Geçmeyen hiçbir şey yok, geçecek. Bunlar da geçecek. Her şey geçer. Öfke, tutku, nefret, korku, şaşkınlık, üzüntü, sevinç her duygu geçer yerini yenisine bırakır.
Hayat kendini yenileyecek. Değişecek çünkü hayat bir değişim.
Her değişim acı verir. Acılardan alınan dersler unutulmaz. Dünyayı hamaset değil şefkat, merhamet, sevgi ve kararlılık kurtaracak. Hayat, kendi akışında tüm kesintilere, tüm acılara rağmen örüyor ağını yüzyıllardır. Değişiyor, yenileniyor...
Hayatta her şeyin başı sevgi. Geçmeyen tek şey ‘'Sevgi''. Yüreğinizde sevgi varsa aklınızla vicdanınızı rahatlatıyor, temiz bir kalple huzur doluyorsunuz.
Yeter ki ‘'Barış'' çocuğunuzun adı, apartmanınızın yada sokağın adı olmasın. Kişisel ilişkilerde bile ‘'Barış'' kalbinizdeki tek çözüm olsun.
Yeter ki; yüreğinizden sevgi eksik olmasın.
Ne güzel demiş La Rochefoucauld;

"Küçük şeylerle fazla uğraşanlar, çok zaman büyük işleri göremez hâle gelirler."
"Herkes belleğinden yakınır da kimse aklından yakınmaz."

‘'Akıl ve vicdan'' en önemli insanlık meziyeti. İkisinide kullanabilen insanlar hayatlarında başarıya ulaşıp vicdanlarıyla hesaplaşmıyorlar.

Sabahattin Ali'nin dediği gibi ;
‘' İnsan başkalarına yardım ettiği, başkalarını sevdiği kadar yükselir.Dünyada hayatın bir tek manası varsa o da sevmektir''.

Tan ağarmadan uyandınız mı hiç? Gün aydınlanırken, sabahın sessizliğinde evrenin en gizemli aydınlanmasını gördünüz mü ?

Bir insana ışık olmayı düşündünüz mü hiç? Onun hayata tutunmasını sağladınız mı? Hayatın akışında, hayattaki renkleri göremeyen insana renk oldunuz mu? Peki siz hayatın hangi rengisiniz ?

Hayata kattığımız renk kadar aldığımız renkle gökkuşağı oluşturuyor, başka hayatlara ışık oluyoruz, fark etmeden...

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Görme engelli bir insana göz oldunuz mu? Işığı oldunuz mu ? Normal insanların gözlerini bağlayıp 10 dakika yürüyemediği yollarda onlar hem trafikle baş ediyor hem de hayata dair her şeyle hayata görmeden tutunuyorlar. Hayatı görmeden yaşamak, hayatın her zorluğuna yaşadıkları karanlığa rağmen hayata tutunan, direnen arkadaşlarımıza, dostlarımıza görme engelli vatandaşlarımıza gelin bu 15 Ekim'den başlayarak hepimiz göz olalım. Yaşadıkları zorlukları azaltalım.

Görme özürlü vatandaşlarımız için bir öz-güven aracıdır beyaz baston. Hiç kimseye minnet etmeden ve çekinmeden beyaz bastonunu çekip yürüyen görme özürlü vatandaşlarımızdan öğreneceğimiz çok şey var.

"1921 yılında bir trafik kazası sonucu görme yeteneğini kaybeden James Biggs
adlı İngiliz fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız körlerinin örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. John Kenndy zamanında 1963'te 15 Ekim günü, Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak ilan edilir. Hatta, Beyaz Baston Yasası çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kuralları saptanır. Sonunda 1969 yılında Srilanka'nın başkenti Colombo'da toplanan Dünya Körler Federasyonu 15 Ekim gününü, tüm dünyanın körleri için Beyaz Baston Görme Engelliler Günü olarak kabul eder"
‘'Görme Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Bunun bilinciyle eğitimden sağlığa, kültürden sanata, ulaşımdan sosyal desteğe kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunlar sadece engelli vatandaşlarımızın değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, yerel yönetimlerin kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Hem sosyal devlet anlayışının hem de vicdani sorumlulukların en büyük gereklerinden biri de engelli vatandaşlara hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulmasını sağlamaktır''.
15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü engellilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaların çoğalması ve onların hayatın içinde hak ettikleri şartlara kavuşmasında vesile olsun.

Görme engellilerin hayata görmeden tutunmalarına, beyaz bastonlarıyla hayata meydan okumalarına, hepimizden çok hayatın içinde var olmalarına sonsuz saygılarımla...

Sevgi ile kalın...

Nuray ÇEVİRMECİ ile HAYATA DAİR
[email protected]