Bundan önceki yıllara göre Marmara Gölü suyunu çok çekilmiş bulduklarını, kuş sayılarındaki farklılıkların bu çekilme ile bağlantılı olduğunu düşündüklerini anlatan Dr. Ömer Döndüren, balıkçıl kuşlardaki sayı artışının suyun çekilmesine ve sığlaşan göl su seviyesinin kuşlara beslenme fırsatını doğurmasına bağladı. 

  KOSKS kuzey yarım kürede her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında yapılıyor. Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için yapılan sayımların sonuncusu bu yıl Manisa’nın Marmara Gölü Kıyısı’nda gerçekleştirildi.

  4. Bölge Müdürlüğü’nü sınırlayan Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde toplam 25 sulak alanda yaklaşık 170 noktada gerçekleştirilen sayımlar 23 Ocak 2018 tarihinde başladı. 4. Bölge Müdürlüğü Personeli, sivil toplum kuruluşları kuş uzmanları ve gönüllü kuş gözlemcilerinin katılımıyla Marmara Gölü Kıyısı’nda gerçekleştiren bu yılın son gün sayımına Manisa Hacıveliler Mahallesi Muhtarı Yaşar Ahmet Yılmaz da eşlik etti.

  Marmara Gölü’nün son dönemlerde yaşadığı olumsuzlukları kuş uzmanlarıyla paylaşan Muhtar Yılmaz yaşananlar hakkında bilgilenmeye ihtiyaçları olduklarını dile getirdi.

  GÖL SUYU ÇEKİLDİ

  Kuş sayımına katılanlar gördükleri manzara karşısında olumsuz etkilendiklerini dile getirdi. Bundan önceki yıllara göre Marmara Gölü suyunu çok çekilmiş bulduklarını, kuş sayılarındaki farklılıkların bu çekilme ile bağlantılı olduğunu düşündüklerini anlatan Dr. Ömer Döndüren, balıkçıl kuşlardaki sayı artışının suyun çekilmesine ve sığlaşan göl su seviyesinin kuşlara beslenme fırsatını doğurmasına bağladı.

  Muhtar Yılmaz da, köylerinde balıkçılık yapanların göl tabanındaki otlanmanın artmasından olumsuz etkilendiğini ve civarda avcılık yapanların önceki yıllara oranla av kuşlarında ciddi azalmalar gözlemlediklerini anlattı.

  Son gün sayımları Marmara Gölü’nün öteki noktalarında ve Demirköprü Barajı kıyısındaki diğer noktalarındaki sayımlarla tamamlandı.

Editör: TE Bilişim