Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Ege Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı İzmir Balçova Kaya Termal Otel'de yapıldı. Tarım politikaları ve uygulamalarının, bakanlık çalışanları ve tarım sektör temsilcileri, paydaşları tarafından değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya katılan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire'nin de yer aldığı toplantıda tarım ve hayvancılığın sorunları masaya yatırıldı.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, bölge illerden milletvekilleri, Ege Bölgesi'ndeki sektör temsilcileri, ilgili kuruluşlar, üniversiteler ve üreticilerin katıldığı toplantıda Bakan Faruk Çelik ile bir araya gelme fırsatını bulan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa'da yaşanan don olayı sonrası bağcıların mağduriyetini, üzümdeki kalıntı sorunu, pamuk ve hayvancılıktaki sıkıntıları dile getirdi. Başkan Erbil ayrıca, Manisa ekonomisindeki son durum hakkında da Bakan Çelik'e bilgi verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üreticinin, köylünün, emekçiye hesap vermek, Ege Bölgesi'nde tarım ve hayvancılıkta ne olup bittiğini görmek, gelişme ve aksaklıkları tespit etmek, sorulara yanıt vermek için toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Çelik, "Sizlerden alacağım sinerji, çekeceğimiz fotoğraf ile yol haritamızı belirleyeceğiz. Ankara'da masa başında yöntem ve yol belirlemeyeceğiz. Ege Bölgesi ve İzmirli üreticilerin metodlarından yararlanacağız. Masada olmayacağız, sahada, tarlada olacağız. Bakan, bürokratlar, birlikler olarak çiftçiyle birlikte tarlada olacağız. Tarlada izimiz olursa harmanda yüzümüz olur. Tarlada izimizi belli etmek durumundayız" dedi.
Bakan Çelik, Ege Bölgesi'nin tarımsal açıdan önemli potansiyele sahip olduğunu, 3 milyon hektara yakın tarım alanı, 800 bin hektar meranın bulunduğunu, kayıtlı 334 bin çiftçi olduğunu söyledi. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olacak 2023 yılında bugün 17 milyar Dolar olan tarımsal ihracatı 40 milyar Dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Çelik, "Bu potansiyel Ege'de güzel. Ama yetinmeyeceğiz. Kolkola girip çalışacağız" dedi.
Bakan Çelik, toplantıya katılan sektör paydaşlarının fikirleriyle tarım ve hayvancılığın yol haritasının daha sağlıklı belirlenebileceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim