Emre Halil ESENKAYA

Geçtiğimiz günlerde Manisa Barosu Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Mustafa Karakaş ve Ali Arslan’ın ardından Seçil Ege Değerli de adaylığını açıkladı. Seçil Ege Değerli, mevcut yönetimde Manisa Barosu Sekteri olarak görev yaparken, Manisa Barosu tarihinin ilk kadın aday oldu. Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleşen basın açıklamasına, yönetim kurulu adayları, İzmir, Ankara ve Muğla Barolarından avukatlar ve Soma’da maden faciasında evlatlarını kaybeden acılı anneler katıldı.

Manisa Barosu Sekreteri Seçil Ege Değerli, 13-14 Ekim’de yapılacak olan Baro seçimlerinde başkan adayı olacağını açıkladı. Manisa Barosu tarihindeki ilk kadın başkan adayı olan Değerli, adaylık açıklamasını dün saat 11.00’de Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleştirdi. Manisa Barosu’nun ilk kadın başkan adayı Değerli: “Öncelikle burada Manisa Barosu Başkanlığı’na aday olan ilk kadın avukat olarak, kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk tanıyan ülkelerden biri olan Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum. Mensubu olmaktan büyük bir onur duyduğum Manisa Barosu’na kayıtlı olarak 18 yıldır avukatlık yapmaktayım” dedi.

AVUKATLARIN SORUNLARINA DEĞİNDİ

Açıklamasının devamında avukatların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Değerli: “Bugün burada İstanbul’da avukat arkadaşlarımız, bir yıllık hukuksuz tutukluluğun ardından tahliye edilmelerine karar verilmişken 24 saat bile geçmeden karardan dönülerek tekrar tutuklanmalarına karar veriliyor ve mesleklerinden dolayı hukuksuz olarak tutuklanıyor, asıl olarak avukatlık yargılanıyor. Yeni tanımlar, sınavlar, sertifikalar ile avukatlık bölünüp parçalara ayrılıyor. Başka meslekler her gün biraz daha meslek alanımıza dahil oluyor, avukatlık yok ediliyor. Avukatın düşük tarifeler, geç ödenen CMK, adli yardım ücretleri ile emeği sömürülüyor. Maddi manevi her anlamda mesleği saldırıya uğrayan, itivarı zedelenen, kamusal gücü tırpanlanan avukat gittikçe yalnızlaşıyor. Bununla birlikte barolar avukatlara bu haliyle umut ve gelecek vaat edemiyor” ifadelerini kullandı.

‘GÜCÜMÜZ VE UMUDUMUZ VAR’

Değerli, sıraladığı sorunlara çözüm olarak: “Yok edilen hukuk güvenliği ve yargı sistematiği ancak ki avukatların gücü ve mücadelesi ile yeniden inşa edilebilir. Toplumun adalet ve barış talebi ancak ki güçlü bir hak savunuculuğu, güçlü bir avukatlık ile sağlanabilir. Tüm bunlar için artık baroların protokol sıralarından, makamlarından avukatların yanına geçmesi, hak savunucu olan avukatların haklarının savunulması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Bizim bunları yapabilecek halen bir şansımız, gücümüz ve umudumuz var. Hukuk ve mesleğimiz için cesaret ve umudu kuşanıyor, Manisa Barosu’nda da bu değişim ve dönüşümü yaratmak için Manisa Barosu Başkanlığı’na ve kurullarına aday oluyoruz” önerilerini getirerek adaylığını açıkladı.

'MANİSA BAROSU'NDA DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR'

Basın mensuplarının ‘Yönetimde olmanıza rağmen neden Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan’a karşı aday oldunuz?’ sorusuna Değerli: “Biz Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar olarak adalet ve demokrasinin yeniden tesisinin ülkedeki tüm kurumlardan başlayarak ama ilk önce barolardan başlayarak tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Baroların artık belli grupların siyasi iç çekişmelerinin, iç hesaplaşmalarının yeri olmadığı inancındayız ve buna bir son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belli güç odakları tarafından baroların yönetilmesi fikrine karşıyız. Avukat hak ve sorunlarında baroların etkin bir şekilde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut anlayışla bu görüşlerimizi gerçekleştirmek mümkün değildir. Manisa Barosu’nda bir değişime ihtiyaç olduğunu düşünerek aday olduk” şeklinde cevap verdi.

İŞTE İLK KADIN BAŞKAN ADAYININ LİSTESİ

Av. Seçil Ege Değerli’nin listesinde şu işimler yer alıyor: “Yönetim Kurulu: Yasemin Türkoğlu Eren, Menşur Navruz, Özden Öz, Özgür Erginbaş, Kemal Esenkaya, İbrahim İnce, Ayşe Karaoğlu, Filiz Ay Erdal, Seda Mutaf, Ali Gürsel; Disiplin Kurulu: Talat Özat, İmran Çakır, Engin Yalçın, Fisun Kökyazıcı, Mehmet Tarlabölen; TBB Delegeleri: Mefalet Ünlü Tez, Funda Canseven, Şerife Çıplak, Serdar Mete Özgürün; Denetçi: Mustafa Aydemir.”

Editör: TE Bilişim