Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa ve ilçelerinde etkili olan kar yağışının tarım için büyük nimet olduğunu dile getirdi. Başkan Kaçire, kentte seracılık yapımı olmadığı için bu anlamda kar yağışının zarar vermediğini, yalnızca zeytin ağaçlarında kırılmalara bağlı olarak yüzde 25 oranda zarar verdiğini aktardı. Kar yağışının toprağın suya doyma oranı açısından büyük fayda sağladığını kaydeden Kaçire, "Bu kar yağışı Manisa ovası için bereket oldu." dedi.
MANİSA'DA önce cumartesi günü, ardından da Salı günü yağan yoğun kar kentin tamamını beyaza bürüdü. Yapan kar nedeniyle okullar tatil edildi, trafik kilitlendi ve hayat olumsuz etkilendi. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen kar yağışının tarım ve su kaynakları için faydaları yadsınamayacak derecede fazla.
"SADECE ZEYTİNDE ZARAR VAR"
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kar yağışının tarım açısından özellikle bölgemizde büyük fayda sağlayacağına dikkat çekti. Manisa'daki kar yağışının sadece zeytin ağaçlarında kırılmalara bağlı olarak zarar oluşturduğunu dile getiren Kaçire, "Kuralık da fazla yağış da çiftçi için afet demektir. Antalya tarafında seraların yoğun kar yağışı nedeniyle çöktüğünü ve çiftçiyi sıkıntıya düşürdüğünü duyuyoruz. Ancak Manisa'da seracılık faaliyeti yok denecek kadar az. Bu nedenle kar yağışının bu anlamda zararı olmadı. En büyük zarar zeytin ağaçlarında meydana geldi. O da yüzde 25 civarında." ifadelerini kullandı.
"FAYDASI DAHA FAZLA"
Kar yağmasının tarım için zarardan çok fayda sağladığına dikkat çeken Kaçire, "Büyüklerimiz de bunu söyler. İlk kar topraktaki mikropları temizler. Cumartesi kar yağdı ve topraktaki zararlı maddeleri temizledi. İkinci kar da Salı günü yağdı ve oldukça da çok yağdı. Bu kar da toprağın suya doymasını sağlayacaktır. Yıllardır bölgemize kar yağmadı. Bu yıl yağışla birlikte toprağın su oranının artacağını düşünüyoruz. Bu da bizim için bereket demek." şeklinde konuştu.
"BARAJLARIN DOLULUK SEVİYESİ YÜKSELECEK"
Kaçire, konuşmasının devamında şunları aktardı: "Kar yağışının ilçelerde de meydana geldiğini düşünürsek barajlarımızın ve göllerimizin de doluluk oranı artacaktır. Bu da yazın çok ihtiyaç duyduğumuz tarımsal sulamada çok büyük avantaj sağlar."
"DON OLURSA…"
Kar yağışından sonra görülmesi muhtemel don olayına da açılık getiren Kaçire, yeni ekilen buğdaylarda don olayının etkili olabileceğini, ancak onun dışında herhangi bir ürüne ciddi anlamda zarar vermeyeceğini belirtti.
"ERKEN BUDANANLAR SIKINTILI"
Kar yağışının üzüm bağlarında yaratacağı etkiyle ilgili de konuşan Kaçire, "Üzüm bağlarını erken budayanlar için biraz sıkıntı olacak. Çekilme ve sertleşme olabilir. Ancak kar yağışından sonra budanan bağlar için gayet güzel olur. İnşallah önümüzdeki süreçte afet meydana gelmez ve çiftçimiz için bereketli bir yıl olur." dedi.
ÖZEL HABER BURHAN AKDEMİR
Editör: TE Bilişim