Baklacı Mahallesi mevkisinde kurulacak olan Jeotermal Enerji Santrali 50 milyon Dolara mal olacak ve 2017 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Anlaşma gereği Alaşehir Belediyesi üretilen elektrikten yüzde 18+KDV gelir payı alacak.
Alaşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapılan protokole Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Akça Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atlamaz, Akça Enerji Genel Müdürü Hakan Tekkaya ve santral yapımını üstlenen Ormat firması Türkiye yetkilisi Ali Cansun ve Alaşehir Belediye Meclis üyeleri katıldı.
Akça Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atlamaz, "İmzalanan protokol gereği Alaşehir Belediyesi Baklacı Mahallesi mevkisinde kurulacak olan Jeotermal Enerji Santrali üretim gelirinden, belediye yüzde 18+KDV oranında gelir payı alacak. Santral 2017 yılı sonunda tamamlanacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen jeotermal enerji ve dünyanın 4. en sıcak suyunun bulunduğu Alaşehir bölgesinde jeotermal alanında yatırım yaptık. Baklacı Mahallesi mevkisinde açtığımız 4 adet jeotermal kuyudan, şimdi de elektrik üretimi için santral kurma çalışmalarına başladık. 50 milyon Dolar harcayarak yapacağımız elektrik santralinde bürüt 19.4 MW/saat elektrik üretimi planlanıyoruz. Yapılan çalışmalar sonunda, Alaşehir Belediyesi ve firma olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz" dedi.
Ormat Firması Türkiye yetkilisi Ali Cansun ise "Firma olarak büyük yatırımlara imza attık. Alaşehir'de de böyle bir yatırım yaptığımız için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

BELEDİYEYE GELİR SAĞLAYACAK
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, "Belediye olarak MTA'dan aldığımız jeotermal arama ruhsatını ihale yoluyla Akça Holding'e devrettik. Türkiye'de ilk kez bu uygulamayı biz yaptık. Çünkü belediye olarak bu tür yatırımları yapmamız çok zordu. Yaklaşık beş yıl önce yapılan ihaleden sonra, firmanın yaptığı çalışmalar olumlu sonuçlandı. Şimdi de kuyulardan elektrik üretimine başlanacak. İhalede yapılan anlaşma gereği üretilen elektrikten belediyemiz yüzde 18+KDV gelir payı alacaktır. Meclis olarak iyi bir karar verdiğimize inanıyoruz. Akça Holding, açmış olduğu 4 kuyudan istediği verimi aldı. Hem belediye hem de firmanın yaptığı harcamaların karşılığını bulması adına biz de çok memnun olduk. Çünkü bu işte moral, yapılan çalışmanın karşılığını almak çok önemli. Biz de Alaşehirliler olarak şehrimize yapılacak katma değerden mutluluk duyarız" diye konuştu.

"ISITMA İÇİN ANKET ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"
Jeotermal enerjinin şehirde ısıtma sisteminde kullanılıp kullanılmaması konusunda anket çalışmasına başladıklarını kaydeden Başkan Karaçoban, "Vatandaşlarımızın en çok sorduğu ve merak ettikleri konu olan jeotermalin ısıtmada kullanılması. Bu konuda İstasyon ve Kurtuluş Mahalleri'nde pilot bölge olarak anket çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda danışman firma anket, beklentilerimiz olarak çalışmalarını sürdürüyor. Tabi ki belediye olarak bizim çalışmalarımız şehrimizin ısıtması, seracılık, üzüm ve meyve kurutma alanında da hizmet verebilmek olacaktır. Alaşehir'de yatırım yapacak olan her firma Alaşehir'e de katkı sağlamak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim