Alkollü içki fiyatlarına yapılan zamlar, alkol kullananları kaçak içki satışlarına yöneltti. ‘Merdivenaltı’ diye tabir edilen kaçak içki üretimi son zamanlarda oldukça arttı. Güvenlik güçleri kaçak alkolle ilgili mücadeleyi sürdürse de üretim tamamen bitirilebilmiş değil.
Ancak kaçak içki üretimine en az alkollü içki fiyatlarının fazlalığı kadar başka bir sebep de var; o da büyük marketlerde satılan etil alkol. Önceki dönemlerde temizlik malzeme reyonlarında, alt raflarda satılan etil alkol, son dönemde alkol reyonlarının hemen yanında satışa sunulmaya başladı. İçki fiyatlarının yüksekliği nedeniyle alkol reyonundan içki alamayan akşamcılar, hemen yanındaki etil alkole yöneliyor.
Alkollü içkiye göre fiyatı daha ucuz olan etil alkol, içki kullananların iştahını kabartıyor. Çeşitli damıtma yöntemleriyle kaçak içki yapan alkol kalpazanları, aleni bir şekilde satışa sunulan etil alkolü kullanıyor.
Denetimleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinde olan bu tür işletmelerin aldıkları ruhsatlar, yetkililerin de elini kolunu bağlıyor. Çünkü bir işletmenin etil alkol satma ruhsatı varsa, müdürlük ekipleri o işletmeye herhangi bir yaptırım uygulayamıyor. Konuyla ilgili kanun maddesi şu şekilde: “Etil alkol perakende satış belgesi olmadan perakende genel amaçlı etil alkol ve evsel alkol satışa sunulması durumunda mülki amir tarafından 9 bin 186 TL idari para cezası uygulanması ve satışa sunulan alkolün mülkiyetinin kamuya geçirilmesi”
Ancak ruhsat sahibi olanlar için bu maddenin hiçbir önemi yok. Çünkü kanun, ruhsatı olanlar için, “Nihai tüketicinin kullanımına yönelik ambalajlı genel amaçlı etil alkol ve evsel kullanım alkolü, bu ürünlerin satışına ilişkin müstakil bir düzenleme yapılana kadar, toptan alkollü içki satış belgesini ve perakende alkollü içki satış belgesini haiz kişilerce bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde satılabilir.” diyor.
Öte yandan etil alkol ve kaçak içkinin zararları da oldukça fazla. Başta körlük olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan kaçak içki kullanımına, konunun uzmanları da sık sık uyarılarda bulunuyor.
ÖZEL HABER BURHAN AKDEMİR
Editör: TE Bilişim