2 yıl önce İran’da yazdığı bir kitap nedeniyle tehdit edilen ve ülkeden ayrılan 34 yaşındaki Messi Hossein, şimdi Manisa’da yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Yüksek lisanslı mimar olan eşiyle birlikte iş arayan Hossein’in tek isteği karikatürlerine yeniden can vermek…

Uluslararası edebiyat alanında önemli başarılara imza atan ve 30 kitap yazan İranlı Messi Hossein’in zorlu hayatı bundan tam 2 yıl önce başladı.

İran’da Sunni mezhebine mensup kişilerin hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığına dair bir kitap yazan Hossein, çalışmasının kopyasını hükümete teslim etti.

Kitabı okuyan bazı siyasetçiler, Hossein ve eşini tehdit etmeye başladı. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler’e başvuran Messi Hossein, eşi ve kendisi için Uluslararası Koruma Statüsü almaya hak kazandı.

Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye’ye gönderilen Hossein ailesi, ilk olarak Ankara’ya gitti. Messi Hossein, yüksek lisanslı mimar eşiyle birlikte kendisine karikatür dergilerinde iş aradı ancak umduğunu bulamadı.

Bunun üzerine Messi Hossein, 6 ay sonra Birleşmiş Milletler tarafından Manisa’ya gönderildi.

DÜNYA ONU TANIYOR AMA TÜRKİYE’DE İŞ BULAMIYOR

Yaptığı siyasi ve toplumsal karikatürlerle dünya çapında üne kavuşan Hossein, bu defa karikatürist kadrosuyla Manisa’da iş aradı ancak burada da tüm kapılar yüzüne kapandı.

Birikimini tüketen Messi Hossein, iş bulamayınca hammallık yaparak evini geçindirmeye başladı.

AVRUPA’YA GİTMEK İSTİYOR

Hossein, Birleşmiş Milletler tarafından kendisine tanınan sürenin ardından Avrupa’ya gitmek istediğini ifade ederek, “Kitabım basılmadan tehdit edilmeye başladım. Bunun üzerine Uluslararası Koruma Statüsü’ne girerek Türkiye’ye geldim. Eşim İran’da yaptığı bir graffiti ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan bir sanatçı. Biz İran’ın kültürel olarak iyi ailelerinden biriyiz. Yazdığım kitap yüzünden ülkemi terk etmek zorunda kaldım ve Türkiye’ye geldim. Ankara’da bir süre iş aradım ama bulamadım. Daha sonra Manisa’ya geldim. Türkiye sanata önem veren bir ülke ama ben burada iş edinemedim. Şimdi Türkiye’de kalma süremin dolmasını bekliyorum, daha sonra Avrupa’ya gitmek ve mesleğimi icra etmek istiyorum” dedi.

MADENCİLER İÇİN KARİKATÜR YAPTI

Öte yandan Messi Hossein, 13 Mayıs 2013’ta Soma’da yaşanan maden faciasını anmak ve Manisa’ya olan bağlılığını göstermek için şehit madenciler için üzerlerinde melek kanatları olan bir karikatür yaptı. Messi Hossein’in ilk hedefi ise Manisa’da bir iş bularak karikatürlerini hayata geçirmek ve bilgi birikimini gençlere aktarmak.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim