MANİSA'DA tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin yanında saraçlık yapan esnaf Şakir Sabancıoğlu'nun dut ağacı için verdiği mücadele takdir topladı. Ülkemizde milyonlarca ağacın katledilerek yerine santraller, fabrikalar ve binalar yapıldığı şu günlerde Manisalı esnaf, 70 yıllık dut ağacının ayakta kalabilmesi adına çürüyen gövdesine demirden destek yaptı.



Manisa'da tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin yanında bulunan dut ağacı görenleri şaşırtıyor. Yaklaşık 70 yaşında olduğu tahmin edilen dut ağacı, Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin yanında saraçlık yapan esnaf Şakir Sabancıoğlu'nun çabaları sayesinde ayakta duruyor.
1970 yılından beri saraçlık yaptığını dile getiren Sabancıoğlu, dut ağacının çeşitli nedenlerden dolayı zarar gördüğünü söyledi. Daha önceden tehlike arz ettiği için ağacı kesmeye geldiklerini ve buna müsaade etmediğini aktaran Sabancıoğlu, "20 yıl önce ağacın gövde kısmı zarar gördüğü için iki tane demir kazık yaparak gövdeye destek olmasını sağladık. Demirler çürüyünce de yenisiyle değiştirdik. Bedesten'in restorasyonu sırasında, yol çalışmaları sırasında ağacı kesmek istediler ama müsaade etmedik." diye konuştu.
"BİZE BİR YADİGAR"
Kırk yılı aşkın bir süredir aynı yerde saraçlık yaptığını söyleyen Sabancıoğlu, "Ben bu dükkanda çalışmaya başladığımdan bu yana bu ağaç burada. Adeta bize bir yadigâr gibi. Ayrıca yazın sıcak günlerinde bize gölge oluyor. Her şeyden önce canlıları seviyoruz. Bu ağaç olmuş, kedi köpek olmuş fark etmez. Sonuçta hepsi bir can taşıyor. Ağacı kesmek daha kolaydı ama ben bunu istemedim. Zarar gören yere demir taktık, yine gövdesine de çamur uyguladık ve yıpranan kısımların onarılmasını sağladık. Şu an ağaç gayet sağlıklı." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim