CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’da 10-12 Ocak günleri arasında yaşanan sağanak yağışları TBMM gündemine taşıyarak, zarar gören alanları ve vatandaşları ve bundan sonra bu boyutta bir yağışta benzer sorunların yaşanmaması için alınacak önlemleri sordu.

EV VE İŞ YERLERİ SU BASKINLARI YAŞANDI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’da 10-12 Ocak günleri arasında yaşanan sağanak yağışları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Özel, “Manisa’da 10-12 Ocak 2019 günleri arasında şiddetli sağanak yağış meydana gelmiş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 10-11 Ocak tarihlerinde 32 kilogram yağış alan kentin Nurlupınar, Akpınar, Spil ve Kuşlubahçe mahallelerinde su baskınları yaşanmıştır. Spil Mahallesi’ndeki derenin taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını yaşanmıştır. Spil Mahallesi’nde 31 vatandaşımız, su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalmış, daha sonra tahliye edilmişlerdir. Yine Turgutlu ilçesinde bulunan Irlamaz Çayı’ndaki bentlerden birinin aşırı yağış sonucu yakılması nedeniyle su baskınları yaşanmıştır. Turgutlu Cumhuriyet İlkokulu’nun bodrum katı da su baskınına maruz kalmıştır” ifadesini kullandı.

KARA VE DEMİRYOLU TRAFİĞİNDE AKSAKLIK YAŞANDI

Özel, “Yaşanan sağanak nedeniyle Akhisar ilçesinde kara yolu ve demir yolu trafiğinde ciddi aksaklıklar yaşanmış, İzmir-İstanbul kara yolunun Kayalıoğlu Mahallesi mevkisindeki bölümü su altında kalmış, kontrollü olarak ulaşıma açılabilen kara yolunda trafik akışı 3 saat durmuştur. Akhisar ilçesinde tren rayları da sular altında kalmış, İzmir-Eskişehir arasındaki tren seferleri de geçici olarak durdurulmuştur. Soma ilçesinde hayvanlar telef olmuş, Saruhanlı, Şehzadeler ve Turgutlu ilçelerinde de tarım alanları su altında kalmıştır” dedi.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINACAK

Özel, önergelerinde, “Manisa’da 10-12 Ocak 2019 tarihlerinde yaşanan sağanak yağışlardan hangi ilçeler ve hangi mahalleler etkilenmiştir? Kaç konut ve iş yeri su baskınına maruz kalmıştır? Su baskınlarından kaç vatandaşımız etkilenmiştir? Yaşanan su baskınları nedeniyle ne kadarlık bir tarım alanı zarar görmüştür? Irlamaz Çayı ve Spil Mahallesi’ndeki derenin taşması nedeniyle yaşanan zararın boyutu nedir? Su baskınları nedeniyle ev ve iş yerlerinde yaşanan zararın karşılanması düşünülmekte midir? Bundan sonra yaşanacak sağanak yağışlarda benzer zararlarla karşılaşılmaması amacıyla ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır? Akhisar ilçesinde kara ve demir yolu trafiğinde aksaklıklar yaşanmasının nedeni nedir? Sağanak yağış nedeniyle kara yolunda 3 saat trafik akışının durması, İzmir-Eskişehir tren seferlerinin ise geçici olarak durdurulması, kara ve demir yollarındaki altyapı eksikliğinden mi kaynaklanmaktadır? Sağanak yağış nedeniyle ulaşımda yaşanan aksaklıkların nereden kaynaklandığına ilişkin bakanlığınız bünyesinde bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?” sorularını yöneltti.

Editör: TE Bilişim