Haber: Sare Kurtulan

Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı’nda gündeme gelen “Kentsel dönüşümde rantın esas alınmaması” konusu hakkında açıklama yapan Manisa Emlak Müşavirleri Derneği (MEM-DER) Başkanı Bahattin Akyüz, imar sorunu nedeniyle yapılan kentsel dönüşümden rant sağlandığını belirtti. Akyüz, Manisa’nın imar sorununa acilen çözüm getirilmesi gerektiğini vurgularken, Manisa Mimarlar Odası (MMO) Başkanı Ferdi Zeyrek ise, “kentsel dönüşüm adı altında” Manisa merkezdeki apartmanların kat sayısının arttırılmasının sebebinin rant sağlamak olduğunu savundu.

MANİSA Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı ve Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, “Manisa’nın kanayan yarası” dediği 30 yıllık imar sorununun, Manisa merkezdeki ev kiralarının yüksek olmasına sebebiyet vererek, kişileri merkezin uzağındaki TOKİ’lere yönlendirdiğini vurguladı. “Manisa’yı, 5 bin 500 konutluk TOKİ’lerle aslında Manisa’dan uzaklaştırıyorlar” diye konuşan Akyüz, “En büyük rant TOKİ’lerin yapıldığı yerlerden sağlanıyor” diye de ekledi. Manisa’da TOKİ’lerin bulunduğu yerlerden arsa satın alan kişilerin, Manisa’yı “rant kapısı” olarak kullandığını savunan Akyüz, “Herkes rant için Manisa’yı kullanıyor ama Manisa gelişmek için kimseyi kullanmıyor” şeklinde konuştu. Emlak vergilerinin kalkmasıyla birlikte devlet teşvikinin belediyelere de faydasının ortadan kalktığını dile getiren Akyüz, Manisa’nın açılım noktaları olan bölgelerin, rantın en yoğun sağlandığı bölgeler olduğunu ifade etti.

“3 KATLI BİNA, 5 KATA ÇIKARTILIYORSA, EKLENEN 2 KAT RANT İÇİNDİR”

Manisa merkezde neredeyse her sokakta parsel bazında dönüştürülmüş ve kat sayısı arttırılmış binalar olduğunu savunan Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, “3 katlı bir bina, dönüşümle birlikte 5 kata çıkartılıyorsa, dönüşümden sonra eklenen 2 kat rant içindir” diye konuştu. Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Akyüz ise, “5 katlı bir binayı yıkarak, yerine tekrar 5 katlı bir bina yapmak, ev sahiplerini mağdur eder. Hem müteahhitin hem de binada ev sahibi olan kişilerin haklarını korumak adına kat sayısı yükseltilmelidir” dedi. Binaların aynı şekilde tekrar yapılmasının, dairelerin alanını azaltacağını belirten Akyüz, “Binada karanlık bir oda varsa, o oda dönüşümden sonra yine karanlık kalıyor. Asansör 4 kişilikse, 10 kişiliğe çıkartılıyor ve dairelerdeki bir odanın alanı küçültülüyor. Eğer asansör yoksa 10 kişilik asansör yapılabilmesi için de, evlerin bir odası tamamen asansör boşluğu için ayrılıyor, oda sayısı azalmış oluyor” şeklinde konuştu. Akyüz, deprem yönetmeliğine göre kentsel dönüşüme alınan binaların, yalnızca yenilendiğinin ve küçük odalarla, çarpık yapılaşmayı arttırdığının altını çizdi.

 “KİŞİSEL OTOPARKLARDA RANT ESAS ALINMAMALI”

Bazı müteahhitlerin, binanın altına yapılacak olan otopark için gereken işlemleri tamamladıktan sonra o alanlara otopark yerine, kendilerine rant sağlayacak daireler yaptıklarına dikkat çeken Akyüz, “Artık binaların altına otopark yapmak zorunlu hale getirildi. Bu durumun rantı bir nebze de olsa önlemesini umuyoruz” diye konuştu. Manisa’daki yapıları güçlendirirken, insan hayatını da zora sokmamak gerektiğine vurgu yapan Zeyrek ise, hem altyapı etmenleri, hem çeşitli sosyal donatılar hem de trafik ve park sorunu göz önünde bulundurulduğunda, kentsel dönüşümle birlikte binaların altına yapılması gereken şahsi park yerleri uygulamasını desteklediğini ifade etti.

PARSEL BAZINDA DEĞİL, ADA BAZINDA DÖNÜŞÜMÜ SAVUNDULAR

Akyüz ve Zeyrek, parsel bazında kentsel dönüşümün Manisa’nın altyapısına uygun olmadığını ve yasaların, parsel bazında değil, ada bazında dönüşüm yapılması yönünde değiştirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Zeyrek, “Kentsel dönüşümün parsel bazında yapılmasıyla ilgili yasadan dolayı, belediyelerimiz dönüşüme müdahale edemiyorlar. Fakat ona rağmen, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Hafsa Sultan Mahallesi’nde, Şehzadeler Belediyesi’nin Lala Paşa Mahallesi’nde, Yunusemre Belediyesi’nin ise 75. Yıl Mahallesi’nde ada bazında yapmış oldukları çok güzel kentsel dönüşüm örnekleri mevcut” dedi. “Belediyeler, ellerinde olsa parsel bazında dönüşüme izin vermezler” diyen Akyüz, ada bazında dönüşüm sağlanması halinde Manisa’nın çok daha düzenli ve güzel görüneceğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim