İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal da bölgeye gelip çalışmalara katıldı. Gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Güldal, "Gümüldür'de yaşanan tavuk ölümlerinin ardından alınan örneklere gerekli testler yapıldı. 4 tavukta kuş gribi virüsü tespit edildi. Bu durumda, söz konusu bölgenin 3 kilometre çevresindeki kanatlı hayvanların kontrol altoına alınması gerekiyor. Kuş gribi yayılabilir, önlem amacıyla bu işlemin yapılması gerekiyor. İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlüğü, Belediye ve sağlık kuruluşları jandarmanın da desteğiyle bilgilendirme çalışmaları yaptı. Ailelerde bulunan kanatlı havanları alıyoruz. Hava sıcaklığının yükselmesiyle virüsün inaktif olması söz konusu. Ancak bölgenin temizlenip kontrol altına alınması gerekiyor. Tavukların bulunduğu ortamlar ve çevre dezenfekte ediliyor. Bölge steril hale getiriliyor. Bakanlık bu gibi durumlarda el konulan kanatlı hayvanların sahiplerine tazminat ödüyor. Ayrıca bu bölgedeki özellikle açıkta tavuk satanlar ve tavuk besleyenler bilgilendiriliyor. Açıkta tavuk satışının önlenmesi gerekiyor. Menderes genelinde açıkta tavuk bulundurmaları, satmaları ve transfer etmeleri engellendi. Kanatlı hayvanlarını vermek istemeyenler başlangıçta duygusal davranıyor ama sonuçta bu tedbirlerin alınması gerekiyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsa, yani vatandaşlarımız besledikleri kanatlı hayvanlarının ölmesi durumunda hemen ilçe müdürlüklerimize veya muhtarlığa durumu bildirmeli. Biz analizler sonucunda kuş giribi virisi tespit edilirse gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Bu dönemde, insanlarımız kanatlı hayvanlarını dışarıya bırakmamalı. Malum göç eden kanatlı havanlar sulak bölgeleri tercih ediyor. Bu bölgelerde yaşayanlar daha dikkatli olmalı. Araştırmalarımız devam ediyor Marmara bölgenden kanatlı hayvan getirip bu bölgede sattığını duyduk, şu andan itibaren satışlara ve hayvan sevklerine de izin vermiyoruz, bu vesileyle de gelmiş olabilir" dedi.

YETKİLİLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDILAR MI?
Gebze, Kocaeli, Bursa ve İzmir'e kadar gelen kuş gribi virüsünün Manisa'ya da gelebileceği öne sürülüyor. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ve Irak hükümeti aralarında Manisa ve Akhisar'ın da bulunduğu illerden tavuk ürünleri almayacağını belirterek bu ürünlere ambargo koymuştu. Kuş gribinin Manisa'ya gelmesi takdirde tavuk yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Manisa'nın Akhisar ilçesinin bu konuda maddi yara alması bekleniyor. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde Manisa'da kuş gribi tehlikesi olmadığını açıklamıştı. Fakat virüsün Manisa'ya geldiği takdirde nasıl bir yol haritası izlenileceği hala merak konusu.

BAZI VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
DHA'nın haberine göre, bölgede yaşayan bazı kişiler kanatlı hayvanlarının toplanmasına tepki gösterdi. Kendi hayvanlarında hastalık olmadığını, ancak hepsinin toplandığından yakınan vatandaşlardan 72 yaşındaki Yusuf Öztürk, "Bir belgeye imza attırdılar, eğer beslediğin kanatlı hayvanlar ölürse parası ödenmek koşuluyla el konulacak diye. Ben de imzaladım, daha sonra başka komşulara da aynı şekilde imzalatmışlar. Daha sonra kahveye gittim, görevliler eve gelmişler ve tavukları toplamaya başlamışlar. Civciv, horoz ve tavuk olmak üzere toplam 63 kadar hayvanı toplayıp götürdüler. Kuş gribi olduğunu söylediler. Bir süre önce bir yakınım bana tavukların ölüp ölmediğini sordu, ben de ölmediğini söyledim. Ancak onun tavuklarından 9'u ölmüş, neden öldüğünü bilmiyoruz. Ben çocuklarımı torunlarımı o tavukların yumurtasıyla besliyordum" dedi. Öztürk'ün oğlu İsmail Öztürk de tavuklarının alınmasına tepki gösterdi.


Editör: TE Bilişim