Kurban Bayramı süresince ülke genelinde olduğu gibi Manisa’da da 5 kurumun temsilcilerinden oluşan ekipler kurban kesim yerlerinde denetim yapacak. Ekipler, damızlık niteliğindeki dişi hayvanları kesenlerle ilgili cezai işlem uygulayacak. Damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanları kesenler, kabahatler kanununa göre 220 TL ceza ödeyecek.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde dişi hayvan kesimini yasakladı. Uygulamayla birlikte kurban pazarlarına dişi hayvan alımı yapılmayacak.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Dişi hayvan kurban pazarlarına girmeyecek. Bu konuda bakanlık olarak bütün mülki amirlerle birlikte çok ciddi bir denetim faaliyeti içerisinde olacağız.” dedi.
Konuyla ilgili olarak Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre bir kurban kesim komisyonu oluşturuldu ve bu komisyon Kurban Bayramı’nda sahada olacak. Ekipler kurban kesim yerlerinde denetim faaliyeti gerçekleştirecek.
Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesiminin önüne geçilmesiyle ilgili verilen bilgilerde şu ifadelere yer verildi: “Her ilçede bir kurban komisyonu var. İlçe tarım müdürlüklerinden, müftülükten, zabıtadan, belediyeden ve çevre müdürlüklerinden oluşan ekiplerimiz var. Bu ekipler, ülke genelinde olduğu gibi Manisa’da ve 17 ilçesinde bütün kesim yerlerini dolaşacaklar. Dolaştıkları yerlerde dişi hayvan kesimine engel olacaklar. Tabi dişi hayvan kesiminin bazı kriterleri var. Dişi hayvanın kesilebilmesi için doğurganlık vasfını kaybetmiş olması gerekiyor. Bu belgeler de kurumumuzdan ya da özel veterinerden alınan bir belge. Dişi hayvan kesip de ilgili belgeleri ve evrakları teslim edemeyenlere de 220 TL bir cezai yaptırım uygulanacak.”
Editör: TE Bilişim