Özel Haber: Sare Kurtulan

Manisa merkezde kurulan pazarlarda köylülere yer ayrılmadığını ve tezgahın büyüklüğüne bakılmaksızın herkesten aynı paranın alındığını savunan Manisa’nın Turgutlu ilçesi İzzettin Mahallesi ‘nden Manisa’da kurulan pazarda esnaflık Arife Akıncı, tüm köylülere eşit pazar tezgahı ayrılacak bir düzenleme getirilmesini istediğini vurguladı. “Az yer verilerek, çok yer parası alınması” iddialarını yanıtlayan Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener ise, adeta “Kurunun yanında yaşın da yandığını” ifade ederek, Manisa’nın gerçek köylülerinin adını ve ürünlerini kullanan sahtekar kişilerin varlığı nedeniyle, tüm köylülerin mağdur duruma düştüğünü belirtti. Şener, “Köylülerimizin her zaman yanındayız” diyerek, en kısa zamanda pazarcı köylülerin sorunlarını çözecek yenilikler yapılacağının altını çizdi.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’na Turgutlu’nun İzzettin Mahallesi’nden gelerek kendi üretimi olan salçanın, tereyağının ve yumurtanın satışını gerçekleştiren Arife Akıncı, “Manisa pazarlarında köylülere yer yok” diye konuştu. Pazarlarda önceden yer tutan esnafın 5 metrelik, sonradan gelen köylülerin ise 1 metrelik tezgahlara sahip olduğunun altını çizen Akıncı, “Cumartesi günleri de pazarda gözleme yapıp satıyorum. Tüm pazarlarda gördüğüm tek şey, haksızlık olduğu. Birileri 5 metrelik yere tezgah açarken, benim gibi birileri de 1 metrelik tezgahlarda sıkışıp kalıyor” şeklinde konuştu. Akıncı, pazarlarda köylülerin görmezden gelinmemesi gerektiğini savunarak, tezgahların boylarının eşit tutulmasının haksızlığı ortadan kaldıracağına dikkat çekti. Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener’e çağrıda bulunan Akıncı, tüm köylülere eşit pazar tezgahı ayrılacak bir düzenleme getirilmesini istediğini ifade etti.  

“TEZGAH 5 METRE DE OLSA 1 METRE DE OLSA AYNI ÜCRET ALINIYOR”

Köylülere pazarlarda bazen hiç yer verilmediğini ve bu durumun da büyük tartışmalara yol açtığını iddia eden Akıncı, “Elimizde bir kova bir sepetle pazara geldiğimizde dahi, oturacak yer bulamayabiliyoruz” diye konuştu. Akıncı, “Şu an açtığım yaklaşık 1 metrelik tezgaha 5 lira bekçi parası veriyorum. Benimle birlikte aynı pazarda 6 metrelik tezgah açan kişiler de 5 lira veriyor. Burada asla adalet yok. Onun tezgahıyla ve dolayısıyla onun kazandığı parayla benimki bir değil” şeklinde konuştu. Yetiştirdiği otları, zeytinleri ve zeytinyağlarını da satmak istediğini belirten Akıncı, tezgahında yer bulamayacağı için bu ürünleri pazara getiremediğini vurgulayarak, “Yetiştirdiğim otları bugün satamadım. Cumartesi pazarında da satamayacağım, çünkü bozulacaklar o zamana kadar. Otlarım elimde kaldı” dedi. Akıncı, pazar tezgahı yerlerinin eşitlenmesinin alternatifi olabilecek çözüm önerisinin de, “5 metrelik tezgahtan 5 lira, 1 metrelik tezgahtan ise 1 lira ücret alınması” olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

ŞENER, “GERÇEK KÖYLÜLERİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener, Manisa merkezdeki pazarlara gelen köylülere “Az yer verilerek, çok yer parası alınması” iddialarını yalanlayarak, “Köylülerimizin her zaman yanındayız” diye konuştu. Şener, “Köylülerden oldukça ucuz fiyatlara satın aldığı ve doğal yetiştirilen gıda ürünlerini pazarlara getirerek kendi ürünleriymiş gibi çok daha pahalıya satan sahtekarlar var” şeklinde konuştu. Kamyonlarla gelen yumurtaların saman üzerlerine konularak “doğal köy yumurtası” olarak pazarlarda satılması hilesini tespit ettiklerini de belirten Şener, “Gerçek köylülerin haklarını yiyenler yüzünden, tüm köylülerimiz mağdur duruma düşüyorlar. Elimizden geldiğince kendi ürünlerini satmaya çalışan köylülerin haklarını korumak için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi. Şener, yakın zaman içerisinde pazar köylülerinin sorunlarını giderebilmek adına Manisa’da “köylü pazarı” kuracaklarının altını çizdi. “Sadece yumurtada değil, birçok gıda ürününde sahtekarlık yapılıyor. Örneğin, gerçek köylülerden uygun fiyata satın alınan zeytinyağlarının içerisine su karıştırılıyor. Bu zeytinyağlarını ise kendi üretimleriymiş gibi pahalı fiyata satıyorlar” diyen Şener, “Kendi yetiştirdiği bir sepet yumurtasını, bir kova tereyağını pazarlarımızda satmak isteyen köylülerimizden, hiçbir ücret talep etmeyeceğiz” diye konuştu. Şener, en kısa zamanda pazarda köylülerin adı kullanılarak yapılan çeşitli sahtekarlıkların da önüne geçerek, “gerçek köylüleri” mağdur etmeyeceklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim