Haber: Emre Halil ESENKAYA

Manisa Büyükşehir Meclisi Temmuz ayı 2. oturumu, açılış konuşması ve yoklamanın ardından 63. maddenin görüşülmesiyle başladı. Geçen hafta yapılan toplantıda ara komisyona sevk edilen 64, 65 ve 66. maddeler tartışma konusu oldu. Bu maddeler Manisa Prime Projesi, Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan bir arsa ve Eski Garaj Yeni Proje’deki iş yerlerinin satışlarını kapsıyor. Ara komisyondan ‘satışlardan elde edilen gelirlerin başka projelere aktarılmaması’ kararı çıkmıştı. Projeler tamamlanıp bulunan iş yerleri satıldıktan sonra; projelerin bulunduğu yerlerde ne gibi yatırımlar yapılacağı kafalarda soru işareti oluşturdu. Başkan Ergün bu kararı etik bulmadığını belirtti ve AK Parti grubunun Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne güvenmediği söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü kararın Manisa’nın geleceğine ipotek koyduğunu söyledi.

Manisa Büyükşehir Meclisi Temmuz ayı 2. Oturumu dün yapılan toplantıyla gerçekleşti. Toplantının en önemli gündem maddeleri Manisa Prime Projesi’nde bulunan iş yerlerinin satışına verilen ‘şartlı izin’ oldu. AK Parti grubu Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü toplanan ara komisyonda Manisa Prime Projesi’ndeki iş yerlerinin satışı, Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan bir arsanın satışı ve Eski Garaj Projesi’ndeki iş yerlerinin satışı maddelerine, ‘satışlardan elde edilen gelirlerin başka projelere aktarılmaması’ maddesi eklemişti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün eklenen maddeyi etik bulmadığını söyledi. Eklenen maddenin hukuki olmadığını düşünen Başkan Ergün: “Geçtiğimiz hafta komisyona gönderilen Prime AVM ve iş ofislerinin bulunduğu projenin satışı gündeme getirildi. AK Parti talebi üzerine geçtiğimiz hafta ortak kararla ara komisyona gönderilme kararı alındı. Projenin ‘elde edilen gelirin başka projelere aktarılmaması’ şartıyla karar alıyorsunuz. Bu her şeyden önce etik değil. Bu güvensizliktir. Bir büyükşehir belediyesinin böyle bir kararı kabul etmesi mümkün değildir. Güveniyorsanız verirsiniz, güvenmiyorsanız vermezsiniz. Böyle bir şeyi hakaret olarak kabul ediyorum. Ama grubunuzun kararına da saygı duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“HER KURUŞ MANİSA’YA HİZMET ETMEK İÇİN KULLANILIYOR”

Başkan Ergün konuşmasının devamında büyükşehrin bütçe kullanımı hakkında konuştu. Geçtiğimiz yıl bütçesini en iyi kullanan büyükşehir belediyesi olduklarına dikkat çeken Başkan Ergün: “ Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin her kuruşu Manisa’nın hizmetlerine aktarılmaktadır. Bu parayı başka kaynaklara aktaramazsınız anlamına geliyor. Böyle bir şey hukuken bana göre yasal değil. Orada ki yatırım 1,5–2 yılda tamamlanacak. Bunlar büyük projeler. Turgutlu Kavşağı 72 milyon lira, Salihli Kavşağı 62 milyon lira, Alaşehir Kavşağı 30 milyon liraya yakın değerlerde. Bu sene yapmayı planladığımız asfalt yatırımı en az 100 milyon hedefleniyor. Fakat siz gelecek parayı bu yatırımlara aktaramazsınız anlamı çıkıyor. Geçtiğimiz yıl 30 büyükşehir belediyesi içinde en iyi bütçe kullanan büyükşehir belediyesiyken böyle bir şartı kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrı bir hesapta paranın bloke edilebilir olması kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

“KOMİSYON KOPYALA YAPIŞTIR YAPARAK SAVSAKLAMIŞ”

İlgili maddenin oylanmasının ardından “mülkiyeti Manisa Büyükşehir Belediyesine ait 18.834,00 m² yüzölçümlü taşınmazın satışına ve kat karşılığı inşaat yaptırılarak değerlendirmek üzere Büyükşehir Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına yetki verilmesi” teklifi görüşüldü. Söz konusu taşınmazın bir arsa olduğunu ve üzerinde herhangi bir yatırımın söz konusu olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün: “Ne acıdır ki komisyon kopyala/yapıştır yapmış. Burası bir arsa. Arsanın satışı söz konusu. Bir yatırım söz konusu değil ancak komisyon buradan gelecek paranın da blokesini yapmış” dedi. Başkan Ergün’ün açıklamasının ardından İmar Komisyonu Başkanı AK Parti’li Can Mercül, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, İmar Komisyonu Üyesi MHP’li Mehmet Palabıyık ve Hüseyin Akkurt da madde üzerine görüşlerini belirtti.

“BU KENTİ FAİZ YÜKÜNE SÜRÜKLEMEYİN”

İlgili madde üzerine söz alan ve satış konularına açıklık getiren Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü: “Söz konusu alanlar yatırım olarak büyük yatırımlar. Zaten Manisa Büyükşehir Belediyesi büyük oranda ilerleme kaydetmiş. Borçlanma yoluyla da bu yatırımlar yapılabilir. Ancak ekonomik durum gereği faizler oldukça yüksek. Bizler Manisa’nın geleceğini ipotek altına almamak adına, borçlanmaya girmemek amacıyla bu satış kararına gittik. Bunu ilçe belediyeleri de yapıyor. Yalnızca Yunusemre’de çok sayıda satış meclise geldi ve kararı geçti” diye konuştu. Güzgülü’nün konuşmasının ardından Manisa’yı faiz borcu altına sokmamak adına kararların meclise getirildiğini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, meclisin iradesine saygı duyduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından teklif düzeltilerek oybirliğiyle kabul edildi. Tüm maddelerin oylanmasının ardından bir sonraki toplantının 14 Ağustos Salı günü saat 18.00’de yapılması kararıyla birleşime son verildi.

“BURASI PAZARLIK MAKAMI DEĞİL”

Turgut Özal Mahallesi’nin satışıyla ilgili maddenin konuşulduğu zamanda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile AK Parti Grup Başkanvekili ve Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz arasında tartışma yaşandı. Başkan Öz, satışlardan elde edilen gelirlerin en azından yüzde 1’inin ilçelere aktarılmasını isterken Başkan Ergün’ün tepkisiyle karşılaştı. Başkan Ergün meclisin pazarlık makamı olmadığını ve bu ifadelerin uygun olmadığını söyledi. Bu konuşmalar esnasında ufak çaplı gerginlik yaşandı.

Turgut Özal Mahallesi’ndeki arsa satışı oy çokluğuyla ‘şartsız’ kabul edilirken, Manisa Prime hakkında ‘şartı satış’ kararı değişmedi. Eski Garaj Yeni Proje’de henüz bir yapı oluşmadığı için gündeme daha sonra alınmak üzere ilgili komisyona geri gönderildi.

Editör: TE Bilişim