Tunus Büyükelçisi Mohammed Salah Tekaya, Manisa ilini daha iyi tanımak amacıyla Vali Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti. Büyükelçi Tekaya gerçekleşen ziyareti, Türkiye ile Tunus arasında, özellikle Manisa'nın da içinde bulunduğu bölge ile ilgili yapılabilecek iş imkanlarıyla alakalı bir keşif ziyareti olarak tanımladı.

Tunus Büyükelçisi Mohammed Salah Tekaya, Manisa ile yapılabilecek ilişkiler nedeniyle şehri daha iyi tanımak amacıyla Manisa'ya geldi. Büyükelçi Tekaya, Manisa ile Tunus arasında sıcak ilişkiler kurulacağını dile getirerek, Tunus'da ki iş adamlarına Manisa'yı, Manisa'daki işadamlarına da Tunus'u anlatarak iş imkânlarına ivme kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Büyükelçi Tekaya konuşmasında, "Bu ziyaretimizi bir başlangıç olarak görüyoruz. İlk amacımız Manisa'yı tanımaktır. Şehrin imkânlarını tanımak istiyoruz. Bundan sonra daha yakın ve sıcak ilişkiler kurmak hedefindeyiz. Türkiye ile Tunus arasında, özellikle bu bölgeyle ilgili yapılabilecek iş imkânlarıyla alakalı bir keşif ziyareti olarak düşünüyoruz. Tabi bizim için bir başlangıç olacak. Bizim buradaki gözlemlerimiz Tunuslu iş adamlarına ayna görevi görecek. Tunus'da ki iş adamlarına Manisa'yı anlatacağız. Yine aynı şekilde Manisa'daki iş adamlarına Tunus'u anlatacağız" diye konuştu.

MANİSA'YI MARKA KENT OLDUĞU İÇİN TERCİH ETTİK
Türkiye ile Tunus arasında kurulmuş ciddi ilişkilere vurgu yapan Büyükelçi Tekaya, Manisa'yı tercih etmelerinin nedeni olarak Manisa'nın marka kent olmasının yanı sıra tarihi ve kültürel zenginliklerinin de payı olduğunu söyledi. Kardeş şehir planlarından bahseden Tekaya, "Bildiğiniz gibi Türkiye ile Tunus arasında özel de çok ciddi ilişkiler var. İki ülke arasında ortak tarih, kültür ve değerlerimiz var. Şuan itibariyle de ilişkilerimiz her aşamada ciddi ivme kazanmış durumda, ama biz ilişkilerimizi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz. Genelde Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkiler güzel. Ama biz bunu özelde Tunus'dan ve Türkiye'den bazı şehirleri kardeş şehirler yapmayı amaçlıyoruz. Tabi bunun doğal sonucu olarak da halklar kendilerini birbirlerine daha yakın hissedecektir. Yine bunun doğal sonucu olarak iş dünyası bundan kazançlı çıkacaktır. Karşılıklı yatırımlar artacaktır. Manisa'yı seçmemizin sebebi marka değeri olması, tarihi ve kültürü zengin bir şehir olmasıdır. Biz şundan eminiz ki Manisa ile birçok konuda iş birliği yapabiliriz" dedi.

MANİSA'DA ÇOK ÖNEMLİ İMKÂNLAR VAR
Vali Bektaş, Tunus ile Türkiye arasındaki dostluğun oldukça eski dönemlere dayandığını ifade ederek, Tunus ile Manisa arasında yapılacak her türlü ilişkiyi önemsediğini dile getirdi. Vali Bektaş, Tunus büyükelçisine Manisa hakkında bilgiler verdi. Bektaş yaptığı konuşmasında, "Manisa, tüm aradıklarınızı bulabileceğiniz bir şehirdir. Doğrusu Tunus ve Türkiye'nin dostluğu asırlara uzanıyor. Tarihi bir beraberliğimiz var. Bu dönemde ülkelerden çok şehirler öne çıkıyor. Dolayısıyla şehirlerarası ilişkiler geliştirilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede biz de Manisa'nın gerek ülkemizde, gerekse ülke dışında tanınmasına çok önem veriyoruz. Manisa'da çok önemli imkânlar var. Hem sanayi konusunda önemli gelişmeler var. Hem tarım ürünleri ve tarım ürünleri sanayisi konusunda çok öne çıkıyor. Manisa'da sanayinin bir özelliği yeni kurulan, yeni gelişen ARGE özelliği öne çıkan ve ileri teknoloji sınıfında bir sanayi olması. 2002 yılındaki ihracatımız 311 milyon dolardı. 2014 yılı ihracatımız 4 milyar 311 milyon dolar oldu. Biz her türlü iş birliğini geliştirmekten mutlu oluruz. Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

ARAP BAHARI'NDA TÜRKİYE BİZİ DESTEKLEDİ
Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen Arap Baharı devriminden sonra Tunus'u değerlendiren Büyükelçi Tekaya, devrimden sonra Türkiye ile ilişkilerin daha fazla geliştiğini dile getirdi. Sıkıntılı günlerinde Türkiye'nin Tunus'a vermiş olduğu desteklerinden bahseden Tekaya,"Biz şunu açık yüreklilikle söylemek ve teyit etmek isteriz ki; Türkiye, Tunus'u çok zor ve sıkıntılı günlerinde siyasi, ekonomik ve ticari olarak birçok konuda desteklemiştir ve desteklemeye devam etmektedir. Tabi bu kardeş Türk halkı için bize garip gelmiyor. Çünkü Türk halkı tabiatında yardımsever ve devamlı iyi işleri yapmayı seven bir ülke. Dolayısıyla bizim bu zor günlerimizde de Türkiye'nin Tunus'a sunmuş olduğu yardımları gururla yad ediyoruz" dedi.


EREN EKİNCİ

Editör: TE Bilişim