Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, çiftçinin ekim için bankadan kredi çekmek zorunda kaldığını ve kentteki tarım arazilerinin yüzde 70’inin ipotek altında olduğunu belirtti. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu ise konu hakkında TBMM’ye soru önergesi verdi.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Tarım sektöründe önemli bir yer tutan Manisa’da çiftçi işini döndürebilmek için bankaların kapısından ayrılmamaya başladı.

Ürün maliyetlerinin satış rakamını karşılamadığından yakınan çiftçiler, bir sonraki dönem arazilerinde ekim yapabilmek için bankadan kredi çekerek arsalarını ipotek altına aldırdı.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kentteki çiftçilerin büyük bir kısmının borçlu olduğunu ifade ederken, il genelindeki tarım arazilerinin yüzde 70’inin üzerinde ipotek olduğunu söyledi.

“ÇİFTÇİ BORÇ İÇİNDE”

Başkan Mustafa Kaçire, “Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Gelirlerimiz yüksek ama giderlerimiz de yüksek olduğu için çiftçimiz zarara giriyor. Tarım arazisi olanların yapacak başka hiçbir mesleği yok. Çiftçiliğe devam etmek zorundalar. Çiftçiler tarım arazilerini çalıştırabilmek için bankadan kredi çekmek zorunda kalıyor. Bir sonraki dönem için arazilerinde ekim yapabilmek için sürekli bankaların tarımsal kredilerinden yararlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Alaşehir İlçe Ziraat Odası Başkanımız ile görüştüm. Alaşehir’deki çiftçilerin neredeyse tamamının çok büyük borçları olduğunu söylüyor. Bu durum il genelindeki çiftçilerin tamamı için geçerli. Çiftçilerimiz borç içerisinde” dedi.

“İPOTEKLİ TARIM ARAZİSİ YÜZDE 70’İ GEÇER”

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, “Bankalar tarım kredisi vermek için kredi kullanacak kişinin üzerine olan mallara ipotek koyuyor. Bu çekilen birçok kredide yapılıyor. Çiftçilerimiz de üzerlerine olan tarım arazilerini ipotek altına alıyor. Bu yüzden şu anda Manisa’daki tarım arazilerinin yüzde 70’inden fazlasının ipotek altında olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“ÜZERİNE İPOTEK KONULAN TARIM ARAZİLERİNİN PARASAL DEĞERİ NEDİR?”

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu da konuya ilişkin soru önergesi verdi. CHP’li Nurlu önergesinde resmi rakamlarla kentteki tarım arazilerinin yüzde kaçının ipotek altında olduğunu sordu. Nurlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sorulması üzerine TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Tapusu üzerinde ipotek konulan tarım arazisi sahiplerinin toplam sayısı nedir? İllere göre dağılımı nasıldır? İllerin toplam tarım arazilerinin yüzde kaçı ipoteklidir? Ülkemizdeki tarım arazilerinin tapuları üzerine konulmuş olan ipoteklerin parasal değerinin toplamı ne kadardır?” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim