ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları şöyle;

TRUMP: KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİDİR

"İsrail Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz. Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım. İsrail Filistin çatışmasına çözüm bulunacak. İsrail'in başkenti olartak tanıyacaktı. Bu yasa kongreden büyük çoğunlukla çıkmıştı. ABD'nin büyük elçiliğini Kudüs'e taşıma kararından bertaraf ettiler. Kudüs'ün bu şekilde tanınması gecikti. Bazıları cesaretleri yok dediler. Şimdi İsrail ile Filistin arasında barış anlaşması çalışmaları var. Atılan bu adımı ABD'nin çıkarına olarak görüyorum. İsrail bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu şehir başbakan ve cumhurbaşkanının evinin olduğu yerdir. Kudüs İsrail'in başkentidir. bundan fazlası da değildir, azı da değildir. Bu bu kadardır.Bu Kudüs büyükelçilik yasası ile de uyumludur."

TRUMP: BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ KUDÜS'E TAŞINACAK

"Kudüs sadece 3 büyük dinin merkezi değildir. Dünyanın en başarılı demokrasilerinden birinin de merkezidir. Kudüs Yahudilerin ibadet ettiği, Hristiyanların bulunduğu, Müslümanların da ibadet ettiği bir yerdir. bir noktayı da ifade edeyim. Bu kararın amacı kalıcı bir barış anlaşmasından ayrılma adımı değilir. Biz bu anlaşmayı istiyoruz. Biz taraf olmuyoruz. Tartışmalı sınırlara herhangi bir şekilde taraf olmuyoruz. Bir barış anlaşmasının kolaylaştırıcı olmasına çalışıyoruz."

TRUMP, KUDÜS'Ü BAŞKENT OLARAK TANIDIĞINI ONAYLAYAN İMZAYI ATTI

"Bütün taraflara çağrıda bulunuyoruz. Haram-üş Şerif denen bölgenin aynı şekilde kalmasını istiyoruz, barışı istiyoruz. Barışın geleceğine istikrara ve güvenliğe katkı yapacaktır bu adım. Barışa varacağız. Bu kutsal şehir insanlığa hizmet edecektir. Barış ona uzanmak isteyenlerin uzanabileceği uzaklıkta. Çocuklarımız sevgi ve dostluk miras almalılar. Ruhaniyet açısından çok önemli bir bölge. Bu bölgeyi harika bir gelecek beklemekte. Halklara şu çağrıda bulunuyorum: Tartışmalarınızı şiddetle yapmayın. Bugün kendimizi karşılıklı anlayış ve saygı yoluna sokmalıyız. Tüm olasılıkları tekrar değerlendirelim."

"TAŞINMA İŞLEMLERİNİN BAŞLAMASI İÇİN TALİMAT VERİYORUM"

"Dışişleri Bakanlığı'na talimat veriyorum. Hemen taşınma işlemlerine başlanacak. Bu karar, bizim ABD olarak bölgede kalıcı barış anlaşmasına taahhüdümüzü bozmuyor. Bizler İsrailliler ve Filistinliler için güzel bir anlaşma istiyoruz. Bizler, tartışmalı sınırlar konusunda nihai bir şey söylemiyoruz. Bütün bunlar iki taraf arasındaki anlaşmaya kalmış şeyler."

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump'ın bugün açıklamasında bu yönde kararını açıklayabileceği ifade ediliyordu. Filistin ise, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki göstermişti.

1 SAAT ÖNCE BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulundu.

"Bunun çok geç kalınmış bir hamle" olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

MECLİS'TEN ORTAK DEKLERASYON

TBMM, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimine karşı ortak bildiri yayımladı.

AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin imza koyduğu bildiride, ABD’nin bu tavrının bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara neden olacak bir yaklaşım olduğu belirtildi. Filistin sorununun çözümü için gösterilen barışçıl çabaların da bu girişim karşısında büyük darbe alacağı belirtilen bildiride şöyle denildi:

“Ortadoğu’da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında, Türkiye Cumhuriyetini oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz.”

ABDULLAH GÜL: UMARIM TRUMP, ATEŞLE OYNAMAZ

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs’le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz." dedi.

Abdullah Gül resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs’le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz. Böyle bir kararın tüm İslam dünyasına karşı büyük bir provokasyon olacağını, iki devletli çözüm ihtimalini yok edeceğini ve küresel neticeler doğuracağını her barışsever ona anlatmalı." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA KUDÜS ÇAĞRISI

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden dünya kamuoyuna Kudüs çağrısı yaptı. 'ABD'yi kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail’i de barışa katkı sağlayacak politikalar izlemeye' davet etti.

Erdoğan: Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya kamuoyuna Kudüs çağrısına din vurgusuyla başladı. "Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Harem-i Şerif'in kalbinde her daim nur gibi parladığı, peygamberler şehri Kudüs'ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazası sadece Müslümanların için değil tüm insanlık için önemli bir görevdir'' diye başlayan çağrı şöyle devam etti: ''Bölgemizle birlikte tüm dünyada vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşı, Kudüs'e sahip çıkabilmektir. Tarihte Kudüs'ün özel dini yapısına ve bundan kaynaklanan mahremiyetine saygı duyulmadığında ne kadar acılar çekildiğinin pek çok örneği vardır."

'BM KARARLARINI YOK SAYIYOR'

"Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir'' denilen çağrıda, ''Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir" vurgusu yapıldı.

'TARİH ÖNÜNDE HÜKÜMSÜZ'

"ABD'nin uluslararası hukukla birlikte tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe saydığı'' belirtilerek İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlem ve uygulamalar gibi ABD'nin açıklamasının da gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüz olduğu dile getirildi. "Herkes için barış, ancak Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze'deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacak'' değerlendirmesi yapıldı.

Editör: TE Bilişim