Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı İsa Özdemir emlak sektöründeki gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Yaz döneminin emlak sektörü açısından durgun geçtiğinden bahseden Özdemir, faizlerin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Akgedik’te yapılmakta olan 5.500 konutluk TOKİ projesinin bölgeyi yeni bir yaşam olanı yapacağını aktaran Özdemir, kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bu konuda düşük bütçeli ailelere uygun konutlar üretilmesi gerektiğini savundu.

Yaz dönemlerinde tarımla uğraşan Manisalıların bağa, bahçeye gittiğini söyleyen Özdemir, yaz dönemlerinin emlak sektörü açısından durgun geçtiğini belitti. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte gayrimenkul alımının zorlaştığından bahseden Özdemir: “Sanayide ya da devlet memuru olarak çalışanlarda genelde yazları yazlık evlerine giderler. Tabi böyle olunca da yaz aylarında emlak sektöründe durgunluk sağlanır. Şimdi Manisa’da şöyle bir sıkıntımız var.  Şuanda ki emlak fiyatlarının çok yüksek olması ve maliyetlerin çok fazla olmasından dolayı emlak satışları çok düştü. Seçimlerden önce bankaların 0.98 faiz ile kredi vermesi. Emlak sektörünün bir hareketlenmesini sağlamıştı ancak seçimlerden sonra bu faiz oranları 1.38 civarında olmaya başladı ve alım gücüde düşmüş oldu. İnşaat maliyetlerindeki düşüşte sağlanamadı.  Yaz dönemi emlak sektörü için sıkıntılı bir dönemdir. İşlerin durgun olması piyasadan değil yaz döneminde ki Manisalının üzüme ve yazlığa gitmesi buna çok etki etmektedir” dedi. 

“5.500 KONUT YENİ BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURMAK DEMEK”

Yunusemre Belediyesi tarafından TOKİ projesi kapsamında 5.500 konutun yapıldığını ifade eden Özdemir, “Bunun 1100 civarını teslim ediyor bu hem bir rahatlık hem de müteahhitlere zorluk oluşmuş oluyor. O bölgedeki yapılan konutlar sanayi bölgesindeki fabrika çalışanları kampüsün orda olmasından dolayı öğrencileri orada barınmalarını sağlayacaklardır. Onların oradaki ulaşımını çözdüklerinden sonra orada bir yaşam olacak ve şehirde artık Muradiye tarafına doğru kaymaya başlamış olacak. 5.500 tane konut demek artık orada bir yaşam alanı oluşturmak demek” diye konuştu.

Kira fiyatlarının ortalama bin lira olduğunu ve bunun sürekli arttığını kaydeden Özdemir, vatandaşların kendi bütçelerine uygun kiralık ev bulamadığını söyledi. Asgari ücretle geçimini sağlayan vatandaşlara uygun kiralı konutlar üretilmesi gerektiğini söyleyen Özdemir: “Manisa daha çok sanayi bölgesi olduğu için sanayi çalışanları genelde asgari ücret çalıştığı için onlar için uygun konut üretmek zorundayız. Yani asgari ücretle geçinen bir insanın geçimine uygun bir kira bedeli ve alım gücünün olabileceği şekilde konutların üretilmesi gerekiyor. Bunun dışında biz 15-20 sene önce biz şöyle bir şey yaşadık. Çiftçi hasadını kaldırdıktan sonra eylül gibi konut satışları artardı. Hasadının parasını aldıktan sonra yatırım yapmaya gelirdi. Ama şimdi öyle bir şey söz konusu değil. Çiftçi kendisini anca idare edebiliyor. Bu birazda politika ve siyasetle ilgili nasıl yönlendirirsen insanları o şekilde yaşarlar daha çok teknoloji ve sanayiye yönelelim. Sanayi tarafı daha ağır basmaya başladı aslında bizim ihtiyacımız gıdaydı. Biz sanayiye daha fazla önem verdik. Hasat kalktıktan sonra ki daire satışlarını düşürmüş oldu” ifadelerini aktardı.

Editör: TE Bilişim