Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı ceza davasının 6'ncı duruşmasının 4'üncü oturumunda faciada hayatını kaybeden madencilerin aileleri mahkemede dinlendi.

İlk olarak madende mühendis olarak görev yapan vardiya amiri İbrahim Çelik'in babası Mehmet Çelik ifade verdi. Katılan sıfatıyla dinlenen ve Denizli'de ikamet eden Çelik, olayın olduğu gün madene geldiklerini belirterek "Oğlumu aramaya başladım. Revire bakmamızı söylediler. Revire baktım orada yoktu. Oğlumun sayı saydığını söylediler. Oğlum nerede sayı sayıyordu?" dedi. Facianın yaşandığı gün oğlunu, tutuksuz yargılanan Hüseyin Alkan'a sorduğunu belirten Çelik, Alkan'a oğlunun nerede sayı saydığını sordu. Alkan ise o günkü kargaşada arkadaşlarından İbrahim Çelik'in maden çıkışında sayı aldığını duyduğunu ve ailesine de o şekilde bilgi verdiğini söyledi.

"OĞLUM SERVİS ARACINDA YOKTU"
Maden faciasında hayatını kaybeden Veli Çetiner'in babası Adem Çetiner de, madende kaza olduğunu duyduklarını belirterek "Sonra ben servisi gördüm. Oğlum serviste yoktu. Servistekilere oğlumu sordum. Ardından madene gittik. Revire sorduk. Oğlumun öldüğünü beklemiyorduk. Benim oğlum öldü mü, kaldı mı kimse de bir isim listesi yok. Revirdekilere isim listesi sorduktan sonra isim listesi tutmaya başladılar" dedi.

"200 METRE SÜRÜNEREK GEÇTİĞİMİZ YERLER VARDI"
6'sı tutuklu 46 sanığın bulunduğu davanın 6'ncı duruşmasının 4'üncü oturumunda Yaşar Güven ve Ercan Çetinyılmaz da tanık sıfatıyla dinlendi. Duruşmada ilk olarak Yaşar Güven'e madenle ilgili bildikleri soruldu. Madende 2011 yılında işe başlayan Güven, o yıllarda madende yaşadıklarını şöyle anlattı: "Malzeme taşıyorduk. Yemek vakti gelmişti. Yemeğe giderken Ertan Bey'in geldiğini söylediler. Yemek yememize izin vermediler." Bazı bölgelerde çalışmanın çok zor olduğunu anlatan Güven, "200 metre sürünerek geçtiğimiz yerler vardı. 130 kiloluk malzemeleri oradan geçirmemizi istiyorlardı" dedi.

Olayın yaşandığı gün daha önce geçirdiği bir kaza nedeniyle hastanede olduğunu söyleyen Güven, olaydan önce yaşadıklarını anlattı. Madende 8 saatte 4 toz maskesi kullanmaları gerektiğini anlatan Güven, 8 saat için bazen 1 bazen de hiç gaz maskesi alamadıklarını iddia etti.

"ANORMAL ISI ARTIŞINI KİMSE DİKKATE ALMADI"
Güven'in ardından madende çalışan Ercan Çetinyılmaz tanık olarak dinlendi. Çetinyılmaz ifadesinde, acil kömür nakilleri olması durumunda insan nakil bandından kömür yüklendiğini söyledi. Madene çakmak sokulmaması uyarılarının yapıldığını dile getiren Çetinyılmaz, "Bu uyarı güzel. Ancak madende oksijen kaynağıyla kesim yapılıyordu. Dizel makine çalıştırılıyordu. Bu bir çelişki değil midir?" dedi. Çetinyılmaz, bazı üretim ayaklarına sürünerek gidildiğini iddia etti. Çetinyılmaz ayrıca, olaydan 4-5 ay öncesine kadar anormal bir ısı artışının yaşandığını ve en serin olması gereken bölgelerde dahi ısı artışlarının yaşandığını söyledi.

İSTENEN CEZA
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 8 sanıktan madende vardiya amiri olarak görev yapan Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Halen tutuklu bulunan 6 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 48 sanık hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin dinlenilmesi ve taleplerinin alınmasının ardından ilk tutulan otopsi rapor tutanaklarından 50'si okundu.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tutanakların okunmasına devam edilmek üzere duruşmayı 22 Şubat Pazartesi gününe erteledi. İHA


Editör: TE Bilişim