Özel Haber: Sare Kurtulan

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı fırınlarda satılan ekmeğe, hafta başında zam yapıldı. Yapılan yüzde 25’lik zam ile fiyatı 1 liradan, 1 lira 25 kuruşa yükselen 250 gramlık ekmek, Manisalıları isyan ettirdi. Sadece ekmeğe değil, birçok gıda ürününe zam yapıldığını vurgulayan Manisalılar, gelen zamlarla birlikte yarı aç, yarı tok yaşayacaklarını belirtirken, yapılan zamlara alışarak, duyarsızlaştıklarını ifade ettiler. Manisalı buğday üreticileri ise, ekmeğin yeni fiyatını oldukça “normal ve gerekli” bulduklarının altını çizdiler. Öte yandan, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı fırınlardaki ekmek fiyatlarının değişmediği ve ekmek satışının 1 liradan yapılmaya devam edeceği öğrenildi. 

“1 EKMEĞİ 3 ÖĞÜNDE YİYECEĞİZ”

Manisa’da bir kahvehanede çalışan Süleyman Aycıl, “İşlerimiz oldukça durgun, bir de zam üstüne zam geliyor” diyerek, ekmek fiyatına yapılan zamma tepki gösterdi. Aycıl, çoğu gıda ürününün “gereksiz” şekilde pahalı olduğuna dikkat çekerek, “Bir tek ekmeğimizi rahatça alabiliyorduk ama artık eskiden 5 ekmek aldığımız fiyata, 4 ekmek alabileceğiz. Ekmek fiyatına gelen zamla birlikte aldığımız 1 ekmeği, 3 öğünde yiyeceğiz” diye konuştu. Yapılan yüzde 25’lik zammın “yerinde ve haklı” olmadığına dikkat çeken Aycıl, hem işsizliğin yüksek olduğu hem de işlerin iyi olmadığı bir zamanda ekmeğe zam yapılmasının doğru olmadığını dile getirdi. “Bir ekmeğimiz vardı, ondan ne istediler? Halkımız karnını ekmekle doyuruyordu” şeklinde konuşan Aycıl, Manisalıların artık “yarı aç, yarı tok” yaşayacaklarını ifade etti.

“ZAMLARA KIZMIYORUZ, ÇÜNKÜ ALIŞTIK”

“Türkiye’de her gün farklı bir şeye zam yapılıyor” diyen Mümtaz Ata, yapılan zamlara kızmadıklarını, çünkü zamlara alışarak duyarsızlaştıklarını ifade etti. Ata, “Ne zaman herhangi bir şeye zam yapılsa, halkımız susuyor, kimse bir şey demiyor. Çünkü halk, zamlara tepki gösterdiklerinde, onları dinleyecek kimse olmadığını düşünüyor” şeklinde konuşarak, “Cemaat ne derse desin, hoca yine bildiğini okurmuş” sözüne vurgu yaptı. Bir dönem ekmek konusunda “tasarruf” için yapılan çalışmalar kapsamında, 250 gramlık ekmeğin gramajının 200 grama düşürüldüğünü fakat fiyatının değiştirilmediğini dile getiren Ata, Manisa’da ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zammı da, “ekmekte tasarruf” uygulamasına benzettiğini belirtti.

“MAAŞLARA GELMEYEN ZAM, EKMEĞE GELİYOR”

Manisa halkının çoğunluğunun asgari ücretle çalışan işçilerden oluştuğuna vurgu yapan esnaf Aydın Şeker, Manisa’da ekmek fiyatına yapılan zammın, halkın iş ve maaş şartlarının göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini dile getirdi. “Zam yapacakları kesin bir şeydi. Fakat madem zam yapıyorlar, yüzde 25’ten daha düşük bir oranda yapmaları lazımdı” şeklinde konuşan Şeker, “İşçilerin, asgari ücretle çalışan kişilerin maaşlarına hiç bu kadar zam yapıldığını görmedik” diye de ekledi. Şeker, fiyatı 1 liradan 1 lira 25 kuruşa çıkartılan ekmek zammını “normal” bulmadığını vurgulayarak, sadece ekmekte değil, zam yapılan her şeyde, halkın kazandığı paranın ve aldığı maaşın baz alınması gerektiğini belirtti.

FIRINCILAR, ZAMMI FAZLA BULUYORLAR

Manisa’da fırıncılık yapan Mustafa Erkut ise, ekmeğin zamlı yeni fiyatı olan 1 lira 25 kuruşu, oldukça fazla bulduğunu vurguladı. Ekmek satan yerlerin kira, elektrik gibi giderlerini karşılayabilmek adına, en çok satın alınan ve halkın adeta almaya “mecbur” olduğu ekmeğe zam yaptıklarını belirtti. 50 kilogram olan 1 çuval unun en fazla 150 liradan satıldığını dile getiren Erkut, “50 kilogram una, 45 litre su, 1 buçuk kilogram tuz ve 2 adet maya konuluyor. Bu ölçülerle, 1 çuval undan 500 kadar ekmek çıkabiliyor” dedi. Çuvalı 150 TL olan undan dahi, tanesi 1 liradan 500 ekmek satıldığında, oldukça fazla kar elde edilebildiğinin altını çizen Erkut, hafta başında ekmeğe yapılan zammın “mantıklı” bir tarafı olmadığını dile getirdi.

ÇİFTÇİ AKKAYA, “EKMEĞE ZAM GEREKİYORDU”

Manisa Tepecik Mahallesi’nde, aile mesleği olan çiftçiliği sürdürdüğünü ifade eden Şenol Akkaya, Manisa’da ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zammı, “gayet normal” olarak karşıladığını belirtti. Çiftçi olmasından dolayı, ekmek için gereken ürünlerin işleniş sürecine hakim olduğunu dile getiren Akkaya, “Biz, buğday üreticileri olarak, gübredir, mazottur derken buğdaydan kar elde edemiyoruz. O nedenle ekmek fiyatına zam yapılması gerekiyordu ve yapıldığı için de gayet memnunuz” diye konuştu. Akkaya, “Çiftçi ekmezse, ekmek olmaz” diyerek, ekmek fiyatının düşürülmesi halinde, çiftçilerin kardan çok zarar elde edeceğini ve buğday ekimini azaltacağını savundu.

MESOB ZAMMA UYMADI: EKMEK HALA 1 LİRA

Manisalıları adeta ikiye bölen ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ekmeğe yaptığı yüzde 25’lik zam, Manisa’daki tüm fırınlarda uygulanmayacak. Satışı 1 liradan gerçekleştirilen 250 gramlık ekmeğin zamlı fiyatı olan 1 lira 25 kuruştan satılması, yalnızca Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı fırınlarda gerçekleştirilecek. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (MESOB) bağlı fırınlarda ise, 250 gramlık ekmek, 1 liradan satılmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim