Manisa’da Şehzadeler ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan Kömürcüler Sitesi olarak bilinen Hurdacılar Sitesi civarını çöpler kapladı. Görüntü kirliliğinin yanı sıra tehlike de oluşturan çöpler, hem esnafı, hem de mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Mesai saatleri sonrası kimliği belirsiz vatandaşlar çöpleri ateşe vermeye başladı. Vatandaşların yaktığı çöplerden çıkan alevler az kalsın Kömürcüler Sitesi’nde bulunan 150 ton odun ve yaklaşık 5 bin adet paletin yanmasına neden oluyordu. Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye ekipleri yangın büyümeden söndürdü.

ALAN ŞEHZADELER’İN SORUMLULUĞUNDA

Çöplerin biriktiği alan Şehzadeler Belediyesi’nin sorumluluğunda ancak mahalle muhtarı İsmet Bakşi, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün duruma el atmasını istedi. Sitede çöplerin bulunduğu alanda basın mensuplarına açıklama yapan Turgut Özal Mahallesi Muhtarı İsmet Bakşi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere yetkililere çöpü kaldırılması konusunda çağrıda bulundu.  Bakşi, Çarşamba günü yine bir yangının çıktığını ve bu çıkan yangın sonucu odun kereste işiyle uğraşan Ali Türkekal adlı esnafın, işyerinin yanma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini kaydetti. Bakşi, “Buralar vahşi depolanma alanına döndü. Çöp merkezi oldu.  Arkamızda hemen kömürcüler sitesi var.  Bakmayın kömürcüler sitesi olduğuna. Aslında hurdacılar sitesi. Karşımızda yine hurdacılar sitesi var.   Maalesef birtakım esnaflar,  buraya çöpünü getirip atıyor. Ondan sonra da ateşi veriyorlar. Özellikle mesai saatlerinin dışında hafta sonları mahalle ile sürekli karşı karşıya geliyor bu esnaflar.  Çarşamba akşamı burada yine yangın çıktı. Dükkânlar yanacaktı o kadar büyük bir yangındı” diye konuştu.

“HER GÜN 2-3 YANGIN ÇIKIYOR”

Her gün çöplerin bulunduğu alanda yangın çıktığını ifade eden muhtar Bakşi, “İtfaiye müdürlüğü buraya 2-3 defa gelip yangın söndürüyor. İtfaiye müdürlüğünden yüzlerce rapor var.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz ile geçen salı günü görüştük. Kendisine bu çıkan yangınlarla ilgili resim ve videolarda ilettim. Cuma günü de sayın valimize bu resimlerle birlikte bir dilekçe yazacağım.  Daha önce sayın valimiz başta olmak üzere toplantılarda bunu dile getirdik.  Bu çevreyle ilgili şikâyetleri başta sayın valimiz olmak üzere bütün yetkililere ilettik.  Buraya bir çözüm bulmalarını bekliyoruz. Buralara birkaç tane kamera konulsa buraya malzeme boşaltılanlar tespit edilebilir.  Burası çöplük alanına dönüşüyor” ifadelerini kullandı. 

“GÖRÜNTÜ VAR SES YOK”

Yetkililerle görüştüklerinde herkesin olumlu konuştuğunu ama pratikte uygulamanın olmadığını vurgulayan Bakşi, şöyle devam etti: “Buraya hafta sonları akşam saatlerinde mutlaka, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bir ekibin oluşturulması lazım, buraların denetlenmesi için.  Buraya buradaki esnafların dışında da çöp, moloz döken insanlar var.  Biz esnaf ve mahalleli olarak artık bıktık.  Korkuyorum. Çünkü sürekli mahalle sakinlerinin önüne geçmeye çalışıyorum olay çıkmasın diye.  Ama artık insanlar isyan edecek duruma geldi.  Eğer Manisa’daki yetkililer başta sayın valimiz buna çözüm bulamazsa korkarım ki farklı şeyler meydana çıkar esnafla halk arasında. Yanlış anlamasın kimse bu bir tehdit değil.  Ben muhtar olarak elimden başka bir şeyin gelmediğini anlatmaya çalışıyorum.”

ESNAF DA DERTLİ

İş yerinde 150 ton odun ve 5 bin adet paletinin yangınla her gün burun buruna geldiğini ve bu duruma artık bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren esnaf Ali Türkekal ise şunları söyledi: “Artık bıktık. Günde on defa itfaiyeyi arıyoruz. İtfaiye de bizden bıktı. İtfaiye geliyor. Onlar gittikten 10 dakika sonra esnaflar yine yakıyor. Akşam yakmışlar yine bizim haberimiz yok.  İşyerimizin yanında patlayan pet şişeler odunların üzerine düşmüş.  Şimdi odunlar tutuşsa burada biz onu nasıl söndüreceğiz?  Kimin döktüğünü görmüyoruz.  Kimseyle herhangi bir husumetimiz de yok.  Buraya geliyorlar, çivi, çöp toplayacağım davasına gelip buraları yakıyorlar. İnşallah buna bir çözüm bulunurda kurtuluruz.”

Editör: TE Bilişim