Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerinin sorunlarını tespit etmek üzere yaptığı sektör analizlerinden 13'üncüsü konfeksiyoncu, manifaturacı, tuhafiyeci, derici ve ayakkabıcıların bulunduğu gruplara yönelik olarak gerçekleştirildi. Salihli ve Kula'daki işyerlerinde ziyaret edilen 45 sektör temsilcisi ile yapılan anket çalışmalarının sonuç raporu, Salihli TSO Meclis Salonu'nda üyelerin ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımı ile ele alınıp, görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Meclis Başkanı Süleyman Oral, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Kalay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi H. Necmi Çevik, Salihli Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Aynur Ölgün, İş Kur İş ve Meslek Danışmanı Hüseyin Akgöz, Salihli Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İsa Özkaya ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda, üyelere yöneltilen 22 sorudan alınan yanıtlarla oluşturulan rapor barkovizyon eşliğinde gözler önüne serildi. Konfeksiyon ve dericilerin başlıca sorununun, diğer sektör incelemelerinde de ortaya çıkan kalifiye eleman ihtiyacı olduğu anket cevaplarıyla da belgelendi. 45 üyeden 26'sının başlıca sorununun yetişmiş eleman olduğunu belirttiği ankette diğer sorunlar arasında finansman ve pazarlamanın yer aldığı belirlendi.

"BU SORUN ÇÖZÜLMELİ"
Salihli TSO Başkanı Yüksel, üç ayda bir yapılan sektör analizlerinde toprak sanayi, sağlık, OSB, sigorta, inşaat, gıda, hayvancılık, turizm, karoser gibi 12 farklı meslek grubunu ele aldıklarını, son olarak da konfeksiyoncu ve dericilerin bulunduğu 3. ve 10. grubu birlikte incelediklerini belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana yapılan bu çalışmalardan çok yararlı sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Yüksel, şunları söyledi:
"13. sektör analizimizi de tamamladık. Üyelerimizi işyerlerinde tek tek ziyaret ederek, hal hatır sorduktan sonra sorunlarının neler olduğunu belirlemek üzere anket doldurtuyoruz. Sonra da ortak bir toplantı düzenleyerek ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla sonuçları birlikte değerlendiriyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm sektör çalışmalarının başlıca sorunu kalifiye eleman eksikliğiydi. Bu sonucun konfeksiyoncu ve dericilerde de değişmediğini gördük. Türkiye bu sorunu mutlaka çözmelidir. Salihli'de FETÖ' den dolayı kapatılan iki okulun üyelerimizin ihtiyacı olan mesleki eğitim merkezine ve Fen Lisesi'ne dönüştürülmesi için Salihli'deki odalar ve sivil toplum kuruluşları ile büyük çaba sarfettik. Fakat başarılı olamadık. Esnafın, sanayicinin, zanaatkarın sesine kulak verilmeli. Çırak yetişmezse, zanaatkar yetişmezse ilerde bunun acısını ülke olarak çok çekeriz."

"DERİCİLER GİT GİDE ERİYOR"
Toplantıda, Salihli ile Kula ekonomisine ve istihdamına 1990'lı yıllarda çok büyük katkı sağlayan dericilik sektörünün son yıllarda giderek ivme kaybettiği vurgulandı. Salihli tabakhanesinde bir zamanlar 38 olan deri imalatçısından bugün 3 kişi kaldıklarını belirten Halıcı Deri yetkilisi Özcan Halıcı, 4 Dolara aldıkları bir deri için 2 Dolar ÖTV ödemek durumunda kaldıklarını, suni deri karşısında rekabet edemedikleri ifade etti. Akçe Deri yetkilisi Necmi Çevik de dericilerin Rusya pazarına bağımlı olduklarını, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Toparlanma sürecindeyiz ama çok da umutlu değiliz" şeklinde konuştu.

"USTALIK BELGESİ LİSE DİPLOMASI YERİNE GEÇSİN"
Salihli Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İsa Özkaya, anne -babaların çocuklarını çırak olarak vermek istemediklerini, herkesin lise ve üniversite diploması peşinde olduğunu belirtti. Sorunun çözümü için ustalık belgesinin lise diploması yerine geçmesi konusunda düzenlemenin şart olduğunu vurgulayan Özkaya, mesleğin cazip hale ancak bu şekilde gelebileceği görüşünü savundu.
Konfeksiyon ve dericiler grubunda uygulanan anket sonuçlarına göre, Salihli ve Kula'daki sektör temsilcilerinin 20 yıldan fazla mazisi olan köklü firmalardan oluştuğu belirlendi.
Editör: TE Bilişim