Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kazalar, diğer illerde meydana gelen trafik kazaları ve Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in açık açık ‘Yasak’ demesine rağmen işçiler hala traktör römorklarında taşınıyor. Ziraat odası başkanları bu durumu ‘Ova yolları minibüse uygun değil’ diyerek geçiştirirken, üreticinin ise mali açıdan ucuz olduğu için tercih ettiği biliniyor.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan kazanın ardından gözler yeniden tarım işçilerinin tehlikeli yolculuğuna çevrilirken, Türkiye’de en çok traktöre sahip il olan Manisa’da da yaşanan onca ölümlü kazaya rağmen işçiler traktör römorklarında taşınmaya devam ediyor. Saruhanlılı üzüm üreticisi Cevdet Akay işçileri traktör römorklarında taşımaktan başka çareleri olmadığını ısrarla belirtti.

Manisa’nın Salihli ilçesinde yaklaşık 2 sene önce tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonetin kaza yapması sonucu biri çocuk 13’ü kadın 15 işçi hayatını kaybetmiş ve ardından bir dizi önlem alınarak tarım işçilerinin taşınması sıkı denetime tabi tutulmuştu.

Aradan geçen zamanda işçiler yine traktör römorklarında taşınmaya devam ederken, Saruhanlı’da üzüm üreticisi Cevdet Akay işçileri traktör römorklarında taşımaktan başka çareleri olmadığını anlattı. Çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığının farkında olduklarını ancak işçileri taşımak için minibüs tutmamanın maliyetleri artırdığını vurgulayan Akay, üzümde maliyetlerin fazla olduğunu ve artık kar edemediklerini o yüzden de işçileri üzüm taşımak için kullandıkları traktör römorklarında taşımaya devam ettiklerini dile getirdi.

VALİ ‘YASAK’ DEDİ

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili yaptığı açıklamada uygunsuz koşullarda tarım işçisi taşımacılığının yasak olduğuna vurgu yaparak, yapanlar hakkında ciddi anlamda idari yaptırım cezası uygulandığını dile getirdi. Vali Güvençer, “Geçtiğimiz yıllarda Gölmarmara yolunda yaşanan trafik kazasında birçok tarım işçimiz hayatını kaybetmişti. Bu tür durumların yaşanmasını istemiyoruz. Mevzuat gereği tarım işçilerin römork kasaları gibi açık vasıtalarda taşınması yasak. Mevsimlik işçilerde olsa, mevzuat gereği servis taşımacılığı belgesi olan otobüs veya minibüslerde taşınmaları gerekir. Yani tarım işçilerimizde stantlara uygun bir şekilde taşınması yasa gereği zorunludur. Uymayanlar hakkında ciddi anlamda idari yaptırımlar uygulanır. Jandarma ekiplerimiz bu konunu üzerinde hassasiyetle duruyor. Sık sık denetimler yapıyor. Ama Manisa geniş bir alan olduğu için gözden kaçanlar oluyor. Ancak tespit edilenler hakkında gereken cezai işlem neyse uygulanıyor’’ dedi.

Vali Güvençer, çiftçilerin traktör römorklarında sadece kendi aile yakınlarından 2 veya 3 kişiyi taşıyabileceğini ve bu konuda gerekli istisnanın tanındığını ifade etti.

“SERVİS TAŞIMACILIĞINA UYGUN DEĞİL’’

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ise, römorklarda tarım işçisi taşımacılığının uygun olmadığını, ancak servis taşımacılığı içinde tarım arazi yollarının yeteri kadar düzgün olmadığını ifade etti. Oda Başkanı Kaçire, “Üreticilerimiz servis taşımacılığına durumu uygun olmadığından traktörün römork kasalarında tarım işçisi taşımacılığını daha uygun görüyor. Ancak durum yanlış ve sakıncalı. Üreticilerimiz eğer işçileri römorklarda taşıyacaklarda bunu trafiğin yoğun olduğu karayolları üzerinde değil, ova yolları üzerinde yapması daha uygun olur. Manisa’mızda şöyle bir durumda var. Tarım arazi yolları servis taşımacılığına uygun yollar değil. Servis araçları giremiyor. Bu nedenle üretici römorkları tercih ediyor. Ama ne olursa olsun üreticilerimizi trafik kurallarına uymaya davet ediyoruz. Kimsenin üzülmesini istemiyoruz’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim