Bu yıl 478. kez düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanında başlayarak Sultan Camii Bimarhanesi’ne kadar devam eden kortej ve Sultan Parkı’nda gerçekleştirilen “Geleneksel Mesir Karma Töreni” ile başladı.

            478’inci Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin açılışı, Nevruz Bayramı kutlamaları ve Geleneksel Mesir Karma Töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kortej ile başlayan programa, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Güven Dere, İl Jandarma Komutanı Erhan Can, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, siyasi partilerin il başkanları ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

MESİR KORTEJİNDE RENKLİ GÖRÜNTÜLER

            478. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali Karma Töreni Korteji ile başlayan programda renkli görüntüler oluştu. Cumhuriyet Meydanı’ndan Sultan Camii Binarhanesi’ne uzanan yürüyüş boyunca vatandaşlar, evlerinden ve kaldırımlardan protokolü selamladı ve ellerindeki bayrakları ile güzel görüntüler ortaya çıkardı.

ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUNDU

            Mesir Kortejinin ardından Hafsa Sultan Camii’nde Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi.       Hafsa Sultan Camii’nde şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Mesir Karma Töreni’ne geçildi. Sultan Camii Bimarhanesi’nde program kapsamında ilk olarak Hafızlar ve Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.

TANIK, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Protokol konuşmaları ortak teması kahraman ordumuzun Suriye’nin Afrin bölgesinde sürdürdüğü operasyon üzerinden şekillendi. Ordumuza destek mesajlarının verildiği törende ilk olarak Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık konuştu. Tanık, bu yıl 478. kez düzenlenecek olan Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin hazırlanmasında ve festivalin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Tanık’ın ardından söz alan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, tüm vatandaşları festivale davet etti.

ELMALI, “5 ASIRLIK GELENEĞİN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Karma Töreni’nde, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı da bir konuşma yaptı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Elmalı, “Bu topraklar, Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olmuştur. Manisa’nın eşsiz güzelliği Spil Dağı’nın eteklerinde yetişen baharatlardan oluşturulan macunun şifa olduğu günden bu güne kadar gelen köklü bir geçmişe festival tadında sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Manisa kadim şehirdir. Manisa, geçmişine sahip çıkan, birlik ve beraberliğe simge olan vefakar bir şehirdir. Bundan 478 yıl önce Ayşe Hafsa Sultan validemizin ferman buyurduğu gibi şifalı Mesir Macunlarının halka saçılmasına Manisalı sahip çıkmış ve bugünlere kadar getirmiştir” diye konuştu.

“AYNI GÜNDE İKİ HEYECANI BİRLİKTE YAŞIYORUZ”

Konuşmasında Nevruz ve Mesir Macunu Karma Töreni’nin heyecanını aynı anda yaşadıklarına değinen Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı, “Cumhuriyet Meydanı’nda Nevruz Bayramı’mızı güzel bir birliktelik içinde kutladık. Manisa’mız Mesir Macunu Festivaliyle bayram coşkusunu her yıl 21 Mart’ta ikiye katlıyor. Bildiğiniz gibi, Manisa Türkiye’nin her bölgesinden göç alan ve bu göç paralelinde büyüyen ve gelişen bir şehrimiz. Milletimize şifa veren Mesir Macunumuz da 41 çeşit baharattan oluşuyor. Mesir macunundan örnek verecek olursak, farklı tatlar bir araya geliyor, yeni ve şifalı bir madde oluyor. Manisa’mız da her bölgeden insanın yaşadığı, ancak dostluğun, kardeşliğin ve sağ duyunun hakim olduğu güzel bir şehrimizdir. Bu özelliğiyle örnek olan şehrimizde yaşayan her bir bireyin bizler için baş tacı olduğunu vurgulamak isterim” dedi.

AFRİN’DEKİ ORDUMUZA SELAM, ŞEHİTLERİMİZE MİNNET

478 yıldır süre gelen ve ülkemizin en eski geleneklerinden biri olan Mesir Macunu Festivali’ne ulaşmış olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Elmalı, “24-29 Nisan tarihleri arasında kutlayacağımız festivalimizin bir nevi başlangıcı niteliğindeki mesir karma törenimize katılan değerli protokolümüzü ve tüm hemşerilerimi saygıyla selamlıyorum. Malumunuz olduğu üzere kahraman ordumuz, Suriye’nin Afrin şehrinde bölücü hainlere yönelik yaklaşık 2 aydır operasyon yürütüyor. 18 Mart gibi anlamlı bir günde Afrin merkezine ulaştılar ve şanlı bayrağımızı orada dalgalandırdılar. Öncelikle orada destan yazan kahraman Mehmetçiğimizin alnından öpüyorum. Mesir Festivali Düzenleme Kurulu olarak 21 Mart Nevruz Bayramı ve Mesir Karma törenleri programları kapsamında bizlere bu vatanı kazandıran bütün şehitlerimizi yad etmek için ilimizdeki 21 camimizde mevlid-i şerif okutuyoruz. Allah kabul etsin inşallah. Zeytin Dalı Harekatında ve geçmişte şahadet şerbetini içen tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de sağlıklı, uzun ömürler diliyorum” dedi.

PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR

“Bu operasyonun hassasiyetini göz önünde bulundurarak, Sayın Valimizin öncülüğünde Mesir komitemizin ortak kararıyla festivalin eğlence kısımlarına bu yıl yer vermedik. Tabi bu, festivalin yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Bu köklü festivali aslına uygun yaşatacağız ve 29 Nisan’da Sultan Camii ve külliyelerinden mesir saçımını yine aynı coşkuyla gerçekleştireceğiz. Bu duygularla Manisa’mızın tanıtımı açısından oldukça önem verdiğimiz bu güzide festivalimize katkı sağlayan tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Manisa’mızın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli yer tutan Mesir Macunu Festivali’mizin başlangıcı olan Mesir Karma Törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Burada okunan duaların Allah katında kabul olması temennisiyle festivalimizi geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, bu festivalin ortaya çıkmasına vesile olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Bir kez daha yarın hep birlikte idrak edeceğimiz Regaip Kandili’nin ülkemize, milletimize ve İslam alemine hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” diye konuştu.

VALİ GÜVENÇER’DEN DUYGU DOLU KONUŞMA

            Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ziya Elmalı’nın ardından Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer bir konuşma yaptı. 478 yıllık geleneğin sürdürülmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Güvençer, konuşmasında mesirin özündeki anlamları iyi kavramamız gerektiğini vurguladı.

MESİR DUALARLA KARILDI
          Konuşmaların ardından 24-29 Nisan tarihlerinde saçılacak olan şifalı Mesir Macunu karmasına geçildi. İl Müftüsü Sinan Cihan, Mesir Duası’nı okudu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ziya Elmalı, Vali Güvençer ve protokol üyeleriyle birlikte 41 çeşit baharatı kazana dökerek karıştırdı. Törenin ardından şifalı macunu almak için vatandaşlar adeta yarıştı. Program lokma hayrının vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim