Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Benim memleketimin ismi kullanılarak, bugün bir marka oluşmuştur. O markanın Tekirdağ’da kalmasını isterim” deyip hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu. Tekirdağ, markasına ve fabrikasına sahip çıkarken, işin Manisa boyutunda neler yaşanacak? 86 yıllık Tekirdağ rakısını üretmeye başlayacak olan Manisa, bu üretimden ne kazanacak? Meşhur Sultaniye üzümü Tekirdağ’a lezzet katacak mı? Manisalı üzüm üreticisinin 1 numaralı müşterisi artık Tekirdağ mı olacak? Bu soruların yanıtını Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire verdi... “Ne Tekirdağ ne de başka bir yer; üzüm denince akla Manisa gelir” diyen Kaçire, Manisalı üzüm üreticisini Tekirdağ hakkında uyardı.

Tekirdağ Rakı Fabrikası’nın üretimini Manisa’ya kaydırması Tekirdağlıları ayağa kaldırdı. Tekirdağ İçki Fabrikasının 86 yıllık serüvenin ardından üretime son verilerek, üretimi Manisa’ya kaydırılmasına ilişkin Belediye Başkanı Kadir Albayrak basın açıklaması düzenledi. Albayrak açıklamasında, “Bir takım koruyucu tedbirleri, maddeleri var. Arkadaşlar bu konuda çalışma yapıyor. Ne diyor yazıda ‘Tekirdağ rakısı Tekirdağ fabrikamızda üretilmiştir’ Bundan sonra ‘Tekirdağ rakısı Manisa fabrikamızda üretilmiştir’ diye yazacak. Bunun hukuki yönlerini araştırıyoruz” dedi.

ÜRETİM HENÜZ BAŞLAMADI

Fabrika üretimi Manisa’ya kaydırdı kaydırmasına ama henüz üretim başlamadı. Alınan bilgilere göre Mey İçki’nin konuyla ilgili olarak Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurusu var ancak üretim kararı henüz yönetimden geçmiş değil. Onay verilse bile üretimin eylül ayından önce başlaması öngörülmüyor.

KAÇİRE ARACI KULLANILMASINI İSTEMEDİ

İçki fabrikasının ilimize taşınması, gözlerin Manisalı üzüm üreticisine çevrilmesine neden oldu. Çünkü rakıda kullanılan en önemli iki ham maddeden birisi anason diğeri ise üzüm. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, üzümün Manisa’dan alınıp alınmayacağı konusunda net bir bilgi olmadığını ifade etti.

Üzümün Manisalı üreticiden alınması durumunda aracı kullanılmadan, direkt olarak üreticiyle bağlantı kurulmasının önemine dikkat çeken Kaçire, şöyle konuştu: “Eğer Tekirdağ Rakı Fabrikası Manisa’da üretim yapıp Manisalı üreticiden üzüm alacaksa bir aracı olmadan direkt kendisi almalı. Bu konuda bazı duyumlarımız var. Aracı kullanılacağı iddia ediliyor. Bu durum üreticimizin yüzünü güldürmez. Üzüm alımıyla ilgili bize gelen olmadı. Ancak Tekirdağ’dan üzüm getirileceği söylendi. Odamızla irtibata geçen kimse olmadı. Elbette Tekirdağ Rakısı, orada üretilen üzümlerle yapılmış ve adını oradan almıştır. Yöremizde de çekirdekli üzüm üretimi yaygın ve birçoğu ihracata gidiyor. Kalite farkı konusunda çok bilgi vermem mümkün değil. Belki daha kaliteli bile olabilir” dedi.

BİZİM ÜZÜMÜMÜZ KALİTELİ

Üreticinin ürününü en iyi şekilde değerlendirmesi adına her türlü işbirliğine katılacaklarını bildiren Kaçire, “Biz üreticiyiz. Eğer ki bizim sayemizde Manisa’ya gelip Manisa üzümüyle rakı üretmeyi düşünüyorlarsa, Manisalı üreticiyle mutlaka bir araya gelmeliler. Rakılık üzüm çok daha farklı. Bu nedenle biz de süreci izleyeceğiz. Üzümün Manisa’dan alınması konusunda elbette ilerleyen süreçte mücadele vereceğiz. Bizim üzümümüz çok kaliteli. Hem yaş üzümde, hem kuru üzümde bizim ürünümüz dünyaca tanınmış üzüm. Ve Manisa’nın üzümü Türkiye’nin herhangi bir yerinde yetişmez. Bu üzüm ne Eskişehir’de, ne Adana’da, ne de Samsun Ovası’nda olmaz. Salihli’den öteye geçtiğiniz zaman bizim üzümümüz yetişmez. İklim ve toprak bakımından bizim bölgemize has biri ürün.” ifadelerini kullandı.

“MANİSA’DA ANASON EKİMİ YAYGINLAŞMAZ”

Tekirdağ Rakı Fabrikası’nın Manisa’ya taşınması sonucu oluşabilecek yeni istihdam alanları hakkında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, rakı üretiminin ham maddelerinden olan anason üretiminin büyük bölümünün Ege’de yapıldığını söyledi. Özellikle Denizli’nin bu alanda öncü il olduğunu kaydeden Demran, “Anasonun kullanım alanı çok yaygın değil. Bu nedenle Manisa’da ekileceğini ve yeni ürün kapısı olacağını düşünmüyorum. Üzüme gelince, rakı fabrikalarının birçoğuna sumayı biz veriyoruz. Üzüm üreticisine ekstra bir katkı sağlamaz. Ancak istihdam konusunda katkısı olur” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim