Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Bali, SGK ile hastane arasında yaşanan veri transferindeki aksamalar ve hastaların kurum değiştirmesi gibi nedenlerle bugünden geriye 2010 yılına kadar uzanan geçmiş dönemlerdeki muayene ücretlerinin ödenmesi gerektiği gibi bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığımızı açıkladı. "Muayene ücretlerinin dökümünü alın ve mutlaka saklayın" çağrısında bulundu.

HASTALARIN eczanelerden ilaçlarını alırken 4 ayrı kalemde ücret ödediklerini belirten Genel Sekreter Devrim Bali, "Hastalarımız eczanelerden ilaçlarını alırken 4 ayrı kalemde ücret ödemektedirler. Bunlar yüzde 10 ila 20 arasında değişen ilaç katkı payları, İlaç fiyat farkları, 3 kalem ilaca kadar 3 TL, sonrasında her kalem için 1TL olmak üzere reçete katkı payı ve 6 ila 15 TL arasında değişen muayene ücretleridir. Reçete alırken çıkan reçete ücretlerinin yanı sıra, hastalarımız bir de geçmişe dönük muayene ücretlerini de ödemektedir." dedi.
HASTALAR CAN SIKICI SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞIYORLAR
Veri tabanlarında yaşanan transfer aksamaları gibi nedenlerden dolayı hastalara 2010 yılına kadar geriye dönük muayene bedeli çıktığını belirten Devrim Bali, "Muayene ücretleri yaklaşık 12 yıldır Eczaneler aracılığı ile tahsil ediliyor. SGK ile Hastane arasında yaşanan veri transferindeki aksamalar, hastaların kurum değiştirmesi gibi sebeplerle, hastalarımıza 2010 a kadar giden eski muayene ücretleri çıkmaktadır. Toplu çıkan muayene ücretleri, özellikle dar gelirli hastalarımız için ilaca ulaşmanın önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Muayene ücretlerinin reçete alınırken aynı anda ödenmesi ya da en fazla 3 ay geriye dönük çıkması, hastaların eczanelerde can sıkıcı sürprizlerle karşılaşmasını engelleyecektir." diye konuştu.
ÖDEDİĞİNİZ MUAYENE ÜCRETLERİNİN DÖKÜMÜNÜ SAKLAYIN
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Bali son olarak, hastaların ödediği muayene ücretlerinin dökümünü saklamasında yarar olduğunu belirterek, "Eczacılar olarak bu konuda; Tüm sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşlarımız için ücretsiz, eşit ve ulaşılabilir olmasından yanayız. Ancak günümüz koşullarında muayene ücretleri gibi ciddi bir gelir kaleminin kaldırılması mümkün görünmemektedir. Muayene ücretleri konusunda hastalarımız sürekli tepkilerini dile getirmektedir. Eczacılar olarak bizler, hastanın sağlığı ve kullandığı ilaçlar ile harcamamız gereken vakti, muayene ücretlerini anlatarak geçirmek zorunda kalıyoruz. Muayene ücretleri, eczanelerce SGK adına tahsil edilen bir ücret olmakla beraber, karşılığında hiçbir belge düzenlenememektedir. Hastalarımızın olası bir karışıklığa ve mükerrer hastane girişlerine karşı ödediği muayene ücretlerinin dökümünü alıp saklamasında yarar var." ifadelerini kullandı.


ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim