BİR CAN DAHA HAYATA TUTUNDU
Manisa'nın Yunusemre İlçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde köpeklerin havlamasından şüphelenen fabrika işçileri merak ederek olay yerine koştu. Gittikleri yerde köpeklerin, yaralı bir şahine saldırdıklarını gören fabrika işçileri hemen yaralı şahini kurtardı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki yırtıcı kuşlardan birisi olan şahine su ve yiyecek vererek toparlanmasını sağlayan fabrika işçileri daha sonra durumu Manisa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne haber verdi. Gelen çağrıyı değerlendiren veteriner ekipleri nesli koruma altında olan yırtıcı kuşa ilk yardım müdahalesi yaparak, koruma altına aldı

EREN EKİNCİ

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi'nde, türü tehlike altında olan bir Şahin, köpekler tarafından öldürülmek üzere iken fabrika işçileri tarafından kurtarıldı. Yaralı şahini kurtaran ekipte yer alan Nakliye İşletmecisi Ferdi Ersönmez, kurtarma hikayesini gazetemize anlattı.

BİTKİN BİR HALDEYDİ
Yaralı şahini kurtaran işçilerden Nakliye firmasında çalışan Ferdi Ersönmez, "Koruma altına alınmış ve yaralı olarak bulduğumuz şahini hayata döndürmek için seferber olduk. Biz bulduğumuzda çok bitkin bir haldeydi. Su ve yiyecek verdik. Amacımız, nesli tükenen bir canlıyı hayata döndürmekti. İlgisinden dolayı durumu Manisa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne çok teşekkür ediyoruz. Haber verdiğimiz gibi 20 km yol kat ederek, yaralı şahini bakımlarını yapmak üzere kontrol altına aldıkları için" diye konuştu.
İŞÇİLER KURTARDI
Yaralı şahini inceleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı görevliler ilk yardım müdahalesini yaptıktan sonra, yırtıcı kuşun fabrika işçileri sayesinde kurtulduğunu belirterek, duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
DUYARLI OLMALIYIZ
Yaralı şahini kurtaran Ersönmez, veteriner hekimler ile yaptığı görüşmeler sonucunda şahini Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne bildirileceğini ve yasama sansının çok yüksek oldugunu söyledi. Ersönmez sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
"Biz yaralı kuşu gördüğümüzde duyarsız kalamadık. Bu kedi de olabilirdi, köpek de olabilirdi başka bir hayvan da olabilirdi. Sonuçta bunlar bir canlı. Bir canı kurtarma fırsatımız varken onu görmezden gelmemeliyiz" dedi.

ŞAHİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Ağır kanat darbeleri ile uçar ve havada asılıymışçasına, kanatlarını çırpmadan uzun süre dönebilirler.
Çoğu türün üst bölümleri beyaz ya da kahverengi benekli, kanatları çizgilidir. Ama renkleri aynı tür içinde bile önemli ölçüde çeşitlilik gösterebilir.
Şahinler genellikle böcekleri ve gözüne kestirdiklerini avlar, ara sıra kuşlara saldırır.
Çalı çırpıdan yaptıkları ve yumuşak maddelerle döşedikleri sağlam yuvaları ağaçların ya da kaya çıkıntılarının üzerinde bulunur. Dişiler yuvaya 2-5 tane kahverengi lekeli beyaz yumurta bırakır.
Editör: TE Bilişim