DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Ege tarımını kalkındırmak amacıyla başlatılan Ege Gelişim Projesi ( EGEGEP) kapsamında DSİ'nin 2018 yılı yatırımlarından İzmir, Manisa ve Uşak da nasibini alacak.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 2018 yılında İzmir, Manisa ve Uşak'ta 12 barajın inşaasına başlanacağını belirtti.

Bu projelerin en büyüğünün İzmir'in Bergama ilçesinde yer aldığını, buraya yapılacak Musacalı Barajı'nın temelden yüksekliğinin 79,2 metre olacağını aktaran Acu, bu barajda 26 milyon 120 bin metreküp suyun depolanacağını, barajın 22 bin 950 dekar araziye can suyu olacağını kaydetti.

Acu, bu barajla birlikte Bergama Kırcalar Barajı'nın da tamamlanmasıyla ilçede son 15 yılda inşa edilen baraj ve gölet sayısının 9'a yükseleceğine işaret etti.

İzmir'de bu yıl ayrıca Bergama Kırcalar, Beydağ Ovacık, Kemalpaşa Akalan ve Ansızca, Menemen Bozalan ve Tire Dereli barajlarının temelinin atılacağını dile getiren Acu, Manisa ve Uşak illerinde yapılacak yatırımlarla ilgili de şu bilgileri paylaştı:

"Manisa’da Gördes Kobaklar, Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı ve Demirci Kuzuköy barajlarının inşaatına start verilecektir. Uşak'ta ise 2018 yılı içerisinde Merkez Sorkun Gölet'i ve Eşme Ağabey göletlerinin yapımına başlanacaktır. İzmir, Manisave Uşak ilinde tamamlanacak 12 yeni barajda toplam 35 milyon 477 bin metreküp su depolanabilirken 37 bin 310 dekar verimli tarım arazisi de kapalı sistem sulama ile tanışacak. 12 barajın bölge ekonomisine katkısı ise yaklaşık 30 milyon lira olması hedeflenmektedir."

ANTİK KANAL PROJESİ BAŞLAYACAK

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, bölgede ayrıca turizminin kalkınması için Efes Antik Kanal Projesi'nin ilk kısım inşaatına da bu yıl başlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Fetrek Çayı Islahı ve Sultanlar Vadisi Projesi'nin de ikinci etabına başlanacağını aktaran Acu, şunları kaydetti:

"Projenin ikinci etabında yapay adaya ulaşım için iki kemerli köprü inşa edilecektir. Ayrıca Spil Dağı'nın zirvesindeki rekreasyon alanına bu yıl içerisinde bir de gölet yapacak. Yayla turizmini canlandırmayı hedefleyen gölette 15 bin metreküp su tutulacaktır."

Acu, İzmir, Manisa ve Uşak'ta taşkın riskini azaltmaya yönelik de yeni projelerin hazırlandığını belirterek, 2018 yılı içerisinde İzmir'de 3, Manisa'da 4, Uşak'ta ise 1 taşkın koruma projesinin daha inşasına başlayacaklarını, bununla birlikte Beydağ Barajı İlave Su temini Projesi ile Büyük Menderes Ovası'na her yıl ortalama 14,5 milyon metreküp daha fazla su verileceğini aktardı.

Editör: TE Bilişim