Haber ve fotoğraflar: Emre Halil ESENKAYA

Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nin yeni havalandırması halka uyutmuyor. Yeni yapılan binaların havalandırma sisteminden çıkan aşırı gürültüden bunalan halk çareyi basın açıklaması düzenleyerek bulmaya çalıştı. Yaklaşık 10 gündür çok yüksek bir ses çıkardığı için evlerinde duramadıklarını ifade eden Merkez Efendi Mahallesi sakinleri, ulaşabildikleri tüm kurumlara şikayetlerini iletti. Toplamda 4 adet olan havalandırma sisteminin şu an sadece biri çalışıyor. Mahalleli “bu havalandırma sisteminin 4’ü aynı anda çalışırsa ne yaparız” diye düşünüyor. Basın açıklaması esnasında kapalı vaziyette bulunan havalandırmaların, mahalleli tarafından “basın geldiği için kapatıyorlar” yorumlarına yol açtı.

Merkez Efendi Mahallesi’nin sakinleri günlerdir büyük bir gürültüyle yaşamak zorunda kaldı. Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nin yeni yapılan binasında bulunan havalandırma sisteminin çıkardığı sesten rahatsız olan mahalleli, müracaat edebileceği tüm kurumlara şikayetlerini iletmelerine rağmen gürültü kesilmedi. Bu akşam saat 22:00’da basın açıklaması düzenleyen mahalle sakinleri sorunlarının bir an evvel çözüme kavuşmasını istiyor.

“MAHALLENİNİN HAYATINI ZİNDANA ÇEVİRDİ”

Merkez Efendi Mahallesi sakinleri adına açıklamayı yapan Muhtar Hikmet Bozkurt tüm kurumlara şikayetlerini iletmelerine rağmen çözüm üretilmediğini söyledi. Hastanenin havalandırma sistemi önünde toplanan yaklaşık 150 kadar mahalleli adına konuşan Muhtar Bozkurt: “Mahallemize böylesine büyük bir sağlık merkezinin inşa edilmesi bizi çok memnun etmiş ve bundan gurur duymuştuk. Ancak büyük yatırımlarla yapılan ve her an hizmete açılması beklenen hastane inşaatında anlaşılamayacak bir nedenle havalandırma sistemi yerleşim yerlerinin 10 metre yakınına konulmuştur. Mahalle sakinleri ile birlikte Çevre İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü dahil olmak üzere tüm resmi kurumlara şikayetler olsa da hala bir çözüm üretilmedi. Havalandırma sistemi bir hafta önce faaliyete alınmış ve faaliyete geçmesiyle birlikte inanılmaz bir gürültü ile tüm mahallelinin hayatını adeta zindana çevirmiştir” ifadelerini kullandı.

HAVALANDIRMA SİSTEMİ BUGÜN SAAT 15.00’TE GEÇİCİ OLARAK DURDURULMUŞ

Mahallelinin her kuruma yaptığı şikayetler bugün saat 15.00’te havalandırma sisteminin geçici olarak kapatılmasını sağladı. Fakat bu geçici kapatmanın uzun süreli olmayacağını düşünen mahalleli kalıcı bir çözüm üretilmesini istedi. Yetkililerin yalıtım duvarı çözümü ürettiğini söyleyen Muhtar Bozkurt: “Mahalle sakinlerimizin yoğun şikayetleri ve girişimlerimiz neticesinde bugün saat 15.00’te havalandırma sistemi geçici olarak durdurulmuş ve yetkililer tarafından 15 gün içerisinde yalıtım duvarları oluşturulacağını, havalandırma sisteminin de bu duvarlar içine alınarak gürültünün azaltılacağı belirtilmiştir. Havalandırma sistemi, hastanenin çatısı ya da hastanenin batı kısmındaki boş alana konulması gerekirken yerleşim yerlerinin hemen yakınına yapılması anlaşılması güç bir hata olarak görülmektedir. Ayrıca hastanenin jeneratörlerinden de büyük bir sıkıntı çıkacağını düşünüyoruz. Sadece bir kere çalışmasına rağmen sanki mahallede deprem oldu” diye konuştu.

“HASTANEMİZ ŞİFA DAĞITMADAN HASTALIK DAĞITMAYA BAŞLAMIŞTIR”

Mahalle sakinleri düşünülmeden böyle bir çalışma yapıldığını iddia eden Muhtar Bozkurt: “İnsanları hastalıktan korumanın hastalığı tedavi etmekten daha etkin ve devlet politikası olarak görüldüğü ülkemizde hastanemiz şifa dağıtmadan hastalık dağıtmaya başlamıştır. Sayın yetkililerden duvar, yalıtım, kabin gibi geçici çözümler üretmek yerine havalandırma sisteminin yerinin değiştirilmesi gibi kalıcı çözümler bekliyoruz. Bir insanın hayatının para ile ölçülemeyeceği göz önüne alınarak mahalle sakinlerimizin sağlıklarının düşünülmesi havalandırma sisteminin batı kısmına taşınması ve sonrasında hastanenin faaliyete geçmesi gerekmektedir” dedi.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ NE DEMİŞTİ?

Bugün yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici Cuma günü hastaneyi yerinde incelemek için Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyetin geleceğini söylemişti. Olayın basına yansımasının ardından toplantıda söz alan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici mahallelinin rahatsız olduğu gürültü sorunuyla ilgilendiklerini söyledi. Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici: “Şu anda bildiğiniz gibi biten hastanemiz Merkez Efendi Devlet Hastanesi. Fakat hastanenin havalandırmasından çıkan gürültüden dolayı mahalleliden birçok şikayet aldık. Bu konuda çalışmalarımız var sesi kesmek ile ilgili. Bakanlıkla görüştük Cuma günü bir heyet gönderecekler. Heyet hastaneyi inceledikten sonra karar verilecek. Boruların taşınması ya da izolasyonla ilgili bir çalışma var” ifadelerini kullanırken bu açıklamalar mahalleliyi tatmin etmedi. Yalıtımın kalıcı bir çözüm olmadığını düşünen mahalleli havalandırma sisteminin hastanenin batı tarafına taşınmasını istiyor.

Editör: TE Bilişim