Akçay konuşmasında “Maliye teşkilatını mutsuz ve huzursuz insanların oluşturduğu bir kurum olmaktan çıkaralım” çağrısını yaptı.

Mecliste bütçe görüşmeleri devam ediyor. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine MHP grubu adına yaptığı konuşmada maliye çalışanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirdi. Konuşmasında Maliye personelinin kamuda, iş yükü ve sorumlu olduğu mevzuat bakımından zor görevlerden birini ifa ettiğini belirten Akçay “Devletin vatandaşla yüz yüze gelen, Devlet-Vatandaş ilişkilerinin hassas olduğu bir kesimini temsil etmektedirler. Devlet vergi koyar, ceza keser, harç alır; tahsilatı ve ödemeyi ise maliye personeli yapar. Görevini yaparken sözlü, sopalı ve hatta zaman zaman silahlı saldırılara dahi maruz kalırlar. Meclisimiz kanun yapar; vergi koyar ya da kamu alacakları için yapılandırma yapar, yük maliyecilerimizin üzerine biner” dedi.

“KURUM İÇİ GELİR UZMANLIĞI ÖZEL SINAVI ACİLEN AÇILMALIDIR”

Maliye çalışanlarının sorunlarının başında ‘eşit işe eşit olmayan ücret’ geldiğine dikkat çeken Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Aynı odada yan yana masalarda aynı işi yapıyorlar ancak maaş farkı 1500 lirayı bulmaktadır. Bu istikamette ‘Kurum İçi Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı’nın acilen açılması gerekmektedir. Son sınavın yapıldığı 18 Şubat 2012’den beri geçen 6 buçuk yılda, çeşitli zamanlarda geçmiş Maliye bakanlarının söz vermelerine rağmen, kurum içi uzmanlık sınavı açılmamıştır. Bir diğer önemli husus ‘Vergi Müfettişliği Yeterlilik Sınavlarıdır.’ İlk olarak yazılı sınavın kendisi bir sorundur. Saatlerce süren, kapısında ambulans bekleyen bir yazılı sınav yapılmaktadır. İkinci ve en büyük sorun mülakat aşamasıdır. Geçmişte bu mülakatlar Maliye Bakanlığı içinde FETÖ operasyonlarına en fazla maruz kalan alanlardan birisidir. Bu mülakatlarda kasıtlı ve sübjektif değerlendirmelerle pek çok kişi mesleğinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Yeterlik sözlü sınavında çok sayıda vergi müfettiş yardımcısı şahsi husumete varan keyfilikler nedeniyle mülakatta elenmiştir. Öyle ki her bakımdan başarılı olan müfettiş yardımcılarına adeta ‘kaşının altında gözün var’ denmiştir. Bu kapsamda yapılması gereken yazılı yeterlik sınavını başarıyla geçen meslek mensuplarının yeni bir sözlü sınavla yeniden hakkaniyetle değerlendirilebileceği bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Böylece vergi denetim kurulunun içinde bulunduğu mahkemelik durum en aza indirilmelidir. Maliye çalışanlarına ödenen ücretlerin yarısı ek ödeme ve fazla mesai ücretlerinden oluşmaktadır. Ek ödemelerin emekli maaşına yansımaması sonucu emekli olan bir maliye çalışanı maaşının yarısını dahi emekli maaşı olarak alamamaktadır. Maliyeciler emekli olamamaya mahkum edilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığında Devlet Gelir Uzmanı ve Gelir Uzmanı kadrolarının tek bir çatı altında ‘Gelir İdaresi Uzmanlığı Kadrosunda’ birleştirilerek gelir uzmanları merkez atamalı personel statüsüne kavuşturulmalıdır. Tüm uzmanlık kadrolarındaki merkez-taşra ayrımına son verilmelidir. Tahakkuk ve tahsilata ilişkin işlemlerin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmemesinden doğan Hazine zararlarından sorumlu tutulan gelir uzmanlarının yetki ve sorumluluk alanı net bir şekilde belirlenmelidir. Millî emlak uzmanları diğer kariyer uzmanlarıyla aynı özlük haklarına sahip olmalıdır. Engelli, teknisyen yardımcısı, yardımcı hizmetler sınıfı ve diğer personel için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmalıdır; yardımcı hizmetler sınıfındaki personele ek gösterge hakkı verilmelidir.”

Editör: TE Bilişim