rusya ile olan diyalogların düzelmesi, buradaki yaş üzümde sıkıntı yaşanmaması çok doğru olacak. Biz büyük bir memnuniyetle gelişmeleri izliyoruz. Üreticide yaş üzümü ne yapacağız, tedirginliği vardı. Ama Rusya pazarındaki son gelişmelerden sonra büyük memnuniyet duyuyoruz. Bizim için de mutlu edici bir sonuç olur" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim