Manisa'nın tanınmış kasaplarından Sultan Kasap'ın işletmecisi Servet Bedir, sucuk, köfte ve kıyma ürünlerini müşterinin yanında hazırlama zorunluluğu getiren bu uygulamanın kasap kültürünü ve küçük esnafları öldürdüğü gibi büyük işletmelerin daha da büyümesine neden olacağını söyledi.

ET ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliklere göre dünden itibaren yeni bir döneme girildi. Kasaplar artık etiketi olmayan sucuk, köfte ve kıyma gibi ürünleri dükkanlarında satamayacak. Patent ve marka alan büyük işletmeler bu satışı yapabilecek fakat küçük işletmeler bu işlemlerini büyük işletmeler vasıtasıyla halledecek. Manisa'nın tanınmış kasaplarından Sultan Kasap'ın işletmecisi Servet Bedir, konu ile ilgili görüşlerini bildirerek bu uygulamanın kasap kültürünü giderek yok edeceğini dile getirdi.
KÜÇÜK ESNAF İŞLERİNİ, BÜYÜK ESNAFA YAPTIRACAK
Uygulama hakkında bilgi sahibi olduğunu ve uzun bir süredir uygulamaya göre dükkanında satış yaptığını belirten Kasap Servet, küçük kasap işletmelerinin işlerini artık büyük işletmelerin yapacağının altını çizerek "Bu uygulama ile tam entegre tesislere izin veriliyor. Yani kendisini ispatlamış, hijyenik şartlara uygun işletmelere izin veriliyor. Bu da küçük esnaf işlerini, büyük esnafa yaptıracak anlamına geliyor. Örnek verecek olursak, bir kasap mesela 100 kilo eti alacak ve büyük bir işletmeye giderek ?bana bunu yüz kilo sucuk yap' diyecek. O yüz kilo sucuk yapacak, kilo başına maliyet ücretini alacak. Sucuğun üstünde patent aldıysa kendi dükkanının etiketini koyacak ve sucuğu yapan büyük firma da o sucuğun kendi işletmesinde yapıldığına dair yazı bulunduracak. Atıyorum bu sucuklar şu yerde üretilmiştir yazacak. Eğer kasap dükkanının ürünlerinde patent yoksa, o büyük firma sucukların üzerine kendi etiketini basacak. Buradaki amaç, eğer kötü bir madde kullanılıyorsa, bu işin sorumluluğu, sucuğu yapan büyük firmada olacak. Yetkililer bir kusur tespit ettiklerinde o büyük firmaya giderek onları muhatap kabul edecek" dedi.
UYGULAMADA SIKINTILAR MEYDANA GELİYOR VE GELECEK
Kasap Servet, bu uygulamanın pratikte her zaman sağlıklı sonuçlar vermeyeceğini belirterek, bir çok sorunu da beraberinde getireceğini vurguladı. Avrupa standartlarına göre uygun olan bu uygulamanın Türkiye'de tam anlamıyla karşılığını bulamayacağını dile getiren Kasap Servet, "Ama şunu unutuyorlar; Anadolu'nun köylerindeki küçük kasap işletmeleri bu işi nasıl yapacak? Köyü nasıl denetleyeceksiniz? Müşteri gelip bana diyecek ki 1 kilo köfte verir misin. Ben bunu müşterimin gözünün önünde kıyacağım. Baharatını koyacağım işleyeceğim alıp gidecek. Peki 1 değil de benim burada 10 tane müşterim olduğunda ben hepsine nasıl yetişeceğim? Bunlar düşünülmedi. Yani bir kanun çıkarılıyor fakat bizim bir Avrupa ülkesi olmadığımız unutuluyor. Bu yüzden uygulamada sıkıntılar meydana geliyor ve gelecek" diye konuştu.
KASAP KÜLTÜRÜNÜ ÖLDÜREN BİR UYGULAMA
Tarım İl Müdürlüğü'nün büyük bir özveriyle hem kasapları bilinçlendirdiğini hem de kasap standartlarının çıtasını yükselttiğini dile getiren Kasap Servet, "Ben bu uygulamayı hiç iyi karşılamıyorum. Çünkü bu kasap kültürünü öldüren bir uygulamadır. Biz zaten kötü bir ürün satsak müşterilerimize karşı hem ayıp etmiş oluruz hem de o müşteri bir daha bize gelmez. Gelsinler denetimler yapsınlar. Kontrol etsinler, düzenlemeler yapılsın ama bu uygulama büyük işletmeleri daha da zengin ederken küçük işletmelerin kapanmasına neden olacak. Türkiye genelinde 50 bin kasap esnafı var. Bu insanlar bir aile geçindiriyorlar. Dikkat ederseniz gün geçtikçe kasap sayısı azalıyor. Bunun en büyük nedeni ise bu tür uygulamalardır" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim