Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da erik üretimin yıllık 14 bin ton üretimle önemli bir paya sahip olduğunu ifade etti. Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doçent Doktor Özlem Tokuşoğlu da eriğin önemine değinerek, erik tüketimin tümör ve kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığını dile getirdi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ve Manisa CBÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ile Manisa'da üretimi yapılan eriğin önemine dair açıklamalarda bulundular. Manisa'da çiçek açan erik ağaçlarının hoş bir manzara meydana getirmesinin yanı sıra erik tüketiminin faydaları ise oldukça ciddi sağlık problemlerinin çözülmesine yardımcı oluyor. CBÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu eriğin doğal bir ilaç olduğunu ifade ederek, "Erik, prunus domestica diye geçen taş çekirdekli bir meyvemizdir. İlimizde papaz tipi anjelika tipi gibi erik türlerimiz mevcuttur. Bunlar da yıllara göre artış göstermektedir. Erikte son derece antioksidanlar mevcuttur. A, C ve E vitaminini içerisinde barındırıyor. Erikler renklerine göre de değişim gösteriyor. Yeşil erikte farklı karotenoit var, kırmızılaştıkça antosiyaninler söz konusu oluyor. Erik bu bağlamda son derece yararlı bir üründür" dedi.

TÜMÖR VE KANSERİ YAVAŞLATIYOR
Erik tüketiminin sağlık konusunda faydalarına değinen Tokuşoğlu, eriğin kanser ve tümör hücreleri ile savaşan doğal bir ilaç olduğunu söyledi, Tokuşoğlu konuşmasında, "Diğer meyvelerine göre farklılık gösteren özelliği ise glikoz metabolizmamızı dengeliyor. Kalp sağlığına yararlı maddeleri içeriyor. Kemik metabolizmasını güçlendiriyor. Bunun dışında da bağırsakların çalışmasına oldukça etki ediyor. Yine bunların dışında antioksidan ve antitümör saptanmış bir üründür. Tümör ve kanser gelişimini yavaşlatır" diye konuştu.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise Manisa'da tarım arazilerinin yüzde 45'inde meyveciliğin yapıldığını ifade ederek bunun 24 bin dekarında erik üretimin yapıldığını söyledi. Çebi, 24 bin dekarda 14 bin ton eriğin üretildiğinin altını çizerek bunun 2 bin 400 tonun ihraç edildiğini söyledi. Don olaylarına karşı Manisalı çiftçileri uyaran Çebi, "Çünkü bu dönem en hassas dönemdir. Bu dönemde bir dona maruz kalmaları meyvelerinin tamamen yok olması demektir. Geceleri don saatlerinin olduğu vakitte saman yakarak dumanlarla ortamdaki sıcaklığı arttırmaları gerekiyor. Çiftçimiz bu konuda uyarılarımızı mutlaka dikkate alsınlar" dedi.


EREN EKİNCİ
Editör: TE Bilişim