Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa’da iş dünyasıyla bir araya geldi. bütün Türkiye’nin merakla beklediği yerli otomobil konusunda konuşan Hisarcıklıoğlu, bütün illerin yerli otomobilin yapımına talip olduğunu belirterek, “2021’de ilk yerli otomobile binmiş olacağız. Herkes diyor ki ‘bunu bizde yapalım’. Manisa’ya bu yakışır. İnşallah çalışmalar bittikten sonra neresi verimli olur belirleyeceğiz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa’da düzenlenen ‘Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katıldı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Manisa Büyükşehir Belediyesi adına Mehmet Güzgülü, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kurum müdürleri, iş dünyasından isimler, oda ve borsaların yöneticileri ve davetliler katıldı.

ERBİL’DEN YERLİ OTOMOBİL ÇAĞRISI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programın açılış konuşmasını Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil yaptı. Manisa’nın Türkiye sanayisinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Erbil, yerli otomobil konusunda firmalara Manisa’da üretim yapmaları için çağrıda bulundu. Erbil şunları söyledi: “Buradan babayiğitlere bir teklifte bulunmak istiyorum. Gelin yerli otomobili Manisa’da üretelim. Manisa gerek altyapısıyla, gerekse teknolojisiyle buna hazır.”

ÖZKASAP’TAN ÜZÜM İHRACATI AÇIKLAMASI

Daha sonra söz alan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise Manisa’nın ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan en dinamik illerden biri olduğunu ifade etti. Özkasap, “Toplam 4 milyar dolar tutarındaki ihracatının yüzde 15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği, Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor. Türkiye’nin 500 milyon dolara yakın ihracat geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin her yıl yüzde 90’dan fazlasının Manisa’da üretilmesi, bunun da yüzde 85’inin sektörün en modern teknolojisiyle faaliyet gösteren Manisalı üye işletmelerimiz tarafından ihraç ediliyor olması bunun en belirgin örneklerindendir.” şeklinde konuştu.

İLK BİNDE MANİSA’DAN 30 FİRMA

Kürsüye son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu geldi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Manisa’nın Türkiye’nin marka şehirlerinden  biri olduğunu söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bugün dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretildiği yer Manisa. Türkiye’de en fazla ileri teknoloji üretimi yapan ilk üç şehirden biri Manisa’dır.Manisa sanayide 4.0’ı geçen ilk illerden biridir. Zeytinde, üzümde en önemli illerden biridir. 2017’de faal işyeri sayısında Manisa’da artış yüzde 8 civarında, çalışan sayısında yüzde 10 artış var. İhracat ise bir önceki yıla göre yüzde 38 artmış. Türkiye ortalamasının üstünde artmış. Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu içinde Manisa’da üretim yapan 30 firma var. Allah’a yatıp kalkıp şükredin. Allah’ın en şanslı kullarısınız. Bizim Kayseriliye beş vakit namaz farz ise Manisalılar 5 vakitte şükür namazı kılmalı. Şikayet edecek  bir şeyiniz yok” dedi.

SAVUNMA SANAYİ ÇOK ÖNEMLİ

Teknolojik sıçrama açısından savunma sanayinin vazgeçilmez olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “ Bugün Afrin’de kullanılan mühimmatın büyük bir kısmı Türkiye’de üretildi. Ne kadar dışarıya bağımlıysan o kadar elin kolun bağlı. Savunma sanayi kümelenmesi de Manisa’da olacak” diye konuştu.  2017 yılı başında ekonomide yaşanan sıkıntıları hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, geçen yıl uyguladıkları nefes kredisinin ikincisini de üyelerine sunmak için çalıştıklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 1 milyon üyeden 681 binine düşük faizli, faizsiz ya da kefil olarak destek verdiklerini söyledi. İstihdam seferberliğine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, üyelerine seferberliğe destek olun çağrısı yaptı. Hisarcıkıloğlu, “Türk özel sektörü olarak geçen yıl dünyada bir ilki yaptık. Üye başına bir istihdamı sağladık. Tarihimizde bu bir ilktir. Sıfır vergi geliyor. Sadece işçinin maaşını vereceksiniz. Bu teşvikler üç yıl sürecek. Bu teşviklerden yararlanın” dedi. Yerli otomobille ilgili de konuşan Hisarcıklıoğlu, bütün illerin yerli otomobilin yapımına talip olduğunu belirterek, “2021’de ilk yerli otomobile binmiş olacağız. Herkes diyor ki ‘bunu bizde yapalım’. Manisa’ya bu yakışır. İnşallah  çalışmalar bittikten sonra neresi verimli olur belirleyeceğiz” dedi.

140 MİLYAR LİRALIK KDV İADESİ

Türkiye’nin iş yapma kolaylığı endeksinde 140 ülke içinde dünyada 60’ıncı sırada olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, iş yapma kolaylığında Türkiye’nin ilk 20 ülke içinde olması gerektiğini söyledi. Yeni reformların hayata geçeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 1985 yılından bu yana hiçbir tüccarın devletten KDV iadesi alamadığını belirtip, KDV üzerinde çalışma yapıldığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “KDV’den hep alacaklıyız. Hep de ‘ya bu devlet alacağına şahin’ diyoruz. Devlet bize bir türlü borcunu ödemez.Bakanla oturduk. Hepimizin  toplamda 140 milyar lira alacağımız var. Bunda anlaştık. 140 milyar lirayı belirli bir takvim içinde devlet Türk özel sektörüne ödeyecek. 140 milyarın şu pazara girdiğini bir düşünün. Ekonominin ne kadar canlanacağını düşünün. Bu yasa tasarısıyla birlikte devletten alacaklıysan 3 ayda ödeme mecburiyetinde. Ödemezse sen de devlete faiz yazacaksın. Her şey eşit. O bize yazarsa sen de ona yazacaksın” diye konuştu.

Sıkıntıların hepsinin aşılacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Hisarcıklıoğlu, “Bize düşen çalışmak. Yanı başımızda Afrin harekatını yaşıyoruz. Dostumuz yok. 80 milyon birbirimizin kardeşiyiz. Siyasi görüşünüzden dolayı, mezhebinizden etnik kökenden dolayı birbirinizi ötekileştirmeyin. Birbirinizi sevin. Başka kimse yok, başka gideceğimiz yer de yok. Bir ve beraber olacağız. Farklı düşünüyorum diye beni kınamayacaksın. Yoksa ileri gidebilme şansımız yok” dedi.

BÜLENT KOŞMAZ’I ANDI

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının bir bölümünde, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski başkanlarından merhum Bülent Koşmaz’ı da andı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bülent Koşmaz’la uzun yıllar birlikte çalıştık. Gerçekten Manisa için önemli bir değerdi.  Allah mekanını cennet etsin. Ben bu odaya onun adının verilmesinde emeği geçenlere de teşekkürü bir borç biliyorum.”

TOBB BÜLENT KOŞMAZ FEN LİSESİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI

Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Manisa’daki oda ve borsa başkanları Hisarcıklıoğlu’na günün anlamına hediye takdim etti. Daha sonra bütün protokolün katılımıyla Manisa’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açılan ve Bülent Koşmaz’ın adı verilen fen lisesinin temsili açılışı gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim