Özel Haber: Sare Kurtulan

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve PTT arasında imzalanan protokolle yaygınlaştırılacak olan “Küçük esnafa e-ticaret” projesinin, Manisa esnafını, büyük firmalarla “haklı” rekabet edebilecek konuma getireceğini savundu. Manisa esnaflarının gıda, giyim, elişi gibi ürünlerinin internet üzerinden tüm Dünya’ya yayılması gerektiğinin altını çizen Akyüz, tüm Manisa esnafını e-ticarete adım atmaya ve hem kendilerini hem de Manisa’yı geliştirmeye davet ettiğini dile getirdi.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Bahattin Akyüz, Manisalı esnaflar arasında e-ticaretin yeni yeni yaygınlaştığını belirterek, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, küçük esnafların ticaret konusunda büyük firmalarla gerçekleştirdiği adeta ‘haksız’ rekabetin sona ermesi adına, e-ticaret projesi geliştirdiklerini açıkladı. Projede, siteyi bakanlık oluşturacak ve yıllık 30 lira, 50 lira gibi bedellerle küçük işletme sahiplerinin dükkanlarını e-ticarete taşıyacak. E-ticaret sistemi, esnaflarımızın hem Türkiye geneline, hem de tüm Dünya’ya satış yapabilmesine olanak sağlayacak” diye konuştu. Proje kapsamında, PTT ile de protokol imzalandığını belirten Akyüz, esnafın internet sitesi üzerinden satın alınan ürününün, satıcıdan PTT tarafından alınarak, tüketiciye ulaştırılacağının ve ürünün ücretinin satıcının hesabına aktarılacağının altını çizdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamayla birlikte geliştirilecek ve hayata geçirilecek projenin, Manisa’da da yaygınlaşacağını düşündüğünü vurgulayan Akyüz, “Manisa esnafımıza, e-ticarete adım atmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Esnafımız katiyetle, ‘ben küçük esnafım, bu işlere uzanamam’ diye düşünmesin” diyerek, Manisa esnafının her işin üstesinden gelebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti.

E-TİCARET, ESNAFIN MALİ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK

İşyeri sahibi olan esnafların masraflarının gitgide artış gösterdiğini ifade eden Akyüz, “İşyerinin kirası, elektriği, çalışan maaşları vesaire derken, zaten yeterince kazanç elde edemeyen küçük esnafların, giderlerini azaltmaları gerekiyor” dedi. E-ticaretin, kazancı arttırarak, eleman sayısı gibi mali giderleri destekleyeceğini ya da düşüreceğini savunan Akyüz, “Küçük esnafımız dilerse ürünlerini sergilediği mağazasını kapatıp, yalnızca deposundaki ürünleri internete yükleyip satarak da gelir sağlayabilir” şeklinde konuştu. E-ticarete atılmayıp, işlerini büyütmek ve daha çok satış yapmak isteyen esnafların, ana arter caddeler üzerinden dükkan kiralaması ya da satın alması gerektiğini vurgulayan Akyüz, ana arter caddeler üzerindeki dükkan fiyatlarının da, küçük esnafın bütçesini oldukça zorlayabileceğinin altını çizdi. Akyüz, “E-ticaret esnafın kurtarıcısı olabilir” diyerek, büyük firmaların öncülük ettiği e-ticaretin, hem Manisa, hem de Türkiye genelindeki küçük esnaflarda da uygulanması gerektiğini belirtti. Akyüz, “Nasıl ki yasalarda ‘home ofis’, yani işyeri olmadan mesleğin icra edilerek ticarete dökülmesi yer alıyorsa, kanun tarafından verilen yetkiyle mesleğini idame eden herkes e-ticaret üzerinden satış gerçekleştirebilir” diye konuştu.

“KÜÇÜKTEN BÜYÜĞE DOĞRU GİTMEMİZ GEREKİYOR”

E-ticaretin başlamasına ve geliştirilmesine büyük firmaların öncülük ettiğini dile getiren Akyüz, “Manisalı küçük esnafımız için adil bir rekabet ortamı oluşmasını, ezici rekabetin ise son bulmasını istiyoruz” diye konuştu. Günümüzde çoğu kişinin gerek çalışma koşullarından, gerek de ulaşımdan kaynaklı sorunlarla, çarşıya gelerek esnafları dolaşmadığını vurgulayan Akyüz, özellikle çalışan kişilerin çoğunun internet üzerinden büyük firmalardan gıda, giysi, elektronik alışverişleri yaptıklarına dikkat çekti. Akyüz, “Büyük firmaların kazançları zaten yeterince iyi ve bu yüzden internet üzerinden satış gerçekleştirmede sorun yaşamıyorlar. Bu da küçük esnaflarımızı aslında istemeden bile olsa hiçe sayıyor. Küçük, yerli, eski esnaflarımız dükkanlarında oturup müşteri beklerken, büyük firmalarla rekabet içerisinde olmaları söz konusu bile olamıyor” şeklinde konuştu. Çoğu büyük firmanın ya da fabrika sahibinin ya kendisinin ya da ailesinin esnaflıktan geldiğine vurgu yapan Akyüz, “Küçükten büyüğe doğru gitmemiz gerekiyor. Küçük esnafımız e-ticareti doğru şekilde değerlendirirse, hem kendileri, hem Manisa’mız, hem de ülkemiz kalkınır” dedi. Akyüz, sürekli yenilenen ve gelişen ticaret piyasasında küçük esnafların varlığını sürdürebilmeleri için e-ticaret sistemine ayak uydurmalarının oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

“E-TİCARET DE, AHİ EVRAN KÜLTÜRÜYLE YAPILMALI”

E-ticaretin yaygınlaşmasının, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıkları da arttırabileceğini öne süren Akyüz, “Mahallinde yapılan satış ve ürünleri görerek, dokunarak ya da tadarak almak elbette ki tüketici açısından da esnaf açısından da çok daha iyi ama internet ortamındaki alışverişlerin de dürüst ve düzgün olması gerekiyor. Elmayı armut, armudu şeftali diye satmak, ‘Esnafın piri’ diye andığımız Ahi Evran’ın felsefesine ve kültürüne uymaz” dedi. Akyüz, “Mağazadaki malı nasıl hile hurda yapmadan, tüketiciye pazarlayabiliyorsak, e-ticarette de aynı şekilde davranmalıyız. Büyümenin doğrusu ve samimisi bu şekilde olmalıdır” diyerek, Manisa esnafının Ahi Evran felsefesine uygun şekilde e-ticaret yapacağına ve Türkiye’ye örnek olacağına dair inancının tam olduğunu dile getirdi. Bazı internet sitelerinde yalnızca kredi kartı ile alışveriş yapıldığını belirten Akyüz, devletin e-ticaret projesini yaygınlarken ve desteklerken, oldukça sıkı şekilde denetlemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Editör: TE Bilişim