Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ceza davasında, 8'i tutuklu 45 sanık için çapraz sorgulamanın başlayacağı ve yeni bilirkişi heyetinin oluşturulacağı öğrenildi. Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta 301 işçinin ölümüne 162'sinin de yaralanmasına neden Soma Eynez Maden faciasının 13 Nisan'da başlayan ceza davasının 3'üncü duruşması 18 Ağustos'ta başlayacak. 9 gün süren ilk duruşmada savcılık mütalaası okunarak sanık ifadeleri alınmış, iki gün süren ikinci duruşma ise istifa eden beş sanık avukatın ardından sanıkların yeni avukatlar tutması için verilen süre nedeniyle 18 Ağustos tarihine ertelenmişti.
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden aralarında Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da olduğu 8'i tutuklu 45 sanıklı Soma Maden faciası ceza davasının 18 Ağustos'ta üçüncü duruşmasına başlanacağını hatırlatarak, "Davada çapraz sorgulamalar gerçekleştirilecek ve duruşmada yeni bilirkişi heyeti oluşturulacak. Mahkeme oluşturulacak bu bilirkişi ile mahallinde keşif yapacak yada dosya üzerinde keşif yaparak buradaki gerçek kusurların tespiti yönünde rapor alacak." dedi.

TAZMİNAT DAVALARI
Baro Başkanı Arslan, geçen yıl 301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından madenci yakınlarının açtığı maddi ve manevi tazminat davaları arasından pilot dosya olarak belirlenen dosyanın yeni belirlenen bilirkişilerin elinde olduğunu da söyledi. Arslan, "Mahkeme dosyası İstanbul'a gönderildi. İstanbul'da nisan ayında bilirkişi heyeti oluşturulmuştu fakat haziran ayında iş güvenliği uzmanı iki bilirkişinin, bilirkişilikten çekilmesi nedeniyle dosyada yeniden bilirkişi tespiti yapmak gerekti. Haziran ayında yeniden bu bilirkişiler tespit edildi ve dosya şuanda bilirkişilerin elinde. Onlar da bu faciada kimin kusurlu olduğuna dair bir rapor hazırlayacaklar oradan da Soma İş Mahkemesi bu rapor gönderilecek. Zaten Soma İş Mahkemesinde açılan diğer tazminat davaları da bu pilot dosyanın yani örnek dosyanın sonucunu bekliyor. Davalar ona göre ilerleyecek" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim