Her gün binlerce sanayi firmasının aktif olarak çalıştığı ve katı yakıtın yoğun olarak kullanıldığı Manisa’da hava kalitesi değerleri toplum sağlığını tehdit etmeye başladı. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verilerine göre, ulusal sınırın 70, AB üyesi ülkelerin sınırının 50 olduğu hava kalitesi değerleri Manisa’da 65 çıktı. Tabloda Manisa’nın hava kalitesi orta sınıf çıkarken, Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, solunum yolundan üremeye kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıldığını ifade etti. İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay ise yaptığı açıklamada, sorunun çözülebilmesi için eylem planı hazırlandığını ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verilerine göre Manisa’nın hava kalitesi indeksi 65, yani orta düzey çıktı.
Manisa bölgesinden de sorumlu İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay, “Manisa sınır değerin üzerinde ve bunun için eylem planı hazırlandı” dedi.
PLANSIZ YAPILAŞMA DA HAVA KİRLİLİĞİNİ ETKİLİYOR
Başkan Helil Kınay, “Ülkemizin tüm kentlerinde olduğu gibi Manisa kentinde de plansız yapılaşma, yeşil alanların yok olması, bu süreçlerle birlikte hava hareketini sağlayacak hava koridorlarının ortadan kalkması, sosyo ekonomik faktörlere de bağlı olan kalitesiz yakıt kullanımı, trafik, kent içerisindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocakları vb. faktörler kentin hava kalitesini de olumsuz etkiliyor. Kış ayları ile birlikte ısınma kaynaklı yakıt kullanımı da bu sürece dahil olduğunda kentliler ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyor. Sanayileşmesi giderek büyüyen Manisa Kenti bir taraftan termik santraller bir taraftan kentleşme sanayileşme baskısı ve plansız büyüme süreçleri ile de hava kalitesinde olumsuz baskıyı giderek daha çok hissediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentlerimizdeki hava kalitesi değerlerine ilişkin bazı parametreler belirli noktalarda sürekli izleniyor Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağı üzerinden de dileyen herkes bunun internet ortamında görebilir” dedi.
SINIR DEĞERİN ÜZERİNDEYİZ
Manisa’nın hava kirliliği konusunda sınır değerin üzerinde olduğunu belirten Kınay, “hava kalitesi sağlık için uygun seviyede, orta nitelikte olarak değerlendirilmiş durumda. Ancak verilere baktığımızda havadaki PM 10 olarak tanımlanan partikül madde kirliliğinin 66 mikrogram/ metreküp olduğu görülüyor. Bu parametre ile ilgili Ülkemizde uygulanan sınır değer 50mikrogram/ metreküp olarak tanımlanıyor. Bu noktada mevcut durumun sınır değerin üzerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Havadaki 10 mikrondan küçük toz partikülleri olarak kabaca tanımlayacağımız PM 10 değerinin neden bu değerlerde olduğu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili kurumlar gerekli değerlendirmeleri yaparak, uygun koşulların sağlanması için önlem ve denetim süreçlerini yürütmeliler” diye konuştu.
EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
Manisa bölgesinden de sorumlu İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay son olarak şu ifadeleri kullandı, “Bu sorunun kontrol altına alınarak çözülebilmesi için Bütüncül bir
yaklaşımla Hava Kalitesi Yönetim Planı Yapılması ve kent sürecindeki tüm faaliyetlerin planlanmasında bu planlar doğrultusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyoruz. Manisa İli için Hava Kalitesi Eylem Planı hazırlanarak onaylanmış durumda. Ancak bu süreçlerde planların uygulama, denetim ve iyileştirme süreçleri ile başarılı olacağını ve kentim tüm süreçlerinin planlanmasında çevre boyutunun mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak daha sağlıklı bir kentte yaşamak için bütüncül, çevresel süreçleri iyi planlanmış etkin bir kent planlaması yapılması ve yürütülmesi, bu kapsamda da etkin denetim süreçlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz”
Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin ise, hava kalitesinin bir an önce iyi duruma getirilmesi gerektiğini, aksi halde toplum sağlığının büyük bir sorun ile karşı karşıya kalmak zorunda olacağını belirtti.
“GÖZLE GÖRÜLÜR VE HİSSEDİLİR BİR HAVA KİRLİLİĞİ VAR”
Başkan Hasan Semih Bilgin, “Manisa’da hava kirliliğinin olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ulusal sınır değerler, hava kalitesinin insan sağlığını etkileyeceği ölçütlerine göre belirleniyor. Hava kirliliğine yol açan faktörler de, kirli havanın içerisindeki maddeler de insan sağlığını ne derecede tehdit altına alabileceğini ciddi ölçüde etkiler. Manisa’da özellikle sonbahar ve kış aylarında yakıt sistemleri nedeniyle ölçümler yüksek değerlerde çıkıyor. Ayrıca kentte hava akımının yüksek olmamasıyla ilgili hava kirliliği gözle görülür ve hissedilir boyutlara ulaşıyor” dedi.
SOLUNUM HASTALIKLARINDAN GELİŞİME KADAR… TEHDİT ALTINDAYIZ
Kurumların ortak bir çalışma yaparak hava kalitesini iyi durumuna getirmeleri gerektiğini ifade eden Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin şunları söyledi, “Hava kirliliği önemli bir sağlık sorunu oluşturur. Hava kirliliğinin göz ardı edilmesinin nedenlerinden biri de sonuçların kısa dönemde etki göstermemesidir. Göze batmaz, kabul edilmesi gereken bir şey gibi algılanır. Uzun bir süre içerisinde sürekli kirli havaya maruz kalmak başta akciğer hastalıkları olmak üzere üremeden çocuk gelişimine, solunum sistemi hastalıklarına kadar birçok etkene yol açabilir. Burada önemli olan kirlilik olması ve kirliliğin nedenidir. Bu konuda bütün kurumların ortak bir çalışma yapması gerekiyor”
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim