Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca alınan karar gereği bankalar altın satışı yapabilecek. Hatta bankamatiklerden para çeker gibi altın çekilebilecek. Ancak bu durum kuyumcu esnafının canını sıktı. Alınan kararı, "Kuyumcunun kazandığı 3-5 kuruşa göz diktiler" diyerek eleştiren Manisa Kuyumcular Derneği Başkanı Hüseyin Hasacar, her işin, ustası tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Manisa Kuyumcular Derneği Başkanı Hüseyin Hasacar, uygulamayı eleştirdi. Bu durumun satışları çok etkileyeceğini ifade eden Hasacar "İnsanlar zaten aradaki 1-2 liradan para kazanıyor. İşlenmiş takı satabilmek zaten zor, kazanılacak 3-5 kuruşu da elimizden alıyorlar." dedi.
Yapılanları doğru bulmadığını kaydeden Hasacar, sözlerine şöyle devam etti: "Her işi erbabı yapmalı. Nasıl biz kredi vermiyorsak, onlar da bizim yaptığımız işe göz koymasınlar. Biz onlara zaten yeterince kazandırıyoruz, onlardan aldığımız paralar onlara kar olarak dönüyor. O zaman kuyumculuğu da onlar yapsın, 300 bin kişilik sektör batsın. İstihdam diye bir şey kalmasın. Aileleriyle birlikte milyonlarca kişi etkilensin. Ki şöyle de bir gerçek var; Ayşe teyzenin, Emine teyzenin bankamatikten altın alabileceğini tahmin etmiyorum. O yüzden bankaların çok fazla kaile alınmaması gerektiğine inanıyorum."
UYGULAMA NE DİYOR?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre bankalar artık Cumhuriyet altını ziynet altını alım-satımı yapabilecek. Bankaların alım ve satımını yapabilecekleri kıymetli madenlere ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Bankalar, kıymetli maden borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya BİAŞ tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri BİAŞ tarafından teyit edilen kıymetli madenler ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1/8/1951 tarihli ve 1738 sayılı Kararı ile standartları ve nitelikleri belirlenen Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının alım ve satımı ile vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilirler."
Özel Haber: Burhan AKDEMİR
Editör: TE Bilişim