Sare Kurtulan- Özel Haber

Sunduğu televizyon programında Türkiye’de okuma yazma bilmeyenlerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğuna dikkat çeken Müge Anlı’ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşinden gelen destekle, ülke genelinde “Okuma Yazma Seferberliği” başlatıldı. Manisa, başlatılan seferberliğe destek olduğunu yalnızca sözle değil, Şehzadeler ve Yunusemre Halk Eğitim Merkezlerinin seferberlik kapsamında başlattığı faaliyetlerle de kanıtladı.

ŞEHZADELER HEM, SEFERBERLİKTE İLK 6 İÇERİSİNDE YER ALIYOR

Manisa Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi’nin (HEM), Türkiye genelinde başlatılan okuma yazma seferberliğine destek veren ilk 6 halk eğitim merkezinden biri olduğunu vurgulayan Manisa Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, “Destek olduğumuz okuma yazma seferberliğinin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. Seferberlik kapsamında Milli Birlik İlkokulu’nda 1. ve 2. kademe olmak üzere 2 ayrı okuma yazma kursu açtıklarını belirten Kanca, Fatih Vefik Kitapçıgil İlköğretim Okulu’nda, Necatibey İlkokulu’nda, Çavuşoğlu İlkokulu’nda, Aşağı Çobanisa Kasabası Fevzipaşa İlkokulu’nda da okuma yazma kursları açtıklarını dile getirdi. “Manisa merkezde de devam etmekte olan 2 farklı okuma yazma kursumuz bulunuyor” diyen Kanca, 19 Şubat Pazartesi günü 20 kişilik iki okuma yazma sınıfı açacaklarının da altını çizdi. Kanca, Kazım Karabekir Mahallesi’nde de önümüzdeki hafta 2 okuma yazma kursu, başlatacaklarını ifade etti.

“MANİSAYI VE MANİSALILARI, HER KONUDA DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”

Kanca, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşinin başlattığı okuma yazma seferberliğinden sonra, okuma yazma öğrenmek isteyen o kadar çok yetişkinden talep aldık ki, neredeyse kurslarımıza öğretmen yetiştiremeyecek hale geldik” diye konuştu. Okuma yazma seferberliği ilan edilmeden önce, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi’nin okuma yazma kurslarına devam eden 100 kişi olduğunu dile getiren Müdür Kanca, seferberlik ilan edildikten sonra 60 kişinin daha okuma yazma kurslarına başlayacaklarını belirtti. Manisa’nın, yüzde 97,4’lük okuma yazma oranı ile Türkiye ortalamasının çok üstünde yer alan bir il olduğuna dikkat çeken Kanca, seferberlik kapsamında kurslara başlayıp bitirecek 160 kişi ile birlikte, Manisa’nın okuma yazma oranının çok daha yükseleceğini vurguladı. Kanca, Manisa’yı her konuda daha da ileriye götürebilmek için Manisa Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi olarak, kendilerini her daim geliştireceklerinin ve halka destek olacaklarının altına çizdi.

“OKUMA YAZMA KURSLARIMIZDA ADETA ‘PATLAMA’ YAŞANDI”

Okuma yazma kurslarının Eylül 2017’den beri devam ettiğini belirten Manisa Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir, “Özellikle Gazeteci Müge Anlı’nın fikrini sunduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı okuma yazma seferberliğinden sonra, deyim yerindeyse okuma yazma kurslarımızda bir ‘patlama’ yaşandı, okuma yazma kurslarımıza çok fazla talep geldi” diye konuştu. Okuma yazma kurslarına gelen yoğun talep ile birlikte Manisalıları mağdur etmemek adına çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Özdemir, hem Manisa merkezde, hem de Yunusemre’ye bağlı Yunutdağı’ndaki mahallelerde yeni kurslar açmaya başladıklarını dile getirdi. Manisa Yunusemre Belediyesi ile gerçekleştirdikleri protokol dahilinde Manisa merkezde 10 adet hanımlar lokali bulunduğunu ifade eden Özdemir, okuma yazma kurslarının lokallerin 6 tanesinde başlamış olduğuna ve diğerlerinde de başlatılacağına dikkat çekti.

