Manisa'nın gözbebeği Gediz Ovası, kanunlarla korumaya alınacak. Tarım arazilerindeki yapılaşmanın önlenmesi ve Gediz Ovası'nın korunmasına yönelik olarak Toprak Koruma Kurulu tarafından hazırlanan koruma planı Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Planın onaylanması halinde Gediz Ovası'nda tarım dışı faaliyetlerin yapılması 3 kat zorlaşacak. Koruma planı, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile de güvence altına alınacak.


Manisa'da sanayi ve kentleşme baskısı altında olan Gediz Ovası'nın korunması için harekete geçildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, verimli Gediz Ovası'nın koruma altına alınacağını açıkladı. Toprak Koruma Kurulu'nda haritalar hazırlandığını dile getiren Öztürk, "Gediz Ovası büyük ova kapsamında koruma altına alınacak. Şuanda harita çizildi, Manisa Toprak Koruma Kurulu'nda onaylandı. Bakanlar Kurulu'ndan imzadan çıktıktan sonra artık Gediz Ovası'nda tarım dışı kullanım izninin alınması 3 kat daha zorlaşacak. Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların korunması kapsamında yapılaşma ve kirlenme baskısının olduğu ovalarda, kurul veya kurulların görüşü alınarak bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük ova olarak belirlenir. Tarımsal sit alanı ilan ediliyor. Büyük ova olarak ilan edilen tarım arazileri hiçbir şekilde amacı dışında kullanılamaz. Ancak alternatif alan bulunmaması ve uygun görüş bildirilmesi şartıyla tarımsal amaçlı yapılar yapılabilir. Eskiden bir faaliyet için ovada sadece bir Bakanlığın kamu yararı kararı alması yetiyordu. Ancak tarımsal sit alanı ilan edildiğinde Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa kamu yararı kararı almaları gerekecek. Ovalarda sanayi ve kentleşme baskısı var. Bu baskıya karşı ovaları korumalıyız" dedi.
MOLOZ DÖKENLERE AĞIR CEZALAR
Öztürk, Manisa'da yol kenarlarındaki tarım arazilerine moloz dökülerek birinci sınıf tarım arazisi vasfından çıkarılmaya çalışıldığını belirtip, bu alanları korumak için yapılan denetimlerde büyük miktarlarda ceza kestiklerini söyledi. Öztürk, "Geçen hafta bir arsa sahibine 72 bin lira, diğerine de 73 bin lira ceza kestik. Toprak yapısını değiştirmeye yönelik moloz dökülmesine karşı yoğun mücadele veriyoruz. Metrekare başına 5 lira ceza kesiliyor" diye konuştu.
VERİMLİ ARAZİLERDE SADECE TARIM YAPILACAK
Güneş tarlalarıyla ilgili konuşlan Öztürk, verimli arazilere güneş panellerinin kurulmasına izin vermediklerini dile getirdi. Öztürk, şunları aktardı: "Güneş enerji santrallerinin izinleri alınmadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuruyorlar. Arazinin sınıf tespiti yapılıyor. Güneş enerjisi panellerinin kurulacağı alan verimsiz tarım alanı değilse izin müracaatına başlayamıyorlar. Mutlak tarım arazilerinin korunması amacıyla buna izin verilmiyor. Güneş enerjisi santralleri için marjinal tarım arazilerine yönlendiriyoruz." 14'ÜNCÜ MADDE NE DİYOR?
Öte yandan tarım arazilerinin korunmasına yönelik 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14'üncü maddesine belirlenen hususlar şu şekilde: "Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar; kurul veya kurulların görüşü alınarak, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenir. Büyük ovalardaki koruma ve geliştirme amaçlı tarımsal altyapı projeleri ve arazi kullanım plânları, kurul veya kurulların görüşleri dikkate alınarak, Bakanlık ve valilikler tarafından öncelikle hazırlanır veya hazırlattırılır. Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz. Ancak alternatif alan bulunmaması, kurul veya kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla;
a) Tarımsal amaçlı yapılar,
b) Bakanlık ve talebin ilgili olduğu Bakanlıkça ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler için tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir.
Büyük ova koruma alanlarının belirlenmesi ve korunmasına ilişkin usul ve esaslar tüzükle düzenlenir."
Editör: TE Bilişim