Sarıgöl'de yaz mevsimi öncesi üzümlerin korunması için önlemler alınmaya başlandı. Bağlarda özellikle üzüm salkımlarına büyük zararlar veren ve rekolte kaybına yol açan salkım güvesine karşı Japon tuzağı adı verilen tuzaklar kurulmaya başlandı. Feromon tel ve kapsüllerden yayılan koku nedeniyle salkım güvesinin dişisi ve erkeği birbirini bulamadığı için üzüm salkımlarının içine yumurta bırakmalarının önüne geçiliyor. Kurulan tuzaklar hakkında bilgi veren Ziraat Teknikeri Himmet Sarıhan, "Salkım güvesine önlem olarak, feromon tel ve kapsüller ile mücadele başladı. Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokusuyla zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor ve çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz ’Japon tuzağı’ ya da ’Feromon Tuzağı’ demekteler. Bu sistem çok yararlı. Ancak feromon sistemi yapan bağın komşuları da aynı uygulamayı yaptıklarında uygulama daha başarılı sonuçlar veriyor" dedi.

  Üzüm bağlarında Salkım güvesine karşı yapılan uygulamanın ayrıca, devlet tarafından da dekar başına 35 TL destekleme yapıldığını belirten Sarıhan "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor" diye konuştu.

  Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise Sarıgöl'ün yüzde 60'ında Japon tuzağı uygulamasının yapıldığını belirterek, "Sarıgöl’de 110 bin dekarlık alanda üzüm bağımız var. Japon tuzağı adı verilen bu uygulama bağlarımızın yüzde 60’ında yapılmaktadır. Ayrıca feromon tele devlet desteği de verilmektedir. Bu arada feromon tel sıkıntısı da çekilmektedir. Salkım güvesini önlediği gibi üzüm bağlarında tarım ilaçlamasını azaltmakta. Salkım güvesine karşı kullanılan ağır tarım ilaçları üzümlerde kalıntı yapıyordu. Bu uygulama ile bağlarımızda tarım ilaç kalıntısı ortadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

  Öte yandan üzüm üreticisi Mehmet Hasırcı uygulamanın yararlı olduğunu belirterek, "Her yıl tel veya kapsül ile bağlarımıza yedişer metre aralıklarla bu tuzaklardan kurmaktayız. Yararlı oluyor ancak tuzak kurulan bağların çevrelerinin de aynı uygulamayı yapması gerek. Çoğu bağcılar da yapıyor." dedi.

                                        

Editör: TE Bilişim