Manisa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100.’üncü yıl dönümü sebebiyle sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı alternatif kutlama programı düzenlendi. Alternatif kutlama programında ilk olarak partililerden ve sivil toplum örgütlerinden oluşan yaklaşık grup tarihi Sultan Camii’nin önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Ellerinde Türk Bayraklarıyla birlikte yürüyen grup kimi zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’na destek amacıyla ‘Her Şey Güzel Olacak’ sloganları atarken, kimi zamanda ‘İzmir Marşı’ söyledi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Milli Egemenlik Anıtı’na CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban başta olmak üzere sivil toplum örgütleri Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunma törenine CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Manisa Baro Başkanı Ali Arslan’da katılarak destek verdi.

“BUGÜNKÜ HÜKÜMETE ‘GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER’ DİYORUZ’’

Çelenk sunma törenin ardından konuşan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, 19 Mayıs’ın tarihi önemi hakkında bilgiler verdi. CHP’li Balaban yaptığı konuşmada, “Birinci Dünya Savaşı bittikten sonra, 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla yurdumuzun dört bir yanı işgale uğradı. İtilaf devletleri donanması 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelerek, İstanbul’u fiilen işgal ettiler. Mustafa Kemal bu işgale karşı ünlü sözünü söyledi; ‘Geldikleri gibi giderler’ dedi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 3 Kasım 1918’ten 16 Mayıs 1919’a kadar İstanbul’da kaldı. Bu süre içerisinde Kurtuluş Hareketi’nin çekirdek kadrosunu, ana kadrosunu oluşturdu. 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan ayrıldı, 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastı. Mustafa Kemal’in resmi görevi Samsun ve çevresindeki olayları kontrol altına almaktı. Ama onun gerçek görevi Anadolu’ya geçerek ulusunu örgütlemek, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak ve yeni Türk devletini kurmaktı. Bunu da en iyi şekilde başardı. 19 Mayıs’ın 100. Yıl dönümünde, 19 Mayıs emperyalizme karşı bir başkaldırıdır. 19 Mayıs Anadolu ihtilalinin başlangıcıdır. Türk’ün tüm dünyaya meydan okumasıdır. Cumhuriyetin temellerinin atılmasıdır. 19 Mayıs Kurtuluş Savaşımızın resmen başlangıç tarihidir. Ne mutlu bizlere 19 Mayıs’ın 100.’üncü yıl dönümünü kutluyoruz ve daha nice niye yüzüncü yıllara da kutlamaya devam edeceğiz. Atatürk’ün ünlü sözünde ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü nasıl söylediyse, bizde bugünkü hükümete ‘Geldikleri gibi giderler’ diyoruz’’ diye konuştu.

“YSK HALKIN MİLLİ İDARESİNİ AYAKLAR ALTINA ALMIŞTIR’’

CHP’li Balaban’ın ardından söz alan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 6 Mayıs tarihinde YSK’nın İstanbul seçimlerinde halkın milli idaresine darbe yaptığını ifade etti. CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı konuşmada, “Ulu Önder Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk eserinde o günkü ülkenin bulunduğu durumu ve konumu anlatır. Kurtuluş Savaşı’nın hangi şartlar ve nedenler altında başladığını anlatır. Milli Egemenlik ve halkın egemenliği her zaman her şeyin önünde olmuştur. 1950 yıllarında çok partili hayata geçtiğimiz seçimlerde CHP Genel Başkanı olan İsmet İnönü’nün bir sözü vardır; ‘Evet seçimi kaybettik. Ama Bu demokrasi için büyük bir zaferdir’ demiştir. O günlerden bugünlere geldik. 31 Mart’ta bir yerel seçim yapıldı. Millet İttifakı olarak iyi neticeler aldık. 31 Mart seçimlerinden sonra bir 6 Mayıs süreci yaşandı. 6 Mayıs’ta bu ülkede YSK bir darbe yaptı. Demokrasiye karşı bir darbe yaptı. Ekrem İmamoğlu’nun 6 Mayıs tarihinde mazbatası 6 Mayıs tarihinde gasp edildi. Gelinen noktada aradan 100 yıl geçti. 100 yıl önce yola çıkarken tam bağımsızlık diye yola çıktık. Bugün YSK’nın halkın egemenliğini ve milli iradesini ayaklar altına alındığını görmekteyiz. Enseyi karartmaya gerek yok. Güzel günler yakın olacak. Mustafa Kemal Atatürk Nutuğu gençliğe hitap ederek sonlandırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk şunu çok iyi biliyor. Bu vatanın evlatları ve gençleri aydınlanma ve bu devrime sonuna kadar sahip çıkacaklardır. Geçmişte olduğu gibi bugünde gençlerimiz ülkemizin tam bağımsızlığına, milli idareye ve halkın iradesine sahip çıkmaya devam edecektir’’ diye konuştu.

Konuşmanın ardından alternatif kutlama programı CHP’li gençlerin Milli Egemenlik Anıtı’nın önünde halk oyunu gösterileriyle sonlandı.

Editör: TE Bilişim