Manisa Tren Garı’nda temsili karşılama ile başlayan tören, kortej yürüyüşü ve Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunumuyla devam etti.

Cumhuriyetin ilanından sonra 10 Ekim 1925 tarihinde Manisa’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Manisa’yı onurlandırışının 92. yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlama töreni ilk olarak Tren Garı’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen kutlama programına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Palabıyık, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Bilgen, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçek, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, şube müdürleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Trenden ilk olarak Atatürk portresi öğrenciler tarafından indirilirken, ardından Türk bayrağı getirildi. Yöresel kıyafet giymiş öğrenciler Türk bayrağını Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’e takdim etti. Daha sonra ise Manisa Büyükşehir Belediyesi halk oyunları topluluğu zeybek oynadı.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Temsili karşılamanın ardından protokol üyeleri, öğrencilerin taşıdığı Atatürk posteri ve Türk bayrağıyla bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü yaptı. Kortej yürüyüşüne vatandaşlar alkışlarıyla eşlik etti. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na yapılan çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM

Burada günün anlam ve önemine ilişkin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Palabıyık bir konuşma gerçekleştirdi. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anarak konuşmasına başlayan Palabıyık,” Türkiye cumhuriyetinin kurucusu, büyük önderimiz, ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize teşrif edişinin 92’nci yıldönümü dolayısıyla bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Sizleri Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bedenen bizleri terk etmiş olsa da, aradan geçen neredeyse 1 asırlık zamana rağmen bizleri bir araya getirebilen Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk sevgisidir. Bu vesileyle Ulu Önderimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun” dedi

MİLLETİMİZ BİRÇOK ACI YAŞADI

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı 19 Mayıs 1919’dan ulusal bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz 9 Eylül 1922’ye kadar geçen süreçte milletimizin bir çok acı gözyaşı ve bedel ödediğini belirten Palabıyık,” Manisa’mız da, işgalci Yunan ordusu tarafından 25 Mayıs 1919’da işgal edilmiş ve bu işgal 8 Eylül 1922’ye kadar devam etmiştir. 3 yılın üzerinde işgal altında kalan Manisa, Mustafa Kemal’in önderliğindeki kahraman Türk ordusunun kente girmesiyle son bulmuş, ancak işgalci alçaklar tarafından Manisa yakılmış, yıkılmış ve talan edilmiştir. 5 Eylül’de başlayan ve tarihe Büyük Manisa Yangını olarak geçen bu yangın, 8 Eylül’e kadar devam etmiş ve şehrin tarihi adeta küller arasında yok olup gitmiştir” dedi.

O’NUN GÖSTERDİĞİ YOLUN ÖNEMİ VURGULANMALIDIR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolun öneminin vurgulanması gerektiğine dikkat çeken Palabıyık,” Cumhuriyetin ilanının ardından Anadolu’yu karış karış gezen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Ekim 1925’te Manisa’ya gelmiş, dönemin belediye başkanı Bahri Sarıtepe ve binlerce Manisalı tarafından coşku ve heyecanla Manisa Garı’nda karşılanmıştır. Büyük lider, Manisa’da konaklayarak kent insanıyla kucaklaşmış, coşkulu kalabalığa hitap etmiş, Manisa insanına öğütlerde bulunmuştur. En büyük öğütlerinden biri de, yakılıp yıkılan şehrin imar planlarının yapılması olmuştur. Bu büyük şahsiyetin Manisa’ya gelişinin kutlanması, resmi kutlamaların dışında genç nesillere en iyi şekilde anlatılması açısından önemlidir diye düşünenlerdenim. Ders kitaplarında bu ziyaretin yer alması, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti ilan etmesinin ardından Anadolu’yu neden gezdiği en iyi şekilde anlatılmalı, O’nun gösterdiği yolun önemi vurgulanmalıdır” dedi.

EMANETİN YILMAZ BEKÇİLERİYİZ

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bıraktığı emanetin yılmaz bekçileri olduğunu belirterek sözlerine son veren Palabıyık,” Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak büyük önderimizin açtığı yolda, gösterdiği hedefte ilerlediğimizi büyük bir gururla söylemek isterim. Geçmişte yaşanan olumlu ve olumsuz olayları iyi bilirsek, geleceğe en iyi şekilde önümüzü net görecek biçimde hazırlanırız. İşte bu bağlamda Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’ya gelişinin kutlanması önem kazanır. Bu duygularla bu topraklar için canlarını ve kanlarını feda eden kahraman atalarımızı minnetle anıyorum. Bizlere emanet olan kutsal vatan topraklarını ve Cumhuriyetimizi, gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak için tek yapacağımız şey var; o da çok çalışmak. Bu vesileyle ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, bıraktıkları emanetin yılmaz bekçileri olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Ne mutlu Türküm diyene!” ifadelerinde bulundu.

ATATÜRK FOTOĞRAFLARI VE KİTAPLARI SERGİLENDİ

Tören, Atatürk’ün Manisa’ya gelişinde dönemin Belediye Başkanı Bahri Sarıtepe’nin konuşmasının okunması, Ulu Önder Atatürk’ün Sarıtepe’ye cevabi konuşması ve öğrencilerin şiir okumalarıyla devam etti. Protokol üyeleri Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi Fatih Sergi Salonu’nda yer alan Atatürk Fotoğrafları, Atatürk Kitapları ve Eski Manisa Fotoğrafları Sergisini ziyaret etti. Sabah erken saatlerde başlayan program, İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Beral tarafından ‘Atatürk’ün Manisa’ya Ziyaretleri’ adlı bir konferansıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim