Geçtiğimiz günlerde AK Parti grup toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşeron işçilerin kadroya alınacağını duyurdu. Hemen ardından taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili detayları veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu 23 bin işçinin 4C statüsünden 4B kadrosuna geçişleri yapılacağını açıkladı. Bu haber taşeron kadroda görev alan birçok kişiyi sevindirirken, Soma Termik Santralinde çalışan işçileri ise mağdur etti.

23 bin 4C’li görev yaptıkları için 4B hakkına kavuştu ama Soma’da santralde çalışan 4C hakkı olan fakat geçişleri yapılmamış 250 civarında işçi mağdur oldu.

Mağduriyetlerini yazılı açıklamayla dile getiren Termik Santral işçileri televizyon kanallarından hiçbir işçinin mağdur olmayacağı söylenirken yapılan uygulamada kendilerinin mağdur olduklarını söylediler.

İşçiler tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Süresiz yapılması üzerine özelleştirme sonrası çalışmaya devam ettiğimiz şirket bizlerin hizmetine ihtiyacı olduğunu ve yaptığımız işlerde kolay personel yetişmediği için 4C'ye geçiş süresiz ve hiçbir hak kaybımız olmayacağı sözlerine güvenerek çalışmaya devam etmekteyiz. 4C'ye geçiş bizim irademizde değil alıcı şirketin üstünlük ve iradesindedir. Biz özelleştirme öncesi devlette çalıştığımız gibi aynı sadakat ve disiplinle çalışıp kıdem tazminatına hak edecek şekilde alan şirket tarafından işimize son verilmesi halinde 4C'ye geçiş hakkımız vardır. Görüldüğü üzere 4C'ye geçip geçmeme irademiz yoktur.  1 Ocak 2015'e kadar 4/c geçiş süresi 6 ay iken 4/c'ye geçiş hakkı olan sadece Çatalağzı ve Yatağan termik santrali işçilerinin vardı. 1 Ocak 2015'te geçiş süresi 2 yıl olması üzerine bu iki santralde çalışmaya devam eden az sayıda işçi arkadaşımızın da geçiş hakkı 2 yıl oldu. 2015 yılında bu iki kuruma Yeniköy, Kemerköy, Tunçbilek, Orhaneli, Soma ve çok az sayıda işçisi olan birkaç hidrolik santral ilave edildi. Tüm bu santrallerde çalışmaya devam edip 4C hakkı olan toplam 600-800 arasında işçi arkadaşımız olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü diğer santraller 3 ay gibi kısa sürede işçileri 4C'ye gönderip çok az işçi kalırken Soma Termik santralinde 19 kişi bir yıl içinde 200 kişi civarında kişiyi 2 yıl sonra 4C'ye gönderdi” İfadelerine yer verildi.

DURUMLARI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün önce yaptığı açıklama taşeronda çalışan birçok işçiyi sevindirirken, Soma Termik Santralinde çalışan işçiler haklardan faydalanamayacağı için şaşkın olduklarını belirttiler. İşçiler konuyla ilgili yaptıkları açıklama devamında, “Sayın Cumhurbaşkanımız 5 Aralık 2017 tarihinde herkesi mutlu eden bizi hüzünlendiren bir müjde verdi. Taşeron arkadaşlarımız birlikte çalıştığımız şu an 4C' de olan arkadaşlarımız 4B kadrosuna geçiş sözü verildi. Biz onlar adına çok sevindik ve mutlu olduk. Fakat şu ana kadar yapılan açıklama ve duyumlardan bu düzenlemeden Türkiye’de 5 Aralık 2017 itibariyle sayıları toplam 600-800 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz 4C'ye geçiş hakkı olup halen çalışmaya devam eden bizlerin bu düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı belirsizliğini korumaktadır” dedi.

“AYNI HASSASİYETİN BİZLERE DE GÖSTERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

 Somalı işçiler devletin aynı hassasiyeti 4C’ye geçiş hakkı olan kendileri içinde gösterilmesini beklerken açıklamalarında, “İsteğimiz eğer bizler dâhil edilmemişsek, 4C düzenlemesinde de aynı hassasiyetin gösterilip az sayıdaki 4C'ye geçiş hakkı olan bizlerin, 4B haklarının askıda olmasını yada yasaya 05 Aralık 2017 tarihi itibariyle özelleştirilmiş kurumlardaki 4C'ye geçiş hakkı olan ve mevcut 4C'lilerin 4B kadrosuna geçirilmesi şeklinde bir ibare eklenerek bu düzenlemeden bizlerin de yararlandırılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müzeyyen Sarıefe 

Editör: TE Bilişim