Manisa F Tipi Cezaevi Müdürü İsmet Çelik, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ?İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu' toplantısında cezaevinde tutuklu kalan hükümlülerin uyuşturucuya erişebildiklerini açıkladı. Bu şok eden açıklamayı yapan Çelik, "Dışarda uyuşturucu bulamayan kişiler cezaevine girdiği zaman bu tür uyuşturucu madde içeren ilaçları ücretsiz olarak elde edebiliyor" diyerek durumu daha da vahim bir hale getirdi. Cezaevi Müdürü Çelik'in korkutan iddiaları bununla sınırlı kalmadı. Mahkumlar, uyuşturucu maddeye ulaşmak için doktorlar üzerinde baskı uyguluyor. Doktor eğer mahkumun isteğini reddederse, işte o zaman Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'ne sevkini isteyen mahkum, sevk esnasında uyuşturucuya bir şekilde ulaşıyor. Müdür Çelik'in acı tabloyu deşifre ettiği açıklaması yankı uyandıracağa benziyor.
İşte Çelik'in olay yaratan o açıklamasından bazı satır başları:

HASTANEYE SEVK YOLUNDA NELER OLUYOR?
Manisa F Tipi Cezaevi'ndeki mahkumların cezaevinde kaldıkları süre içerisinde gerek bireysel gerekse grup olarak rehabilite çalışmaları yaptıklarını dile getiren Cezaevi Müdürü İsmet Çelik, mahkumların hastane doktorları üzerinde baskı kurarak, uyuşturucu madde etkisi yaratan ilaçları elde edebildiklerini, bu maddeleri elde edemeyen mahkumların ise kendilerini üniversite hastanesine sevk ettirip bu sevk esnasında istedikleri uyuşturucu maddeyi temin ettiklerini dile getirdi.

"MAHKUMLAR, DOKTORLARA BASKI UYGULAYARAK SİNDİRİYOR"
Cezaevinde hizmet veren rehabilitasyon merkezinde 48 hastanın kaldığını belirten Çelik konuşmasında, "Bizim cezaevimizde Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bünyesinde hizmet veren rehabilitasyon merkezimiz var. Burada 48 kişi barınıyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden bir de psikiyatrist hekim görev yapıyor. Bu hekimler tutuklu ve hükümlüleri muayeneye alabiliyorlar. Sorun şurada; tutuklanan hükümlüler, hekimlerimizi sindirerek, baskı kurarak, dışarıda temin edemedikleri uyuşturucu maddeyi, uyuşturucu ilaçları hekimlere yazdırmak istiyorlar. Ya da hekime bu ilacı yazdıramadıkları zaman kendilerini bir şekilde hastaneye sevk ettirip, orada bir şekilde bu ilaçları temin edebiliyorlar." Dedi.

"DOKTORLAR BASKIYA DAYANAMAYIP İLACI YAZIYOR!"
Çelik'in hekimlerin maruz kaldığı olayı anlatırken, "Ben şunu söylemek istiyorum; dışarıda uyuşturucu bulamayan, tutuklu, hükümlü veya herhangi bir insan cezaevine girdiği zaman bu tür uyuşturucu ilaçları hem de ücretsiz olarak elde edebiliyor. Nasıl edebiliyorlar, doktorları sürekli sindiriyorlar. Ya da şikayet ediyorlar. Doktorlar adli ve idari soruşturmaya maruz kalıyor. Bunun sonucunda doktorlar, artık dayanamayıp mahkumların istediği bu tür ilaçları yazıyorlar." ifadelerini kullandı.

HEKİMLER,GÜVENLİK GÜÇLERİ VE ÜST DÜZEY YETKİLİLER ZAN ALTINDA KALDI
İlin Valisi, Emniyet Müdürü gibi üst düzey yetkilisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ortaya atılan bu vahim iddiaların gerçekliği korkutucu boyutta soru işaretleri barındırırken, iddialar hakkında yetkililerin bu konuda daha önce nasıl tedbir almış oldukları ve bundan sonra nasıl bir yol izleyecekleri ise merak ediliyor.Öte yandan Çelik'in ihbar niteliği taşıyan bu açıklamaları sonrasında zan altında kalan Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi hekimleri ve mahkumların sevk edildiği iddia edilen Celal Bayar Üniversite Hastanesi yönetimi ile hekimlerinin, iddialar karşısında nasıl bir savunma yapacağı da bir başka gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
Öte yandan Manisa F Tipi Cezaevi'nde karşı konulamaz ve engellenemez duruma geldiği anlaşılan uyuşturucu madde içeren ilaç kullanımı, cezaevi yönetimi ve güvenliğinin de sorgulanması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor.

"BAZI MAHKUMLAR UYUŞTURUCUYA CEZAEVİNDE BAŞLIYOR"

Daha önce cezaevinde bulunmuş kişilerin görüşlerine ve konu ile ilgili yapılan araştırmalara göre cezaevindeki mahkumların, çeşitli tıbbi ilaçları uyuşturucu amaçlı kullandığı belirtiliyor. Özellikle quetiapin gibi antipsikotik ilaçların kötüye kullanıldığı öğrenilirken, araştırmalar mahkumların yüzde 80'inin cezaevine girmeden önce uyuşturucu madde kullandığını gösteriyor. Bir diğer görüşe göre cezaevine girmeden önce uyuşturucu kullanan mahkumların cezaevine girdikten sonra da bu alışkanlıklarını devam ettirmek istediklerini ve ya bazı mahkumların ise uyuşturucu maddeyi ilk defa cezaevinde kullandığını ortaya koyuyor. 


-KULİSHABERÖZEL-   Eren Ekinci


Editör: TE Bilişim