Yunusemre İlçesi Küçük Arpacık Sarma Çayı Mevkisi'ndeki bağlar, yağış nedeniyle zarar gördü. Kısa bir süre önce meydana gelen güneş yanığı nedeniyle büyük kayıp verilen bağlarda, bu kez de yağış nedeniyle üzüm salkımları çürüdü. Mağduriyetlerinin giderilmesini talep eden üreticilerden Mehmet Ersoy şöyle dedi:

"Ürün kayıplarımıza karşın Ege İhracatçılar Birlikleri tarafından açıklanan rekolte tahminlerinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl üzüm kilo fiyatının 4 TL'nin altında olmaması gerekir. Üzümün bize kilo başına 3.5 TL maliyeti var. Açıklanan rakamlarda üretim olduğunu hiç sanmıyoruz. Rakamların tekrar gözden geçilerek analiz edilmesini istiyoruz. Çünkü biz üreticiler çok zarar ediyoruz."

CHP'Lİ NURLU: UCUZA KAPATMAK İSTİYORLAR

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu 313 bin ton olarak açıklanan rekoltenin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek üretici birlikleri ve ziraat odalarının bu yıl don, dolu, aşırı yağış ve güneş yanığı gibi nedenlerle 180- 200 bin ton civarında üretim beklediğini belirtti. Rekoltenin yüksek olarak açıklanmasının tamamen spekülatif olduğunu anlatan Nurlu şöyle konuştu:

"Fiyatların düşmesini sağlayarak çiftçinin kuru üzümünü ucuza kapatmak istiyorlar. Kötü niyetli bazı ihracatçılar, daha üzüm hasat edilmeden vadeli satış işlemiyle dış piyasada oldukça düşük fiyattan satış anlaşması yapmışlardır. Çekirdeksiz kuru üzümün tonunun dünya fiyat ortalaması 2 bin 400- 2 bin 500 dolar seviyesindedir. Bir dönem Türk üzümü diye ihraç edilen ve beğenilmeyen İran üzümünün bile fiyatı bin 900 dolardır. Manisalı üzüm üreticilerimiz rahat olsunlar. Gözünü kar hırsı bürümüş, ülkesini ve çiftçisini düşünmeyen bazı tüccar ve ihracatçıların oyununu bozacak kudrete sahibiz."

'DÜNYA FİYAT ORTALAMASI BAZ ALINMALI'

Üzüm fiyatının düşmesini önlemek için öncelikle çiftçinin üzümünü açığa dökmekten vazgeçmesini isteyen Nurlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatçı hasat öncesi satış yaparken dünya fiyat ortalamasını baz almalıdır. Rekolteyi üzümü satan ticaret borsaları değil, üretenlerin örgütleri yani birlikler ve ziraat odaları açıklamalıdır. TARİŞ desteklenmeli ve en kısa zamanda taban fiyatı açıklanmalıdır. Geçen yıl uygulamasından vazgeçilen 'Okul Üzümü, Akıl Üzümü' projesine yeniden başlanmalıdır. Hükümet çekirdeksiz kuru üzüm ihracatına da teşvik vermeli ve bu teşvikten çiftçinin yararlanmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır."

Editör: TE Bilişim