“4 KİŞİYLE BAŞLATTIĞIMIZ KURS, ÜÇ GÜN İÇERİSİNDE 13 KİŞİYE YÜKSELDİ”

Ülke çapında okuma yazma seferberliği başlatıldıktan sonra, Manisa’nın Yunusemre ilçesinin Yunutdağı mevkiinde bulunan Üçpınar Mahallesi’nden de kurs açılması için talep aldıklarını belirten Özdemir, “Üçpınar Mahallesi’nden, okuma yazma öğrenmek isteyen 17 kişinin başvurusunu aldık. Önümüzdeki haftalarda oraya da kurs açacağız” dedi. Özdemir, okuma yazma kurslarının, bir kişinin talebiyle dahi açılabilen kurslar olduğunun altını çizerek, okuma yazma kursu talep edilen her yere ivedilikle okuma yazma öğretimi götüreceklerini dile getirdi. “Geçtiğimiz pazartesi günü 4 kişiyle başlattığımız okuma yazma kursumuz, üç gün içerisinde 13 kişiye yükseldi” diyen Özdemir, son 10 günde 20’den fazla kişinin okuma yazma kursu için Yunusemre Halk Eğitim Merkezi’ne müracaatta bulunduğunu belirtti.

OKUMA YAZMA BİLEN FAKAT BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERE DE SERTİFİKA VERİLİYOR

Yunusemre Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki okuma yazma kurslarına devam etmekte olan kişi sayısının 131 olduğunu vurgulayan Özdemir, 19 Şubat Pazartesi günü Topçuasım Hanımlar Lokali’nde 17 kişilik okuma yazma kursu açacaklarına vurgu yaptı. Özdemir, 1. kademe okuma yazma kurslarının 120 saat, 2. kademe okuma yazma kurslarının ise 180 saat olduğunu ifade ederek, kurslara başlayan kursiyerlerin, 1 ay içerisinde okuma yazma öğrendiklerini vurguladı. “İki kademeli okuma yazma kursumuzu tamamlayan kişiler, ilkokul mezunu sayılıyorlar ve açık öğretim olarak ortaokul da okumak istiyorlar” diyen Özdemir, okuma yazmayı kendiliğinden öğrenmiş olan fakat ilkokul mezunu olmayan kişilere yönelik olarak da bir yeterlilik sınavı yaptıklarının altını çizdi. Özdemir, “Okuma yazma bilen fakat ilkokul mezunu olmayan kişilere yaptığımız yeterlilik sınavı neticesinde başarılı olanlara da, ilkokul mezunu olduklarını belirten belgelerini veriyoruz” şeklinde konuştu. Seferberlik kapsamında, okuma yazma öğrenmek isteyen herkesin ulaşabileceği noktalara kurslar açtıklarını ve açmaya devam edeceklerini vurgulayan Özdemir, farklı nedenlerden dolayı evinden çıkamayan ve okuma yazma öğrenmek isteyen kişilerden talep almaları halinde de, evlere öğretmen götürme hizmeti sunabileceklerini dile getirdi.

SEFERBERLİĞE BELEDİYELERDEN BÜYÜK DESTEK

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kanca, seferberliğin fiili olarak uygulanması konusunda Manisa Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun, Manisa Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş’in ve eski beldelerdeki belediye binalarını halk eğitim merkezi kursları için tahsis eden Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in oldukça büyük katkıları olduğuna vurgu yaptı. Manisa Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir ise, Hacıaliler, Karaağaçlı, Çobanisa, Hamzabeyli, Karaoğlanlı, Sancaklı İğdecik, Sancaklı Bozköy, Yeniköy ve Selimşahlar’da bulunan eski belediye binalarını Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi kursları için tahsis etmekten büyük onur ve mutluluk duyduklarını dile getirdi. Yunusemre’nin merkeze en uzak mahallelerine dahi okuma yazma kursu açmayı hedefleyen Yunusemre Belediyesi de, mahalle muhtarları ve okul müdürleri ile işbirliği içerisinde hareket ederek, mahallelerde okuma yazma bilmeyen kişilerin tespitinin birkaç gün içerisinde yapılacağının ve ihtiyaç duyulan yerlerdeki okullarda, muhtarlık binalarında ve camilerde okuma yazma kursları açılacağının altını çizdi.

Editör: TE Bilişim