Kula İlçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Başkanlığı personeli sağlıklı yaşam aracı ile birlikte Kula Devlet Hastanesi bahçesine açılan stantta vatandaşlara verem hastalığı bilgilendirilmesi yaparak broşür dağıttı.

  Açılan stantta Kula Toplum Sağlığında görevli Doktor Gözde Canseven ve sağlık personeli vatandaşlar ile birebir görüşerek vatandaşların akıllarına takılan soruları cevapladı.

  Hastalık hakkında bilgi veren Kula Toplum Sağlığında görevli Doktor Gözde Canseven, “Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir. Verem hala bütün dünyada tıbbi ve ekonomik imkanı yetersiz olan insanlar arasındaki başlıca ölüm nedenidir. Her yıl 10 milyon civarında yeni verem hastaları ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ölümlerin yüzde 6’sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir" dedi.

  Hastalığın bireylere solunum yoluyla bulaştığını aktaran Canseven, "Verem, genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yüzden verem mikrobu da çoğunlukla akciğere yerleşir. Vücut savunması yetersiz kaldığında ve bakteri akciğere yerleştiğinde burada yara oluşumu gerçekleşir. Bu sırada bakteri çoğalmaya devam eder. Nefes alıp verirken olmasa da hapşırırken veya öksürürken bu bakteriler dış ortama geçer. Dış ortama geçen bakteri kapalı ortamlarda başka kişilerin nefes almasıyla akciğerlerine geçer. Böylece verem mikrobu diğer kişilere de bulaşmış olur" diye konuştu.

  TÜBERKÜLOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  Tüberküloz hastalığının tedavi yöntemleri hakkında da açıklama yapan Dr. Canseven şunları söyledi: “Ülkemiz aşı uygulamalarında verem (BCG) aşısına yer vererek öncelikle bu hastalıktan korunmayı amaçlamaktadır. Hastalığa yakalanan kişiler için ücretsiz fakat ilaçlarla sürecek en az 6 ay gibi uzun bir tedavi süreci vardır. Büyük oranda iyileşme sağlanmaktadır. En büyük tehlike tedavi sırasında kişilerin kendini iyi hissetmesi, uzun tedavi süresinden sıkılan kişilerin ilaçları kullanmayı bırakmasıdır. Bu kişilerde tam iyileşme sağlanmadığı gibi tekrar başlanacak tedavide mikroplar antibiyotiklere karşı direnç kazandığından artık öldürmesi daha zor ya da öldürülemez durumdadır.”

  TÜBERKÜLOZ HASTA YAKINLARI NE YAPMALIDIR?

  Tüberküloz hastalığına yakalanan vatandaşların yakınlarının alması gereken tedbirler hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Canseven; “Verem mikrobu ile hastalanan kişiyle aynı evde oturan kişiler mutlaka verem savaş dispanserlerine başvurmalı, düzenli aralıklarla yani yılda en az üç kez kontrollerini yaptırmalıdırlar. Kontrollerde gerekli görülürse kişilere koruyucu ilaç tedavisi verilir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim