Manisa'nın Kula İlçesi'nde 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında, geçen yıl haziran ayında organik yumurta üretmeye başlayan ve organik ürün sertifikası alan Avukat Nihat Dayan, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Kula Kaymakam Vekili ve Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Manisa Gıda ve Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, Kula Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Atakan Bedez, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlerini tesislerinde ağırladı. Tesis hakkında bilgi alan ziyaretçiler, Avukat Nihat Dayan'ı tebrik etti.

VALİ YUMURTA TOPLADI
Vali Bektaş, organik yumurta tesisinde incelemeler yaparken bir yandan da organik yumurta topladı. Daha sonra çiftliğin bahçesine çıkan Vali Bektaş, tavukları kendi eliyle yem yedirdi. Ziyaret esnasında ziyaretçilere tesis ile ilgili bilgi veren En Doğal Hayvancılık Organik Yumurta Yetiştiricisi, İşletme Sahibi Nihat Dayan, "Tesisimizi açalı bir yıl oldu. Bu süreç içinde Bakanlık, Valilik, İl Tarım, Belediye, elinden geldiği desteği göstererek, ilçemizi organik üründe sadece tavuk değil diğer alanlarda da başarıya ulaştırmak için, el birliğiyle çalışmaya başladık. Güzel bir üretim sağladık. Yani 3 bin tavuğumuz var 2 bin 500 civarında yumurta alıyoruz. Pazarımızı da hazırladık. Projelerini de hazırlıyoruz. İnşallah bölgemizi organikleştireceğiz. Büyüklerimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim" dedi.

KİMYASAL VE SENTETİK İLAÇ YOK
Ardından konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Ekolojik sistem içinde bozulan dengeyi yeniden eski haline getirmek ve kimyasal ve sentetik ilaç, gübre, hormon gibi katkı maddelerini kullanmadan yapılan üretime biz organik üretim diyoruz. Bitkisel ve hayvansal üretimdeki organik üretim, organik tarım kanununa göre belli maddelerin, hem yemleri hem de ilaçları kullanmaya müsaade etmektedir. Tabi ki bu kıstaslar içindedir. Burada biz organik üretimi İlçemizde ve ilimizde ilk kez demonstrasyon yaptık. Bu demonstrasyon bakanlığımızın organik tarımın geliştirilmesi ve kontrolü projesi çerçevesinde organik yumurta tavukçuluğu projesidir. Bu 3 bin baş olarak Nihat Dayan beyefendinin eski atıl bulunan bir çiftliğini onarılmak suretiyle, tadilat etmek suretiyle, buna bakanlığımızın belli bir kaynağını da kullanarak yaklaşık olarak 165 bin Türk lirasına çiftlik mal oldu. Bunun yaklaşık 58 bin lirasını bakanlık kaynaklarından kullanarak bunu destekledik ve desteğimiz devamlı sürmektedir. Yani bu hem sertifikasyon, kontrol aşamalarında hem de belgelendirme aşamalarında desteklerimiz sürmektedir. Buradaki asıl amacımız, bunu biz çevreye veya ülkemize bir örnek olarak göstermek, bir demonstrasyon yapmak. Bunda da başarılı olduk. Çünkü buraya gelip ziyaret edenlerin sayısı 2 bini geçti. Gelen hem çevre illerimizden, hem ilimizdeki ilçelerimizden, hatta Amasya'ya kadar, Çorum'a kadar, Kayseri'ye kadar, Çanakkale'ye kadar oradan da gelen üreticilerimiz burayı gezerek kendi çiftliklerini kurma peşindeler. Biz proje olarak bunlara da yardımcı oluyoruz. Elimizdeki projeleri kendilerine veriyoruz. Onlarda gittikleri illerde bu projeyi uygulamaya başlamışlar. Burada yaklaşık 3 bin tane yumurtacı tavuğumuz var. Günlük yaklaşık olarak 2 bin 500 tane yumurta elde edilmekte. Bu sayı 2 bin 250 ile 2 bin 750 arasında da duruma göre değişebilmekte. Köyden kente göçün engellenmesi ve çiftçinin gelir düzeyinin artırılması için böyle bir demonstrasyon yaptık. Ve demonstrasyon başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu işletmeyi kuran sayın Nihat Bey'e çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"ARAYIŞLARIMIZ SÜRECEK"
Tesisi inceleyen Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Konvansiyonel tarım giderek azalıyor ve konvansiyonel tarımdan organik tarıma büyük bir geçiş var. Ülkemizde de çeşitli arayışlar var bu yolda. Burada da geldiğimiz günlerde bir seminerde girişimci arkadaşımızla, yatırımcımızla karşılaşmıştık. Yumurta üretiminde organik tarım başarılı olabilir mi, olamaz mı bunun denemesi yapılmış. Tarım Bakanlığımız da bir demonstrasyon olması sebebiyle destek vermiş. İlgililer de destek vermiş. Ve başarılı olmuş bir küçük işletmemiz var. Organik yumurta üretiyor. Ürettiğini satabiliyor. Üretmesi için gerekli her türlü malzemeyi temin edebiliyor. Belgelenme süreci de sağlıklı şekilde işletilebiliyor. Gerçek bir demonstrasyon olma işi burada gerçekleşmiş gibi gözüküyor. Arayışlarımız sürecek. Özellikle katma değeri yüksek tarım ürünü üretmek gibi bir hedefimiz olması gerekiyor. Tabi ürettiğimiz ürünlerin katma değerinin yüksek olabilmesi için organik olmalı ilk şart gibi gözüküyor. Organik olmayan bir üründe katma değeri yüksek olan bir ürün elde etmek çok mümkün değil. Manisa Ovası, Gediz Ovası Türkiye'nin ender bulunan şartlarını, potansiyelini kendisinde taşıyan bir ova. Biz burada özellikli işleri yapmalıyız, iyi paralar kazanmalıyız. Katma değeri yüksek işler yapmalıyız. Bu çerçeve arayışlarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Ben girişimcimiz Nihat Bey'i kutluyorum, kendine kolaylıklar diliyorum" diye konuştu. İncelemeler sonrasında İşletme Sahibi Nihat Dayan'ın kızları tarafından Vali Bektaş başta olmak üzere, tüm ziyaretçilere organik yumurta hediye edildi.
Editör: TE Bilişim